nedelja, 12. maj 2013

Srečanje s polžem

Dež je v redu. Vse rase kot za stavo. Plevel, trava, zelenjava - ta seveda manj, kot ostalo. Pa tudi narava je drugačna med dežjem in po dežju. In druge živali srečaš, kot ob sončnih dneh.

Tokrat sem srečala velikega polžka. O polžih je tisoč in ena vraža, ampak jaz verjamem tej, ki pravi, da srečanje z njim pomeni same fajne stvari :)

Malih vrtnih polžev se ravno ne veselim, saj v vrtu ob hiši neuspešno bijemo vojno z njimi že nekaj let. Pivo, jajčne lupine, apno, pepel...ni da ni.., polžev pa vedno več. Še najbolj se je izkazalo za uspešno nočno pobiranje, s svetilko na glavi. Tavečji jih je nabral polne posode. Potem smo jih odnesli na drugo stran potoka. Kaj češ, ne moreš izvesti celega genocida. Ampak sumim, da so nekako priplavali nazaj in s seboj pripeljali prijatelje. Tako potem izgleda vsako poletje. Nočni lov in hop čez potok. Oni pa nazaj.

Tale, ki sem ga srečala v gozdu je drugačen. Velik, svetleč, črn in črtast. Ko sem iskala po internetu podatke o njem, jih nisem našla. Sploh sem našla eno samo fotografijo takšnega polža. Mislim, da je lazar, čeprav so običajno enobarvni. Lahko se tudi motim, vesela bom vsake informacije.

lepotec

Prijazno se je pustil fotografirati in se razkazal v vsem sijaju. Imeniten polž. Mislim, da mora biti nekaj na tej sreči ob srečanju s polžem, saj sicer v Višnji Gori ne bi imeli polža z zlato ketnico pripetega k hiši :)

Srečno :)
Lp;Keltika

8 komentarjev:

  1. To je črni polž lazar ---
    http://www.kalia.si/sl/clanki/clanki/nega-rastlin/316-polzi-v-vrtu

    OdgovoriIzbriši
  2. Ni kej na kmetiji je lepo ija ija oooo:):)pa čeprav družba z polži:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Na polže se kaj dosti ne spoznam. Me pa pri njih navdušuje ta ležernost in počasno premikanje, ki je povsem nasprotna našemu hitenju, da se komaj dohajamo. :) Lepo nedeljo.

    OdgovoriIzbriši
  4. ...genocid nad puževima u dvorištu!!:)))Super sam se nasmejala!

    OdgovoriIzbriši
  5. :) ja, polži so ena nadloga. jaz mojo mami še vedno prepričujem, da ne sme zganjati genocida. pri nas pa imamo letos prvič vrt in me prav zanima, kako se bomo borili. zaenkrat ostajamo pri deportaciji posameznikov. ne vem, mogoče jih pa jež ponoči zmaže? bojda so naduspešne pri borbi s polži goske. pa še neverjetno lepe so.

    OdgovoriIzbriši
  6. Tale tvoj lazar je veliko lepši kot tista oranžna nagravžna bitja na vrtu. Pri nas jih je zadnji dve leti nekaj manj. Ste pa res face pri vas, da jih nosite prek potoka :-) Kot bi krta za kazen živega zakopali :-) Všeč mi je tvoj pogled na naravo in življenje.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala za prijazne besede. O goskah smo že tudi razmišljali, indijska tekačica, menda je tista, ki ji najbolj teknejo. Morda, enkrat v prihodnosti .)

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)