Domov

četrtek, 5. november 2015

Zelenjavni fižol in polenta

Včasih mi kdo, takole mimogrede, reče: kaj ti nič ne kuhaš? Oja, vsak dan, samo fotografiram ne :)
Zadeve so zelo preproste. Na mizi je zelje, fižol, krompir, cvetača in bučke na oooh načinov. Jesen je še radodarna in na njivi se še kaj najde.
S fižolom se da marsikaj,


tokrat sem želela omakco zraven polente, kot nekakšen golaž.
  • 4 dcl fižola (ja, dodajala sem ga po lončkih, zato takšna čudna merska enota) sem čez noč namakala, potem vodo odlila, dodala svežo, ko je fižol zavrel pa spet odlila in dodala svežo, slano vodo
  • na kokosovi maščobi sem prepražila 3 večje, sesekljane čebule
  • 3 male korenčke, narezane na kolesca
  • 1 zeleno papriko, narezano na kockice
  • 1 manjšo cvetačo, narezano na majhne cvetke
  • 10 nasekljanih strokov česna
  • dušila do mehkega, dodala kuhan fižol
  • paradižnikovo omako, vodo
  • sol 
  • in veliik šop sesekljanega peteršilja in zelene ( manj zelene kot peteršilja)


 Letos nam je precej fižola splesnilo na fižolovkah, v strokih, ki so žalostno čakali, da poneha septembersko deževje in ga bomo lahko obrali do konca.


Sicer je bila lepa letina, ampak a ni čudno, toliko enega truda, potem pa ne najdeš časa da bi pobral sadove.
Kako pogosto se to zgodi v življenju.
Delaš in delaš, čakaš, pa ne veš kaj čakaš.
Medtem pade dež in slana in pobere skoraj vse.
Pa pogledaš naokrog in vidiš. Kako se krha cvetlica izkaže neverjetno močna v borbi z mrazom,


kako postane barva vrtnic po prvi slani izstopajoče globoka iz okoliške sivine


in kako žari mala sončnica, kakor da ji slana daje življensko moč.


V vsaki zgodbi se skriva nekaj lepega


ali pa smo morda mi tisti, ki lahko iz vsake zgodbe naredimo nekaj lepega :)


Srečno,
Lp, Keltika

11 komentarjev:

  1. Tako je, draga Keltika, mi sami lahko in moramo iz vsake zgodbe narediti nekaj lepega. :-))

    OdgovoriIzbriši
  2. Se popolnoma strinjam z napisanim.

    OdgovoriIzbriši
  3. Čudovita jesen, ki hrani dušo in telo.:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Takšne preproste jedi so najboljše in se jih nikoli ne naveličam.
    Fotografije pa so krasne. In zapis tudi.

    OdgovoriIzbriši
  5. uuui hrana carska:))))
    vrtnica za duso:)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Fantazija okusov (žal mi je, da ne morem poskusiti:), in barv, ki te obdajajo. Vse pa lepo združeno v eno prijetno razmišljanje. Lep pozdrav, Andreja V.

    OdgovoriIzbriši
  7. Dober recept,lepe fotografije in prelep zapis:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Lepa hvala za recept in čudovite fotografije. Sem si spet malo odpočila oči. lep sobotni večer in krasno nedeljo ti želim.

    OdgovoriIzbriši
  9. Lepo si zapisala in prav tako fotografirala, za oči odpočit....
    Hvala za lep komentar na mojem blogu, sem ti odgovorila kar pri meni. P.S. Če te mika, podarjam ustvarjalni bonbonček, LP:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Takšne preproste jedi so res dobre. Fotke inak prelepe, sam najbolj v oko pa mi je padel krožnik, ki pa je zares lep.

    OdgovoriIzbriši
  11. Pozdravljena !
    Skuhala sem zelenjavni fižol in polento po tvojem receptu in je bilo zelo, zelo dobro!
    Poleti pa sem naredila musako iz fižola, tudi zelo, zelo dobro. Sploh ne rabiš mesa! Hvala za "okusne" recepte! :)
    LP, Draica

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)