Kupljenih šampinjonov se izogibam, zaradi možnih dodanih kemikalij . Če hočemo gobe jesti večkrat, nam torej ne preostane nič drugega kot samooskrba :)
Micelij smo naročili pri podjetju MycoMedica, ki je spin-off Zavoda za naravoslovje in najbrž edini slovenski, če ne celo evropski 100% ekološki proizvajalec gob. Na njihovi spletni strani pa lahko več izveste tudi o gojenju.
Svak ima že nekaj dobrih izkušenj s tem, navdušil in naučil je Tavečjega, ta pa je svoje znanje prenesel še na Tamlajšega. In sta se lotila svojega projekta gojenja bukovih ostrigarjev.
čepki, preraščeni z gobjim micelijem |
Posekala sta gaber, ki je zaradi trdega lesa primeren za gojitev, izračunala potrebne razdalje med luknjicami,
jih navrtala,
vstavila lesene moznike, preraščeme z micelijem,
pripravila kotiček v gozdu, kjer bodo na vlažnem in senčnem mestu,
premazala zapolnjene luknjice s palminim voskom, da se micelij zaščiti pred izsušitvijo
in pripravljena debla postavila na njihovo mesto.
Kakšno leto bodo stala tu. Počasi preraščala in z nekaj sreče tudi obrodila. Ker smo inokulacijo (nanašanje micelija) naredili pomladi, lahko prve bukove ostrigarje pričakujemo, ko se znižajo temperature, torej jeseni ali pa morda že pomladi drugo leto. Vsekakor bom poročala, kako uspešna sta naša gojitelja :)
Smo pa ostali, medtem, ko sta fanta namenjala čas bodočim gobam, uživali drugače. Opazovati mladino, kako nekaj z veseljem dela je milina :)
Če pa zraven vidiš kako lepe so preproste cvetlice,
Podlesna vetrnica - srajčka |
če se razveseliš prvih radovednih zelencev,
če opaziš, kako lepo rdečijo tulipani
in se ob tem še družiš, klepetaš in se imaš rad
je pa sploh lepo :))
Srečno :)
Lp,Keltika
Waw kako lepe fotke spet! Všeč mi je sploh tista podlesna vetrnica, tako lepo se svetlika! lp
OdgovoriIzbrišiSpet sem izvedel nekaj novega. Uspešno gojitev jima želim.
OdgovoriIzbrišiUuu, kak dobro! Super fotke postopka! Res upam, da bodo hlodi polni gob drugo jesen!
OdgovoriIzbrišiČudovit projekt za mlada fanta. Čestitke in velik pridelek vam želim :o)
OdgovoriIzbrišiPridna fanta! Želim obilno letino :)
OdgovoriIzbrišiKrasno in zelo lepe fotke! Gotovo bo letina obilna :) Slik se pa že veselim
OdgovoriIzbrišivi ste cari:) kaj vse znate:)
OdgovoriIzbrišiČudovito je gledati, kako tvoji otroci uživajo in kakšnih projektov vse se lotijo! Fantoma želim dobro, predvsem pa okusno letino :-) Hvala za fotke, čudovit delček tvojega -vašega- sveta :-)
OdgovoriIzbrišiČudovito !!
OdgovoriIzbrišiMi gob sicer ne nabiramo,jih niti ne poznamo preveč in na žalost jih samo vsake toliko kar kupimo.
Ampak tale vaš projekt je pa zelo poučen in opisani postopek si zasluži same pohvale.
Fantoma pa želim obilno letino.
pozdravček iz Notranjske
Valentina
Tudi jaz lepim v album srca nove in poučne zadeve v tem tvojem krasnem blogerskem kotičku sveta :o) Krasna fanta imaš :o)
OdgovoriIzbrišiVse dobro ...
Ova zadnja fotka.<3..poljubila bih je;)))
OdgovoriIzbrišiPridna fanta imaš,ni kaj.Pohvale obema:)
OdgovoriIzbrišiLP,Urška
Želim jima (vam) obilno letino ;) čudovito je kako uživate, tudi v malih stvareh ,) čudovite slike ;)
OdgovoriIzbrišiKrasno! Boljšega nabiranja znanja kot praske ni :) Le tako naprej!
OdgovoriIzbrišio,pri vas pa res ni nikoli dolgčas, fanta sta super opravila delo, nisem pa teh gob še nikoli jdla, me prav zanima kakšen okus imajo.
OdgovoriIzbrišiPohvale za pridnost.Krasni ste!
OdgovoriIzbrišiOvaj život sa prirodom kod tebe mi je potpuno divan,prekrasne slike,gljiva će zasigurno biti puno za neko fino jelo.
OdgovoriIzbrišiLijep pozdrav!
No pa ste tudi mene potegnili v to Naslednje leto probam z micelijem na slami .Na vrtu imam namreč podzemno jamo.
OdgovoriIzbriši