Prvič sem jedla pecivo iz ajdove moke pri svakinji. Čisto preprosto biskvitno testo, pa tako dobro. Ker je Tamlajši po običajnih biskvitih, ki vsebujejo jajca, čisto pikast, sem priredila zadevo po svoje.
Ajdovi mufinčki z malinami, brez glutena, brez jajc, na nekatere sem dala žličko smetane, na večino nič.
Splača se pogledati poreklo ajdove moke. Ni mi jasno zakaj bi kupovali kitajsko, če je slovenska tako dobra! Če bi si vsak vzel dve sekundi in preveril poreklo, ter se odločil za slovenski proizvod, bi bilo danes drugače. Ampak to bi že v osnovi pomenilo, da razmišljamo drugače, pri vseh stvareh.
Da cenimo in zahtevamo svoje delo, naše pravice in dolžnosti, naše ideje in razmišljanja.
Da nismo škodoželjni pač pa dobroželjni.
Pa magari preprostih ajdovih tortic iz slovenske moke in vode in domačih zamrznjenih malin.
Kot vedno - preprosto, dobro in zdravo.
- 400g ajdove moke
- 100g kokosove moke
- 200g sladkorja
- 1 vanilin
- 1 pecilni
- 1 čajna žlička sode
- 4 dcl mineralne ali navadne vode in
- sok ene pomaranče
- dobro zmešamo z mešalnikom.
Segrejemo pečico na 180°C. Naložimo maso v modelčke.
- po vrhu posujemo maline, ki smo jim primešali
- na koščke narezano jedilno čokolado, lahko tudi malce sladke smetane. Pri nas imamo srečo, da imamo znanca, ki zase in občasno za nas :), prideluje čudovito presno smetano in maslo, tako, da so imele tortice z dodatkom takšne dobrote res bogat okus.
- damo v vročo pečico, da lepo naraste in je rahlo ter puhasto. Pečemo 25 ali 30 minut - preverite z leseno paličico.
Tortice, ki naredijo prve pomladne dni še lepše.
In se priležejo popoldan, vmes med delom in igro.
Ni kaj pomlad je pokazala, da zmore.
Kar malce preveč si ji mudi.
Saj še mačehe, moje stalne manekenke, niso pokazale vseh svojih čarov, pa že brstijo in hitijo breskve, ki jih mraz kaj lahko pomrzne.
viseče, dišeče mačehe |
Ampak četudi bo jutri dež in močan veter, mačehe sijejo kot sonce.
Ne morem si kaj, ob vseh ponudbi tujih, eksotičnih cvetlic, imam rada mačehe. Na naših tleh rastoče, samonikle, skromne in močno zdravilne rastlinice iz rodu vijolic, ki so z vzgojo razvile desetine barv in velikosti cvetov.
Pa vendarle tudi za mačehe velja, kot za marsikaj okrog nas - preveč preprosto in domače, da bi bilo cenjeno.
Pa smo spet na začetku :)
Lp,Keltika
tole je pa res čarovnija ...
OdgovoriIzbrišija ttile mafini pa disijo:) kar preko ekrana:)
OdgovoriIzbrišispet se mi cedijo sline ob tvojih mafinih :) rožice so pa tudi zelo lepe!
OdgovoriIzbrišiMmm,že tako obožujem muffine, tvoje bi prec pojedla, fotke spet čudovite, najbolj se mi dopade ta z rokicam od mivke, čudovita je!!!!
OdgovoriIzbrišiTaj tvoj ambijent....uzdišem..;))
OdgovoriIzbrišiTo bomo sprobali, sigurno
OdgovoriIzbrišiOdlično, nimam kaj več za dodat.
OdgovoriIzbrišiPomlad je preprosto čarobna, tako kot tvoje fotke :-)
OdgovoriIzbrišiČudovite fotografije in besede. Plus odličen recept! Že gledam, če imam vse sestavine, da ga preizkusim ...
OdgovoriIzbrišiDisi po mufinih in pomladi. :)
OdgovoriIzbrišiMmhmhm spet en zanimiv recept!
OdgovoriIzbrišiV celoti prelepo!
OdgovoriIzbrišiJoj, je tu pri vas lepo in sladko :o)
OdgovoriIzbriši