Domov

torek, 14. oktober 2014

Zapečen zelenjavni riž

Kot veliko odličnih stvari, ki so nastale slučajno, kot stranski produkt, je tudi ta, izredno okusna jed,  posledica prevelike količine mase za zelenjavne polnjene paprike, ki sem jih delala prejšnji dan :)


Bistvo res okusnega nadeva za 'filane' paprike je v tem, da si vzameš čas in zelenjavo narežeš na drobne koščke, v velikosti riža. Le tako se okusi dodobra prepojijo in ustvarijo tisti božanski njam.


Zapečen zelenjavni riž sestavlja
  • prva plast iz malancanov, narezanih na kolute in popečenih na olivnem olju
  • čez malancane sem posula 5 strokov drobno sesekljanega česna, posolila
  • nato pa naložila plast zelenjavnega riža - to je mešanica, ki sestoji iz : kuhanega riža, majhnih kockic zelja, cvetače, gomoljne zelene, brokolija, peteršilja, pražene čebule in soli
  • sledijo na kolute narezani sveži paradižniki in 
  • popečeni malancani
  • nato zopet zelenjavni riž
  • in po vrhu popečeni malancani
  • ljubitelji sira lahko zloženko posujejo s sirom, mi smo imeli vegansko varianto
  • Pečemo na 180°C,  45 minut ali malce po občutku :)


Zapečen riž sem postregla kot prilogo ocvrtim malancanom, ker so bile količine premajhne, da bi nasitile toliko lačnih ust. Naslednjič bo na mizi kot samostojna jed, z veliko skledo radiča.


Varianta rižote, ki diši po jeseni :)


Sicer pa se jesen vonja povsod. Tudi naše miške so  že začele duhati lešnike in orehe, spravljene v lopi. Pa se ne damo. Naj si naredijo svoje shrambe. U. jih redno lovi in potem se odpravimo, cela procesija, ki pelje miško kilometer stran od doma, da jo spustimo v gozd :)


Kaj češ :)) Kilometer rabi miška, da si dom ustvari drugje.


Medtem pa naši mladički že sklepajo trdna prijateljstva, ki bodo držala veliko jeseni...


In jesenske rože se bohotijo v živih roza barvah.


Če kdo med vami pozna ime naših krasotic, bom vesela. Jaz jim rečem ravnateljeve rože, po tistem, od katerega sem jih dobila :)
Dodatek, nekaj ur kasneje:
evo, ni še minil dan, kar sem zapisala objavo, pa je prijazen bralec povedal njihovo ime - roza lepotice so Nerine.
Srečno.
Lp,Keltika

17 komentarjev:

  1. Krasen predolog za kosilo
    in čudovit utrip vašega doživljanja jeseni
    pozdravček končno zdravi
    Tamara

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi jesen je pri vas cudovita in okusna. :) Zelo prijazni ste do misk.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako lepo živite v sožitju z naravo in malimi prebivalci. Zelenjavni riž je pa dobra ideja in vsekakor ga preizkusim.

    OdgovoriIzbriši
  4. Se kar podpišem pod gornje izjave, v trenutku narediš "lušte" po odlični hrani, naravi, svežem zraku, barvah...LP:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Čeprav ni tekoča, bi ji jaz vseeno rekel odlična jed na žlico, njomm!

    OdgovoriIzbriši
  6. Dobra ideja, pripravila si pravzaprav parmigiano, kjer si zamenjala sir z zelenjavnim rižem. Kuhanje je res umetnost, kjer nove ideje in občutljivost ustvarjajo zanimive in okusne nove jedi.
    Imena te čudovite rože žal ne poznam, po izgledu mogoče spada med lilije? Spodnjim rožicam pa pri nas rečemo turški nageljčki, ne vem če je to pravo ime zanje.

    OdgovoriIzbriši
  7. Brskam in brskam po spletu in knjigah pa ne najdem imena za tvoje krasotice. Rekla bi, da gre za kakšne poljske rože, ki jim paše na vašem vrtu.
    Drugače imam pa tudi jaz znanko, ki pobira po vrtu polže, hrošče in jih nosi v gozd! NI kaj, angel varuh!
    LP

    OdgovoriIzbriši
  8. Ma, lušni ste sto na uro s temi miškami. :-)) Pečeni zelenjavni riž pa zgleda božansko. Njami. :-)

    OdgovoriIzbriši
  9. hudo lepo disi tale rizek:)) mnjami:)))

    OdgovoriIzbriši
  10. No, lepe lušte nam delaš ;) Enkrat sem naredila zelenjavne polnjene paprike, pa so bile tako brez okusa. Bom poskusila po tvojem receptu.
    Rože pa so po mojem kakšne lilije.
    Jaz sem za herbarij iskala tukaj: http://www.zaplana.net/flowers/asp/search_key_si.asp

    OdgovoriIzbriši
  11. Roza lepotica je iz rodu Nerine, slovensko ji rečemo kar nerina, sodi pa v družino narcisovk.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Nerine
    Narastek je pa res mamljiv, se strinjam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ooo, hvaležna neskončno! Nerina. Lepo. Hvala za podatke, zelo ste me razveselili:)) Pridite še naokrog :)

      Izbriši
  12. Jelo izvrsno djeluje,a slike kao i uvijek tako krasne..veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  13. Vedno domiselno in slastno!
    Uživajte v vaši jeseni!

    OdgovoriIzbriši
  14. Res božanski jesenski okusi-njami,lepa prijateljstva,nasploh-prelepo!

    OdgovoriIzbriši
  15. Oh, thank you for your lovely visit! Soooo wonderful to have you around!
    Elisabeth

    OdgovoriIzbriši
  16. Po dolgem času sem se sprehodila do vašega kotička. Niti nisem vedela, kako zelo sem ga pogrešala :).

    Mamljivo, okusno izgleda tale zelenjavni riž, njam!

    Pozdrav,
    Ana

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)