Domov

sreda, 8. januar 2014

Zapečena ajdova kaša s fižolom

Letos res ni bila fižolova letina, nekaj pa smo ga vendarle pridelali. Vsako leto upam, da ga bo kakšnih 50 kil, ker najbrž še to ne bi bilo dovolj, tako radi ga imamo :))
V kombinaciji z ajdovo kašo in koruzo je fižol  uravnotežen, zdrav, zelo okusen obrok. Če poleg pojemo skledo solate, smo siti do večera :))


Količine v katerih pripravljam to fižolajdo so precej velike, ker je resnično okusna in je zmanjka en dva tri. Mislim, da bi za normalne štiri jedce zadostovalo:
  • 30 dag ajdove kaše skuhamo
  • 30 dag fižola zvečer namočimo in skuhamo (ko zavre - vodo odlijemo in natočimo novo, solimo in kuhamo naprej, tako fižol manj napenja)
  • Posebej pripravimo sočno omako:
  • korenček narežemo in stresemo na olivno olje. Dodamo
  • 4 narezane paprike
  • 4 manjše čebule
  • kozarček bio koruze
  • 4 narezane stroke česna
  •  vsaj 5 lističev svežega ali suhega žajblja - vse lepo podušimo, da prijetno zadiši in zalijemo z
  • eno steklenico, 750 ml, paradižnikove omake  (domače ali kupljene)
  • solimo 


Ajdo odcedimo in stresemo v pekač, ki smo ga malce pokapljali z olivnim olje. Dodamo fižol z nekaj okusne vode v kateri se je kuhal, (iz ostale naredimo njami fižolovo juho) in sočno omako. Vse skupaj premešamo in povrhu posujemo še nekaj žajbljevih lističev.


Pekač potisnemo v pečico, segreto na 200°C in zlato zapečemo. Naše tokratno kosilo je bilo malce premalo sočno, ker je ajda popila preveč omake, zatorej nikar ne skoparite s paradižnikom.


Ko se prepojijo ajda, paprika, paradižnik, žajbelj, fižol ter čebulica in česen, nastane vrhunski preplet okusov.
Kosilo, ki ne zahteva ne dosti časa, ne truda, nagradi pa nas  z veliko mero dobrega.

Četudi vam je žajbelj v kulinariki tuj, ga le dodajte hrani. Običajno se dodaja težje prebavljivim jedem, bogatim z maščobami, saj spodbuja presnovo maščob, podpira delovanje žolča in jeter, spotoma pa deluje še protivnetno in antioksidativno, zavira staranje in podaljšuje življenje, nekoč so celo menili, da je žajbelj rastlina, ki pozna skrivnost nesmrtnosti. Tudi zdravnik R. Breuss je zdravil raka s postom, sokovi ter žajbljevim čajem in imel pri tem velike uspehe, mnogi si še vedno povrnejo zdravje s pomočjo njegovih metod.
Ne le za zdravje, k fižolovim jedem se okus žajblja odlično poda in nič ni narobe, če poleg soli in popra ter bazilike in origana, občasno vržemo v lonec kakšno drugo zelišče.


Lp,Keltika

Iz naše knjižnice:
R.Breuss; Zdravljenje raka in levkemije

16 komentarjev:

  1. To pa zgleda tako slastno, da bi se kar povabila :)
    Hvala za recept!

    OdgovoriIzbriši
  2. Men se pa zdi 20 dag kaše za 4, kr malo premalo, ali pa mi res preveč pojemo. Drugače pa zanimiv recept.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, mi tudi več pojemo, ampak se mi zdi, da večina ljudi poje manj kot mi, vsaj iz izkušenj vidim :) Računaj, da je še fižol. Jaz sem sicer za 5 oseb dala 40 dag kaše in fižola temu primerno več, pa je precej ostalo še za večerjo, tako, da sem pri pisanju recepta malce zmanjšala sestavine, morda res malce premalo. 30 dag bi bilo verjetno bolj primerno.

      Izbriši
  3. Veliko odličnih receptov sem že našla na tvojem blogu in tudi tega bom ob prvi priložnosti preizkusila - hvala ti zanje ...

    Vse dobro ...

    OdgovoriIzbriši
  4. Tudi mi smo bolj jedci, sploh če je domače in pridelano z ljubeznijo, pa še radi imamo skupne trenutke ob obedu.
    Krasno,
    hvala za recept
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  5. Tole bo pa res potrebno preizkusiti. Čez teden, ko sva sama doma, veliko testirava takšne jedi. Mulčka sta bolj na ziher :-) Žajbl pa pri nas kar veliko uporabljamo. V njegove zdravilne lastnosti sem se tudi sama že velikokrat prepričala.

    OdgovoriIzbriši
  6. Zanimivo. Ajdova kaša je pri nas pogosto na jedilniku, bo fino poskusit spet novo kombinacijo. Hvala za vse odlične recepte, ki jih deliš z nami!

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala za recept. Poskusim in poročam ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Zelo zanimivo,..sj, da je žajbelj dober vem, samo toliko pa nisem vedela, super fotke, in mmmmmm, slastno!

    OdgovoriIzbriši
  9. Zgleda ful dobr bomo preizkusili:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Zanimiva kombinacija. Rada eksperimentiram, preizkusim kmalu :-) Hvala za vse dobrote, ki jih deliš z nami :-)

    OdgovoriIzbriši
  11. Sem postala kar lačna in bi takoj probala, zgleda kusno.
    Hvala za recept in vse nasvete.

    OdgovoriIzbriši
  12. Pozdravljeni,
    tako mi smo pa sprobali recept, in kot sem predvidevala je bilo odlično. Sem pa naredila malo preveč, zato nas pa čaka druga runda v zmrzovalniku. Celo žajbelj sem poiskala, tako da je bilo identično.
    Hvala za recept.
    LP

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sem vesela, da vam je všeč, saj tako dobre sestavine težko izpadejo slabo :) Hvala za povratno informacijo in upam, da vam še kdaj kaj prav pride.
      Lep vikend želim.

      Izbriši
  13. mmmmm, sem že lačna! to kombinacijo bom zagotovo sprobala. se trudim jest več stročnic. danes za kosilo sem zmešala fižol in rdečo lečo, papriko, paradižnik in čebulo. vse skupaj pretenstala in dala pečt zraven krompirja v pečico. njam. meni so takšne mešanice zakon!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. oja, ta tvoja mešanica tudi zveni obetavno, sicer pa sem takoj v vrsti za takšne "zmešane" recepte, zakon so!

      Izbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)