Domov

sreda, 21. januar 2015

Pečena jabolka

Tista sladka, ki dišijo po cimetu in orehih.
Čeprav zunaj ne diši po zimi, je vonj po štrudlu ali pečenih jabolkih čisto zimski.
Včasih se čudim sama sebi, kako trdno se držijo nekateri vonji, barve, zvoki, določenih predstav.
Pa sploh niso nujno povezani s spomini.
Ampak ob pečenih jabolkih se spomnim tistih rdečih jabolk, ki jih je nekoč prodajal lokalni slaščičar, priseljen iz daljnega, drugega konca bivše republike. Jabolka, prelita s sladkorjem, so se gladko, rdeče svetila v izložbi. In spomnim se zasnežene zime in prijateljice. In najinega veselega smeha.

Pa se pocartam s pečenimi jabolki.


Kar naj rosi megla in dež, dokler si lahko privoščim
  • 4 jabolka
  • 10 dag mletih orehov
  • 4 velike žlice smetane iz kokosovega mleka
  • malce medu ali rjavega trsnega sladkorja 
  • in cimet
ter izdolbljena jabolka nadevam s temi dobrotami, je življenje prijazno z mano. :)
In dokler lahko izbiram in naredim en veganski nadev, drugega pa namesto kokosove smetane zamešam s kislo smetano, sem pravi srečko.


Marsikaj se dogaja te dni. Utrjene poti prehajajo v neizhojene, sveže stezice, kjer je za vsakim ovinkom nekaj novega.
Je že tako, če si nečesa želiš, pa te udobje drži prikovanega na mestu, bo življenje slej ko prej poskrbelo za drastičen preobrat.
Potem lahko dano priložnost izkoristiš ali pa se pokriješ čez glavo in čakaš.


Ker ni važno, da je aprilska zima
in, da je zemlja blatna
in se konji veselo umažejo takoj, ko jih skrtačiš
in se tamalim otrokom nikakor ne da v posteljo
in se tavečji ne oglašajo na telefon
in je v familji ena služba manj...
Važno je, ohraniti radteimam


in ostati pogumen in vztrajen.
In si kdaj pa kdaj vzeti čas za prijatelje :)


Vsaj za voščilnico..


Ki jo prijavljam na izziv:
* Less is More ; Week 207 Theme - Friends
* Uniko studio; Challenge#17 - Love and friendship 
* CASology; Week 130:Friend


in srčno naprej :)


Lp, Keltika 

25 komentarjev:

  1. mmm. sedaj pa se mi cedijo sline.. zelo okusno izgleda.. glede čestitke pa.. meni je čudovita.. minimalistična ampak ravno to jo bogati, Vsebuje vse kar je potrebno.

    OdgovoriIzbriši
  2. What a lovely card for a friend! I love the window with embossing inside, and that little bow looks perfect! The baked apple looks delicious!! Where I live, we hollow the apples out, fill them with nuts, butter, and brown sugar with cinnamon and then wrap them in pastry to bake! We call them apple dumplings :) Either way, yours look absolutely yummy!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Tvoje objave najraje berem zjutraj, ko se smilim sami sebi, ko je treba zlesti iz tople pižame, ko kava še ni "prijela",....toliko pozitivne energije dobim iz tvojega konca, da tudi kava prej pride po žilah in "prime". Kako malo je potrebno, da smo zadovoljni s svojim življenjem...hvala ti, da nas vsake toliko časa spomniš na to malenkost.
    Jabolka na tvoj način morajo biti tudi zelo dobra...jaz jih pripravim na isti način (prej jih rahlo pokuham), nadevam jih pa z orehovim nadevom, kot za potico in povrhu stepeno sladko smetano (tufahije) .Ohlajene so mmmmmmm.
    Voščilnica je pa tako čudovita, da spada med moje prve stavke. Tudi če ne bi danes nič pisala, bi že z voščilnico vedeli, kaj nam želiš sporočiti. Hvala ti. Lep dan ti želim.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mi pravimo takim jabolkam tofahija ;) vendar jih pečemo olupljene. Njami, ravno jih bo oče naredil za svoj rojstni dan. In čez stepena smetana, božansko.
    Je pa res kar si napisala, življenje te včasih brcne v tazadnjo, če se sam ne premakneš. Tudi pri nas je podobna situacija, pač se prilagodiš. Dokler imamo drug drugega, je to še najmanj.
    Lepo bodi, moi

    OdgovoriIzbriši
  5. Loving your baked apples and your LIM card really looks fabulous, love the red highlights ! I have also become your latest blog follower !

