Solanin - strupeni alkaloid, po domače prepoznamo kot zeleno barvo v paradižniku in krompirju, je sicer naravni insekticid in pesticid, ki ga rastlina proizvaja zato, da zaščiti svoje nezrelo seme pred plenilci in boleznijo: po enih trditvah je razgradljiv na temperaturi in topen v vodi nad vreliščem, po drugih ni. Znaki zastrupitve (pri zaužitju hudo velikih količin) so: slabost, potenje, krči v želodcu, vrtoglavice..vse do najhujšega. Vendar pa paradižnik po enih raziskavah ne vsebuje solanina pač pa nestrupen tomatin. Kakorkoli, prevelike količine niso zdrave, kar velja za vsako stvar.
Čisto po zdravi kmečki pameti bi rekla, da nezrelo sadje in zelenjava ni užitno in pika. Ampak prekrasen paradižnik, ki ni dozorel, je tako žalostno zmetat na kompost.
Zato že leta pripravljamo srbsko solato in ajvar z zelenim paradižnikom. Letos smo naredili namaz. Recept sem dobila od sosede in malce priredila po svojem okusu. Postrežen z domačo ajdovo bagetko je vreden truda :)
Potrebujemo :
- 3 kg zelenega paradižnika
- 3 žlice soli
- 0,4 l jabolčnega kisa
- 2,5 dcl olivnega olja
- 5 dag sladkorja
- 3 dcl gorčice
- 20 dag hrena
Paradižnik zmeljemo, posolimo, pokrijemo z bombažno krpo in pustimo stati 12 ur. Nato ga damo v cedilo in pretlačimo oziroma iztisnemo tekočino, ki jo zavržemo. Ožetemu paradižniku dodamo kis, olje in sladkor in kuhamo 3 ure. Ko se ohladi, dodamo hren in gorčico in hladno nadevamo v kozarčke.
Za otroke ni, ker je malo pikanten, (in nikoli ne veš, kako je s tem solaninom), veliki pa se v en glas strinjamo, da je božanski.
Lp, Keltika
Zanimivo. O tej zeleni stvari, ki naj bi bila strupena, sem slišal zadnjič od Savine v oddaji Gostilna išče šefa. Je pa zato toliko bolj fotogenična - zelena.
OdgovoriIzbrišiIzgleda slastno, tudi jaz bi en tak košček
OdgovoriIzbrišilp Tamara
O madonca zdaj pa spet nekaj novga vem:) zeleno ljubim te zeleno:)zgleda super:)
OdgovoriIzbrišiUuu parav zanimiv namaz. Tudi jaz sem jih pobrala v soboto z vrta, dala sem jih v klet, menda naj bi dozoreli...
OdgovoriIzbrišiseveda mi ga imamo vse do novega leta
IzbrišiSi me spomnila, da smo ga včasih delali. Meni je tudi dober in ker je pri mami še kar nekaj zelenega paradižnika bom verjetno poskusila narediti še letos.
OdgovoriIzbrišiDobra ideja!
OdgovoriIzbrišiOoo, super ideja, kako porabiti zelen paradižnik. Hvala. Zgleda slastno.
OdgovoriIzbrišislastno
OdgovoriIzbriši3 kg zelenega paradižnika
OdgovoriIzbriši2 žlkici soli
200g hrena
200g zenfa
tri glavice česna
(poper po okusu)
3dcl sončničnega olja
2 žlici sladkorja
3 dcl vinskega kisa
Paradižnike zmelješ, posoliš, čez noč jih daš v gazo da se odcedijo.(na hladnem) Odcejenim dodaš zenf, hren, poper, sladkor,kis in česen. Vse skupaj postaviš v hladilnik za tri ure. Nato dodaš še olje dobro premešaš in postaviš nazaj v hladilnik za 3 ure. nato hladno naložiš v čiste kozarčke in zapreš. Če ti barva ne odgovarja dodaj žlico rdeče mlete paprike. Če vam odgovarja okus česna ga lahko povečate, Ali pa namesto česna dodate začimbo, ki je po vašem okusu, npr. Majaron...gostoto namaza urejate z količino kisa in olja! NJAMI !!!!
Torej nic ne kuhas
OdgovoriIzbriši