Krompirjev funšterc (polpeti) s čemažem in skleda solate
Čisto osnoven krompirjev funšterc so včasih večkrat jedli knapi v Zasavju. Če dodate čemaž postane prava poslastica :)
Za dobro kosilo zadostuje
- nekaj debelih, naribanih krompirjev
- 2 jajci
- nekaj žlic pirine, koruzne, ...po želji.. moke
- velik šop narezanega čemaža
- sol
Če postane masa proti koncu pečenja vodena, ker krompir odda vodo, dodam še malo moke.
Kako preprosto je bilo včasih življenje, tudi v kuhinji :)
Lp;Keltika
Slastno, jaz tako naredim porove in zraven naribam korenje-rečem polpetke, a je enak recept - bom poskusila še te s čemažem,
OdgovoriIzbrišilp Tamara
mmmm, njami njami. Vsekakor velja preizkusiti.
OdgovoriIzbrišiIzgleda slastno in privlačno... za pojest! Pri nas čemaža ni ali zelo redko kje, če mi bo ratalo bi ga zasadila pod kakšen zid.
OdgovoriIzbrišilp, Ljuba
Res je, pri nas v Zasavju še zdaj to večkrat jemo. Če ni čemaža, je tudi samo česen odličen dodatek. LP
OdgovoriIzbrišiOOOO tole je pa simpl the best:)pa še zgleda fajn:)moram probat nardit...ko moža nebo doma on nemara česna......
OdgovoriIzbrišiooo, pri nas bi pa to zelo hitro pošlo. :) samo še kak kos mesa za naše mesojedce bi mogel bit zraven :)
OdgovoriIzbrišiNo, nekaj iz moje mladosti in krajev, sam brez čemaža.
OdgovoriIzbrišiVau, še en super blog. Evo sem si ga že "pripopala" in ga spremljam.
OdgovoriIzbrišiSuper, kar tako naprej!
Mmmmmmm... To zgleda super odlično!
OdgovoriIzbrišiV Zasavju je funšterc iz vode, moke ter jajc, v moderni različici pa vodo zamenjujemo z mlekom. Iz krompirja, moke in jajc pa je krumpantoč. Krumpantoču lahko dodamo tudi česen ter čebulo, pri obeh jedeh pa seveda ne smemo pozabiti na sol. Funšterc in krumpantoč, razen tega, da oba izvirata iz Zasavja nimata veliko skupnega, saj je funšterc, imenovan tudi knapovsko sonce, rudarska jed, krumpantoč pa steklarska. In zgoraj na fotografiji je krumpantoč oz. varianta krumpantoča. :)
OdgovoriIzbrišiNekaj bo že držalo Metka, čisto vse pa ne. Toliko, kot je bilo knapovskih družin, toliko je bilo variant in tudi poimenovanj. Tvoje razlage in imena jedi so mi dobro poznane, je pa tako, da je moja zasavska stara mama dolgo nazaj pekla tak funšterc, kot ga opisuješ ti in tudi tak krompirjev funšterc, kot ga opisujem jaz. Nikdar mu ni rekla krumpantoč, kaj čem :)
Izbriši