    OdgovoriIzbriši
  6. Rada imam pečena jabolka in tudi v meni zbudijo otroške spomine in me navdajo z varnostjo. Verjetno tudi zato, ker to vedno dela mama, ko nas želi pocrkljati :) Rada imam ustaljenost in me brca v rit kaj hitro ziritira, ampak hkrati to potrebujem, ker bi sama včasih kar obstala na mestu. Jaz vam kljub spremembam pri vas želim vse dobro in naj se iz tega izcimi nekaj najboljšega :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Do sem diši.... Še tako neslastna jabolka :) se na ta način začarajo v najslajša in ... postane življeneje praznik.
    Bodite lepo! In ustvarjalno, seveda!

    OdgovoriIzbriši
  8. Savršena čestitka kao i ta zdrava poslastica ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Mmhm ja pečena jabolka so nekaj najboljšega in moji spomini segajo v vrtec, kjer so bila najboljša...in spomnila si me še na eno drugo obliko ( ji je tudi nisem delala že ohoho časa) pečena v testu - malo bolj gosto testo za palačinke pa potem ocvreš...mhmhm. Krasna čestitka... in ja ko potegneš črto in si rečeš vsaka stvar je za nekaj dobra, si srečen. Čeprav na prvi pogled ne izgleda tako... Pozdravčke...

    OdgovoriIzbriši
  10. O kako me je to potegnilo v spomine (ali smo vse enake?):)), res v nosnicah začutiš vonj po tej dobroti. Potem pa vse tvoje, lepo povedane besede, ki pobožajo dušu. Želim vam vse lepo, da se vse stvari postavijo tako kot je treba in pa seveda, da ne pozabim, lepa voščilnica. Tako enostavna in toliko pove. Lep pozdravček:)) Andreja V.

    OdgovoriIzbriši
  11. Spomini... in crkljanje... :-)) Mmmmm, pečena jabolka dišijo do sem. Stvari in dogodke moramo sprejemati takšne, kot nam pridejo na pot. Potem je lažje... Iz srca vam želim, da boste zmogli. Voščilnica pa je preprosto čudovita. :-)

    OdgovoriIzbriši
  12. A totally beautiful and elegant card.
    Thanks so much for sharing and taking part.
    You might also like to link up at Uniko Studio where the challenge theme is Love & Friendship.
    Sarah xx
    Less is More

    OdgovoriIzbriši
  13. Such a sweet card. Love the embossing. Thank you so much for joining in with the Uniko Studio Challenge. You should also enter your card at CASology, the theme is 'Friend'

    OdgovoriIzbriši
  14. Njamiii...kakšne skomine si mi zdajle naredila, bi takoj enega pojedla. Jih že kar nekaj časa nisem naredila, mogoče pa ta vikend. Voščilnica mi je pa fenomenalna, res, sem si spravila slikco. Vse dobro vam želim.

    OdgovoriIzbriši
  15. What beautiful cards and baked apple is delicious!
    Thank you so much for sharing your card with us at Less is More
    Anne
    Less is More

    OdgovoriIzbriši
  16. This is a fabulous card, I love the design.. the pictures are all super too!
    Thanks so much
    Chrissie
    "Less is More"

    OdgovoriIzbriši
  17. Pa še kako drži - nič ni važneje, kot imeti rad. Hvala za krasne besede, recept in voščilnice so preprosto dih jemajoče.

    OdgovoriIzbriši
  18. Ooooo kako krasna voščilnica, zelo topla in všeč mi je tista mala mašnja, da prav priko na i. Joj z jabolki pa si me spomila na mojo babic, ki jih je pekla v roru na starem štedilniku, ki ga na žalost nimamo več. Dodala jim je samo maslo in res so bili za prste oblizat. lp

    OdgovoriIzbriši
  19. uuuuu ideja za jutri desert:)))) ja krasna voščilnica:)) in hi konjiček pa čeprav blaten hihih

    OdgovoriIzbriši
  20. Your cakes look yummy and your card is simply divine too! Welcome to Uniko Studio and thanks for joining in on the challenge. Hugs Bev x

    OdgovoriIzbriši
  21. Pečena jabolka mmmm, zelo so dobra. Voščilnica je čudovita ♥.
    Želim vam vse dobro, da se stvari kar najhitreje postavijo v ustaljene tirnice. Pozdravček

    OdgovoriIzbriši
  22. Gorgeous white on white layering and I love the pops of red. Thanks for playing along with CASology this week!

    OdgovoriIzbriši
  23. Oh, I love those dry embossed hearts and the distressed edges of your CAS card! Thanks for joining us at CASology this week!

    OdgovoriIzbriši
  24. No fair showing photos of those incredible looking yummies, Keltika!! I love your photo of the sweet horsie being petted, too, and your friend card is a pure delight!! Congratulations on the HM honor from CASology!! Hugs, Darnell

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)