Domov

sreda, 19. marec 2014

Vojaška polenta s čemažem

Ne, nisem prestopila iz mirne, ZA revolucije, k militarni PROTI. Še vedno se mi zdi, da je najbolje delovati in ustvarjati za boljše pogoje, kot se vojskovati proti slabim. Morda vedno ne gre, ampak vsaka borba potegne za seboj nedožne žrtve in to imam vedno pred očmi.

Ko me napade jeza zaradi številnih krivic in bedarij, ki jih dnevno servira realnost, vedno rabim nekaj časa, da se izpiham. Ampak brezplodno besedičenje ne prinese tega, kar rabim. Mir, ljubezen, varnost, hrano, toploto.

Globoke struge se izdolbljejo počasi.

Vojaška polenta se imenuje zato, ker jo je U. jedel v vojski, pripravljeno na podoben način, le malce bolj suho in z manj smetane. Otroci jo obožujejo, ker pa se sama izogibam mlečnim beljakovinam iščem druge popestritve.


Hitra hoja do gozda v zgodnjem jutru, v mislih iščem nove variacije starih rešitev. Koruzne pogačice obogatene z zelenjem.

čemaž

 Sestavljam današnji jedilnik. Imam polento, smetano, čebulo, sir. Potrebujem čemaž in solato.


Hrana je pomembna. Okusna, preprosta, domača, zaužita v družbi, pripravljena z veseljem. Ampak če se le da, mora priprava vzeti čim manj časa :) Ker je še toliko prijetnih opravil.
  • Skuhamo ne preveč gosto polento
  • prepražimo čebulo ( na 25 dag polente/3 čebule)
  • zvrnemo polento na premazan pekač in kar tam dodajamo praženo čebulo, 
  • velik lonček kisle smetane
  • in narezan čemaž
  • posujemo s sirom in zelo na hitro damo v pečico, le toliko, da se sir raztopi, v nasprotnem primeru čemaž izgubi ves okus
Lahko poskusite z brezmlečno varianto, z nekaj več čemaža. Super je. In obvezno skledo regrata.


Narava nam ponuja marsikdaj več, kot sicer drago plačujemo v trgovinah. Zaenkrat še lahko nabiramo zelišča in hodimo po travnikih. Zaenkrat še lahko pobiramo seme svojih rastlin.

kitajsko zelje

 Naše kitajsko zelje v rastlinjaku že cveti s prečudovitimi cvetovi. Liste še vedno lahko skuhamo in zmiksamo v kremno juho,  Semena pa spravimo. Da nam bodo pomagala v naši mirni revoluciji.

cvet kitajskega zelja

Zato, ker je modro sejati, pobirati in kuhati preproste stvari. Ker se tako naučimo, da iz malega raste veliko,

popek zvezdaste magnolije

da za življenje potrebujemo voljo


in, da skromnost ne pomeni sklonjenosti, pač pa neznansko moč.


Lp,Keltika

12 komentarjev:

  1. Ovo deluje ukusno, baš mi se zadnjih dana jede sve nešto zeleno pomešano s ostalim uobičajenim namirnicama i takav nam je i jelovnik...Moji ukućani stalno pitaju: dokle više ove travke u tanjiru ??;) Ja bih se baš lepo hranila tu kod tebe:)) Priroda deluje tako čisto i sveže, potpuno nezagađeno, na tim divnim slikama..Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. O taka polentka bi tudi meni prišla prav, da se razstrupim.
    Imam občutek, da sem v zadnjem času neprestano na neki fronti
    bojujem pa se za pravico, resnico-a imam občutek, da je ta svet narobe naravnan pa malo prediham in spet nadaljujem, ker sama sebe zanikati ne morem.
    Bojevniki luči še obstajamo
    pa lep dan
    Tamara

    OdgovoriIzbriši
  3. Še sreča, ker kmalu na kosilo, saj so se mi pošteno začele cediti sline ob vaši polenti :) Hvala za preprost in (verjamem) zelo dober recept.
    Narava pa je res čudovita in nas vsak dan znova fascinira z mnogoterimi oblikami in barvami

    OdgovoriIzbriši
  4. Tale recept pa mi je nadvse vsec in mislim, da si ga bom tudi sama privoscila. Hvala ti.

    OdgovoriIzbriši
  5. Tudi jaz s hvaležnostjo zapiram v srce tvoje "zdravilne čarovnije" ...

    Vse dobro ...

    OdgovoriIzbriši
  6. V celoti vse skupaj zelo lepo!Polento bom poskusila s špinačo,regrat pa je vsak dan na jedilniku.

    OdgovoriIzbriši
  7. Super kombinacija misli, hrane in slik ;) tudi meni se že pošteno je čemaž, treba bo v akcijo ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. V tvojih zapisih res uživam. Zelo lepo znaš ubesediti svoje misli. Super način si našla, kako spihati jezo zaradi bedarij, ki smo jim vsak dan priča. Narava je pravi in edini terapevt :-) Pa še meni, ki gozdička nimam ravno pri roki, s temi čudovitimi fotografijami pomagaš, da se mi razkadi jeza :-) Hvala ti. Fajn punca si.

    OdgovoriIzbriši
  9. Kako ti spretno prepleteš aktualna dogajanja, recepte, dogajanje v naravi... zeloooooooooo všečno in vedno za žensko dušo in slovensko kuharico:)
    Bodite lepo!
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
  10. mhmhm kmalu sprobam recept, poletno imamo radi, čemaž nekatere člane pika, ampak vseeno... prekrasne besede spremljajo fotografije, vse umirjeno lepo, božansko!

    OdgovoriIzbriši
  11. Bo potrebno sposkusiti. Na tak način polente še nisem delala - hvala za recept in lepe slike narave :)

    OdgovoriIzbriši
  12. O sem vesela, da sem naletela na tale blog. Čudovit je, enkraten. In prav danes rabim takole polento, upam da bo pasala k ribam, filetom.
    Pa še veliko tako uspešnega ustvarjanja ti želim!!!

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)