Da so koprive zelo zdrave in primerne tako za čaj, šampon, kremo, kopel in hrano itak vsi vemo. Ker na vrtu in njivi še ni kake poštene zelenjave, si pri pripravi kosil kar precej pomagam z divjo hrano. Čemaž je mimo, hmelj je mimo, koprive pa rastejo kot za stavo. Ker jih imamo dovolj, si privoščim nabrati samo vršičke. Nikdar jih ne nabiram z rokavicami in nikdar me ne opečejo. :))
Kosilo sem kuhala v dveh različicah. Mlečni in brezmlečni. Zraven gre tudi solata, ni pa nujno :)
Riževe kroglice
so nekaj tako dobrega, da jih boste zagotovo naredili še kdaj. Uporabite lahko katerokoli zeleno zelenjavo, koprive so precej nežnega okusa, še boljše so porove ali ohrovtove kroglice. Potrebujete zelenjavo, sir, riž, moko, jajca in drobtine.
- naberemo vedro kopriv, dobro operemo in jih blanširamo (malce pokuhamo v vreli vodi)
- polovico kopriv s penovko poberemo v cedilo (iz njih bomo naredili omako), odlijemo nekaj vode
- ostalo polovico kopriv zmiksamo s paličnim mešalnikom
- v to zmes damo kuhat riž
- riž kuhamo toliko časa, da popije vso vodo, nato ga ohladimo
- premešamo, da postane pocast in pričnemo z oblikovanjem kroglic
- oblikujemo z mokrimi rokami, v vsako kroglico vtisnemo kocko sira, mocarelo, tofu
- kroglice paniramo (moka, jajce, drobtine) in ocvremo v vroči maščobi
Ker bele moke ne uporabljam, naredim drobtine takrat, ko jih potrebujem, iz pirinega prepečenca.
Koprive v smetanovi omaki
so narejene po principu špinače.
- na maslu malo popražimo čebulo
- dodamo blanširane, sesekljane koprive in drobno zrezan česen
- ko zadiši, posujemo z žlico pirine moke, malce popražimo
- dodamo kislo, sladko smetano ali mleko - kar je v hladilniku
Ker v tem mrazu ne raste nič, razen kopriv in se kupljene zelenjave izogibam koliko se da, bom očitno še kar nekaj časa kuhala divjo zelenjavo. Ej sonček, pridi:)
Želim vam toplo nedeljo :)
Lp,;Keltika
Super recept in ponovno krasne foke, da se mi kar sline nabirajo, ko jih gledam :-)
OdgovoriIzbrišiKako ovo ekstravagantno a lagano zvuči.Volim ovakva jela.A i fotografije su primamljujuće..Odlično!!
OdgovoriIzbrišiKrasen recept, fotografije profesionalne krožnik pa čudovit-dobro, da sem po kosilu :)
OdgovoriIzbrišilep pozdravček
Tamara
Tudi mi že prakticiramo s koprivani, ki nam ji prinašata (mogoče nekoč) tast in tašča. Drugače pa tele rožice prov poživijo fotke.
OdgovoriIzbrišiKrasen blog! Fotografije so me očarale:) Mislim, da bom preiskusila veliko receptov, tega tudi (že nekaj časa na vrtu opazujem koprive in razmišljam o kakšnem dobrem receptu)...
OdgovoriIzbrišiLep pozdrav, Jagoda
Za Jagodo pride še Jagodka;) Ki je prav tako navdušena. Super recept, kmalu poskusimo!
OdgovoriIzbrišiMnjami:):) pa še z okusom aranžirano na krožniku:) tko da za oči in dušo:)super:)
OdgovoriIzbrišiZgleda slastno.
OdgovoriIzbrišiOo, kok je luštno :). Jaz sem letos čisto zatajila, kar se "divje" hrane tiče. Nisem šla po čemaž, nisem šla po koprive, nisem nabrala vršičkov (a imam še čas?) upam, da mi vsaj bezeg uspe nabrati (pa še vreme je čudno)...
OdgovoriIzbrišiRiževe kroglice so res dobre. Tudi jaz jih večkrat naredim.
OdgovoriIzbrišiTele tvoje s koprivo in omako iz kopriv so res specialne. Pa rožice res vse skupaj poživijo. Bravo!
O madona, to pa gre na kar na vrh liste receptov za sprobat!
OdgovoriIzbrišiPa res čudovite fotke!