Domov

torek, 20. maj 2014

Presni laneni kruhki

Po 21 dneh posta ostajam na presni hrani, vsaj še nekaj časa. Zdravstvene zadeve stagnirajo. Življenje pa cveti, noče ostati pri polovici in hoče naprej.
Ne le z znanstveno podkrepljenimi dognanji, tudi z izkušnjami - tako lastnimi, kot številnih znancev in neznancev - opremljena, vem, da post in sveža, presna hrana, telo tako očistita, kot revitalizirata.

Moji recepti bodo zato morda v malce večji meri presni. Do nadaljnega :)


Sicer pa so takile preprosti laneni kruhki sila priročna malica.


Malce zoprno je, da za sušenje potrebujemo dehidrator, vendar verjamem, da se pogumnim poskuševalem prav tako posušijo čez noč v pečici, na nizki temperaturi.



Potrebujemo
  • sekljalnik, v katerega damo
  • 2 Lušt paradižnika
  • 1 malo podolgovato rdečo bio papriko
  • 2 mali čebuli
  • 4 stroke česna
  • 10 kolutov suhega paradižnika vloženega v zeliščnem olju
  • nekaj peteršilja, ščep origana, bazilike in piransko sol po okusu.
  • Sesekljamo v omakico, ki še ohrani nekaj malih koščkov.
  • 250g lanenega semena posebej zmeljemo in 
  • zmletega dodamo v sekljalnik k omakici,
  • zmešamo v kompaktno gmoto,
  • stresemo na peki papir, na tanko razmažemo, narežemo na koščke in damo sušit.


Po dveh urah jih obrnemo in pustimo do jutra. Namažemo jih lahko s svojim najljubšim namazom ali pa si naredimo katerega od številnih enačic presnih namazov. Moj je bil tokrat iz paradižnika, korenčka, čebule in zelišč.


O koristnosti lanenega semena  ne bom izgubljala besed, dovolj je pokukati po spletu ali v kakšno dobro knjigo, pa nam hitro postane jasno, da ga je pametno vnesti v svoj jedilnik. In to zmletega, saj je sicer za nas neprebavljiv, pa tudi termična obdelava precej izniči njegovo prehrambeno vsemogočnost :)


Z mislimi pri vseh, v naši bivši republiki,  ki jih življenje v teh dneh postavlja v nemogoče težko situacijo...
Srečno.


Lp,Keltika

13 komentarjev:

  1. Kako si pridna, vztrajna in odločna na svoji poti
    kar tako nadaljuj
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za recept. Si jih sušila v dehidratorju ali v pečici? Mi se tudi vse bolj spogledujemo s presno hrano, zlasti zaradi težav z alergijami pri našem drugem sinu (jajca) in so vsi taki nasveti dobrodošli. Ker tudi njemu precej pomaga...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. V dehidratorju - Excalibur. Ampak imam občutek, da bi šlo tudi v pečici. Naš je tudi po jajcih ves pikast :(

      Izbriši
  3. Občudujem tvojo vztrajnost. Recept pa spet izgleda slastno. Lanena semena še nikoli nisem uporabila v tej obliki. Sigurno preizkusim.

    OdgovoriIzbriši
  4. Občudujem te in ti želim vse dobro. Kako dobrodošla je ugotovitev in spoznanje, da se s spremenjenim načinom prehranjevanja bolje počutiš in spoznavaš, kaj potrebuje tvoje telo.
    Ti kruhki zgledajo nadvse slastni.
    Ob zadnji fotografiji in besedah - tudi sama sem z mislimi tam, pri njih.

    OdgovoriIzbriši
  5. Uf, si pridna in vztrajna kar se prehrane tiče. Tale recept za lanene kruhke si bom pa shranila :-)
    Zadnje dni sem tudi sama z mislimi pri tistih, ki jih življenje tako zelo tepe...

    OdgovoriIzbriši
  6. Super si tole pripravila. Drugače pa gre podobna stvar res v pečici, na minimalni temperaturi s priprtimi vratci (kuhalnica vmes).

    OdgovoriIzbriši
  7. Res kapo dol grede prehranjevanja. Jaz bi tole le tezko zmogla. Je pa vsekakor povsem drugace, ko si clovek takole vse sam pripravi.

    OdgovoriIzbriši
  8. Zelo mi je všeč to, kar si naredila. Oboje, kruhki in namaz. Bom preizkusila, sigurno.

    OdgovoriIzbriši
  9. uuuu fajn recept:)))) glede nato da se postis upam da se ti kje kaj pozna in da si zadovoljna z rezultati:)))) a nam lahko zaupas kolko clovek zgubi v tem casu:) s postom?

    OdgovoriIzbriši
  10. Vesna, čisto odvisno. Močnejši ljudje izgubijo več, bolj suhi pa manj. Od 3 do 10 kg lahko izgubiš v 21 dneh. Jaz sem med suhimi :) Telo kar dobro poštima zadeve. Rezulati pa so, kot sem napisala tako tako. Nekaj se je poštimalo, nekaj še ne, to bo šlo s presno hrano, počasi. Odločila sem se za to varianto, čeprav občasno razmišljam, da bi se mogla odločit za daljši post. Morda konec meseca, če ne bom zadovoljna s stanjem :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Tole pa je nekaj prav posebnega, bom poskusila sigurno. Hvala za recept in uspešen post ti želim!!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Res izgleda dobro! Dehidratorja nimam, bi pa mogoče res poskusila v pečici, hm...

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)