Če gre za češpljeve cmoke, ni debate. Kadarkoli se odločam, kaj naj skuham in vprašam mala dva, se odločita za cmoke in kakšno dobro juhico.
Jaz pa sem zopet postavljena pred nov izziv - kako narediti slivove cmoke brez jajc. Ker se dogaja, da je Tamlajši ves pikast, kadar uživa jajca.
Pri slivovih cmokih je več prijetnih stvari - so sladki, okrogli, mehki, dišeči in zabavno jih je delati.
Najpomembnejše je, da testo lepo enakomerno razvaljamo, da so potem cmoki enakomerni in je okrog slive votel prostor, ki se med kuhanjem napolni s sladkim sokom.
Po receptu sestre Vendeline. Vedno uspejo. Malce predelan pa izgleda takole:
- 1 kg krompirja skuhamo z olupki, nato olupimo in pretlačimo. Malce posolimo.
- dodamo 10 dag masla ali kokosove maščobe in
- 60 dag pirine moke. Na hitro pregnetemo, da ne postane vodeno, po delih razvaljamo, režemo na kose, položimo na sredino kosa slivo in žličko surovega trsnega sladkorja s cimetom
Iz te količine dobimo 21 cmokov. Seveda jih ni nikoli dovolj, tudi če jih naredim iz dveh mas. Saj so mrzli tudi dobri, pa zamrznemo jih lahko :))
Potem pa preostane le še odločitev ali gremo ven, ali ostanemo not' :)
S polnimi trebuščki je najenostavneje na kavču. Ampak fanta kolo zvabi v gozd.
Najmlajša pa se odloči, da greva za njima.
In reče: ˝mami, lej luknja v nebo!˝
Pa je res. Taka svetlina, kot bi bila neskončna :)
Pravzaprav sploh ni pomembno kako se bomo odločili, pač pa, kaj bomo naredili s svojo izbiro.
Bodo cmoki z jajci ali brez, gremo ven ali ostanemo notri, bomo slikali, rezljali, popravljali traktor ali šivali...
Kakorkoli, če vzamemo za dobro vse, kar nam prinaša naša odločitev, so vsi rezultati zmaga.
Lp,Keltika
Včasih je težko že samo razmišljati o odločitvi sami - kaj šele odločiti se. Nekaj takega je tudi v moji glavi, tehtam možnosti, a nobena pot ni brez ovir, spotikanj,... vse je na neki tehtnici življenja trenutno pri meni.
OdgovoriIzbrišiCmoki so njami ,narava pa s kolesom ali peš skozi luknjie in luknjice osvobajujoča
vse dobro in lep pozdrav Tamara
odločitev pa naj bo lahka
Mmmm, slivovi cmoki so nekaj najboljšega. Moram preizkusit tudi tele pirine.
OdgovoriIzbrišiCmoki niso ravno moja omiljena jed, predvsem zato, ker se mi zdijo pocasti. Jih pa junior obožuje.
OdgovoriIzbrišiVes čas se guštiram ob tvoji pripovedi in krasnih fotkah, na koncu pa me pričaka še prekrasna misel o odločitvah :-) In moj dan je popoln!
OdgovoriIzbrišiLušten zapis! Cmoki so super, pirine pa preizkusimo enkrat v prihodnosti.
OdgovoriIzbrišiZelo lepo si napisala tole in še kako res je, da moramo stati za svojimi odločitvami in potem so res vsi rezultati zmaga. Cmoki pa njami....obožujem jih.
OdgovoriIzbrišiObisk tvojega bloga je vedno kulinarična in fotografska pustolovščina. zopet si me navdušila s svojim recepto, saj obožujem cmoke in iz pirine moke jih še nisem prpravljala, zato komaj čakam, da preizkusim tvoj recept. slikice pa zopet lepe in muckasta puščica je res tako simpatična. lp
OdgovoriIzbrišiZelo lepo povedano in komentirano,ko pa sem vidla cmoke- pa valda polna usta sline. Njam njam izgledajo slastni in vrjamem da so tudi bili
OdgovoriIzbrišiLP Vilinke
Zelo so mi všeč tvoje fotke, tudi razmišljanje, vrednote ... Lahko zaupaš, kateri fotoaparat uporabljaš?
OdgovoriIzbrišiZelo so mi všeč tvoje fotke. Kateri fotoaparat uporabljaš?
OdgovoriIzbrišiPozdravljena, vesela sem, da sem našla tvoj čudoviti blog. Super pišeš in fotkaš. Kateri fotoaparat uporabljaš?
OdgovoriIzbrišiVesela sem, da sem naletela na tvoj krasen blog. Kateri fotoaparat imaš?
OdgovoriIzbrišiživjo Diana,
Izbrišime veseli, da si našla kaj uporabnega zase. Fotoaparat imam Nikon d5100, objektiv zaenkrat Nikkor 18-105, a sem ravno pred nakupom Tamrona 90.
Lp
hehe, malo sem se zmedla pri pisanju komentarjev. Sedaj sem se pa naučila, kako komentirati :) Se opravičujem za tele smeti. Ampak še vedno velja: zelo lepo!
IzbrišiCmoki, me vedno odpeljejo v mojo mladost, nazaj v Zasavje. Tvoji izgledajo odlično, bi se kar sam takoj povabil na kosilo. Zapis in fotke pa čisto v tvoje stilu - enkratno!
OdgovoriIzbrišimmmmmm cmoki! Tudi pri nas so priljubljen podaljšek po juhi ali kar tako, za posladek.
OdgovoriIzbrišiMmhmhm do sem so zadišali. In ja imaš prav, ko se nehamo obremenjavati s tem kaj nismo oz. smo počeli, nam vse steče kot po maslu :-) Uživajte v vašem raju!
OdgovoriIzbrišiNjamsi! Obožujem cmoke :)
OdgovoriIzbrišip.s. In ah...mucka :):
OdgovoriIzbrišipri vas se pa res vedno kaj dogaja. dobra ideja za pirine cmoke...morda bi jih moj želodec prenesel...zadnje čase mi nagaja moka pa ne vem a samo bela ali še katera...hm no ja mogoče je kvas. gluten ni ker mi nagaja tudi ko jem brezglutenske izdelke
OdgovoriIzbrišimmm. cmoki. ti so tudi moja prva izbira!
OdgovoriIzbrišizadnji stavek si moram pa zabeležit in obesti na vidno mesto.
Krasen zapis,slikca z mucko me je očarala,pirini cmoki kaj kmalu na krožniku.
OdgovoriIzbrišiMoram sprobat za mojo 8 mesecno luskico, ki se nima uvedenega jajcka.. njama :). Me pa zanima, zmrznege kuhane ali surove? Hvala ;)
OdgovoriIzbrišiNUša živjo, zamrznem surove, na pomokan krožnik, da se ne tiščijo, ko enkrat zmrznejo, jih pa lahko daste v vrečko in se lahko tiščijo. Kuhat pa direkt iz skrinje v slan krop.
Izbriši