Domov

četrtek, 21. marec 2013

Krompirjev golaž

Če ne bi Marija Terezija 16.maja leta 1767,  z okrožnico zapovedala pridelovanja krompirja, danes najbrž ne bi bil tako prisoten v naši prehrani. Pa so o njegovi koristnosti še vedno deljena mnenja. Vsebuje veliko škroba, vendar v nasprotju s pšenico in ostalimi žiti, deluje bolj bazično in telesu prijazneje. S celo vrsto rudnin in vitaminov je koristen za dobro prebavo in zdravo presnovo, spodbuja razvoj zdrave mikroflore v črevesju...

Kadar naši otroci zbolijo, je eden od kuhanih obrokov nežna krompirjeva juha. Zato, ker jim običajno edino to prija in zato, da počisti vsiljivce iz črevesja :)

Krompirjev golaž je močnejša jed kot juha, pri nas ga pripravljamo brez moke in praškov.
Preprosto VEGANSKO KOSILO.

KROMPIRJEV GOLAŽ  in KRUH IZ 4ih ŽIT



Najboljši krompirjev golaž je iz domačega krompirja. Nam so pridelek lani zdesetkale miške, zato smo ga dokupili. Ekološkega :). Sicer ga pridelujemo na tako imenovan francoski način. Položimo ga na pripravljeno njivo in na debelo pokrijemo s senom. To je to. Nič okopavanja in osipavanja.

Za krompirjev golaž
  • na malce olivnega olja do mehkega podušimo
  • 4 velike čebule
  •  1 papriko baburo (iz skrinje)
  • nekaj paradižnika (tudi iz skrinje), lahko pa vzamete mezgo
  • celo glavico stisnjenega česa. Najbolje po tem vrstnem redu. Dodamo
  • 7 velikih krompirjev - narezanih na kockice. Poprašimo z mleto sladko papriko. Če vam zmanjka, kot je tokrat meni, ne bo okus nič slabši :). Dušimo, da se  zmehča in zalijemo z
  • vodo, ki naj sega malce čez krompir
  • obvezno proti koncu kuhanja dodamo šetraj - za prebavo, čiščenje in več moči,
  • posujemo z drobnjakom, ki že veselo poganja iz zemlje


 Sicer nisem pristaš maratonskega kuhanja zelenjave a krompirjev golaž, če hočemo, da bo dober, se mora kuhati 3 ure. Proti koncu ga malce pretlačimo, da se zgosti.



Kruh iz 4-ih žit je tokrat
  • 10 dag ovsene
  • 10dag ajdove
  • 10 dag ržene
  • 20 dag pirine moke
  •  čisto malo kvasa, morda 15g
  • mala žlička sladkorja, sol


Če bi bil svet tako enostaven in dober, kot je kromirjev golaž...
bi nam bilo najbrž kar malo dolgčas :)
Lp, Keltika

9 komentarjev:

  1. Mmmm, tole mora biti zares odlično!

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožujem krompir - čeprav nekateri pravijo, da se ga ne splača sadit ... Očitno še niso okusili finega, tako zabeljenega. Njam. Zelo se navdušujem nad permakulturo, to sajenje pod senom moram letos poskusiti - vsaj eno vrsto. Se ti na vsak način javim z vprašanji.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, pa smo spet pri tistem - kaj se zares splača :)) Glede sajenja, pa - poskusi, boš zadovoljna. Pod kontakt imam zapisan email, če bi te karkoli zanimalo :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Tako čudovite fotografije, da bi kar segla po žlici in golažu. Ne morem verjeti, ampak vedno kadar odprem tvoj blog, najdem ravno tisto kar iščem. Vem, kaj bo jutri na mizi za kosilo :). Všeč so mi tvoji recepti, tako preprosti in hkrati tako hranljivi, pa še tako domači.

    OdgovoriIzbriši
  5. to sem jedla enkrat v eni koči v hribih. In mi je bilo zelo dobro! In sedaj bom poskusila - po tvojem receptu. Pa moko za kruh bom tudi nakupila. Hvala za tole!

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasen recept in kombinacija :). Jaz že tako ali tako obožujem juhe in stvari na žlico (če le niso pretežke).

    OdgovoriIzbriši
  7. Že dolgo nisem jedel dobrega krompirjevega golaža. Sam se ga še nisem spravil skuhat, ker imam v podzavesti, da mi v spominu ostane mamin domač golaž, ki sem ga jedel kot otrok.

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)