Domov

sobota, 22. februar 2014

Zeljni zvitki

ali bombice ali bombetke, kakorkoli že jih poimenujemo, so predvsem zelo dobre, preproste, sestavine so poceni, videti pa so odlično in privlačno. Pred njimi postrežemo zeljno juhico, poleg njih pa solato. Pa imamo kosilo.


Sestavine za njihovo pripravo imam vedno na dosegu roke. Domačega, belega zelja, na njivi je sicer zmanjkalo, zato sem ga kupila v trgovini, zdaj so prav vse dobro založene s slovenskim zeljem. Sezonska jed, primerna vremenu, super tudi zato, ker pri pripravi, polnjenju in zvijanju lahko sodelujejo majhni otroci. Najmlajša je proti koncu polnjenja in zvijanja bombetk, postala že prava mojstrica.


  • Veliko, celo  zeljno glavo položimo v lonec, v katerega smo natočili kakšnih 5 cm vode. Zavremo in kuhamo  20 minut. Zeljno glavo vzamemo ven, malce ohladimo, vodo prihranimo.
  • Preštejemo, koliko nas bo jedlo in lakoti primerno izračunamo, koliko bombetk bomo pojedli. Odrasel dečko zmaže štiri ali pet, najmlajša je pojedla eno in pol. Temu primerno, počasi odvijamo liste z zelja in si jih pripravimo, kolikor jih potrebujemo. 
  • Za zeljno juhico - ostalo zelje zrežemo v vodo, ki je ostala od kuhanja, ter je dolijemo toliko, da bo zelje pokrito. Dodamo še veliko čebulo in nekaj česna ter en krompir. Kuhamo pol ure, zmešamo s paličnim mešalnikom. Dodamo na kockice narezan krompir in korenček, začimbe, pokuhamo..in juha je gotova. Žal mi je ni uspelo fotografirati, to je ena izmed najbolj zdravih in dobrih, rahlo sladkih juhic, ki prehitro izgine s krožnikov :)


  • Lotimo se nadaljne priprave  zeljnih bombetk oziroma zvitkov:
  • Naribamo dva krompirja za vsak list,  dodamo
  • drobno zrezan sušen paradižnik - po okusu, jaz sem dala 10 paradižnikov. Ker je naš paradižnik že začinjen z zelišči, le teh nisem dodatno dodajala
  • dodamo še drobno narezan česen - dala sem celo glavico
  • in dve veliki čebuli, ki smo jih sesekljali in zasteklenili na olivnem olju
  • vse skupaj premešamo in damo v ogreto pečico, večkrat premešamo in rahlo zapečemo.
  • Ko je krompirjeva zmes malce popečena jo vzamemo iz pečice in nadevamo zeljne liste. Zvijemo ter položimo v pomaščen pekač.
  • pečemo pokrito 20 minut, nato odkrijemo, po vrhu naložimo sir za siroljubce in bombetke rjavo zapečemo 


Če nimate sušenega paradižnika, lahko eksperimentirate s čim drugim, okusnim sirom, poljubnimi zelišči, ...
Bombetke so lahko veganske ali pa čisto druga skrajnost :), polnilo je  odvisno od okusa.
Da bi le sobota bila polnjena s prijaznostjo :))
Lp,Keltika

12 komentarjev:

  1. Pa kaj si ti ja nor, kako to dobro izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Tole pa izgleda zelo dobro.
    LP,Urška

    OdgovoriIzbriši
  3. Bo treba poskusit te slastne zvitke ;))

    OdgovoriIzbriši
  4. Privlačno! Res zanimiva ideja. Si enkrat vzamem čas, da preizkusimo....
    Hvala!
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
  5. Tvoje fotke res zgledajo okusne :))))) bi jih kar z ekrana pojedla :))) lp

    OdgovoriIzbriši
  6. Pri vas je zmanjkalo zelja, jaz sem pa ravno danes odprla zadnjo steklenico domačega paradižnika :-( Super ideje za kuhanje imaš in krasen občutek za fotografiranje. Njami :-))

    OdgovoriIzbriši
  7. Znaš imam osjećaj da mi je sa ovih slika zamirisalo sve do mene ovo jelo,krasno izgleda,hvala puno na krasnoj ideji!

    OdgovoriIzbriši
  8. O hudo vi pa ste potrošniki zelja zato pokate od zdravja:)diši diši:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Imaš res dobre ideje za kosilo. Moja mala ima rada zelje in bo zagotovo tole jed naredila za čez vikend...

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)