petek, 12. april 2013

Koruzne pogačice

Preprosto kosilo,

sestavljeno iz koruznih pogačic, paradižnikove omakice z gorčičnimi semeni in popečenih šampinjonov.

Večji del naše familije obožuje nabiranje in uživanje gob. Smo pa naravnani tako, da ne pretiravamo z ničemer, tudi z nabiranjem gob ne. Naberemo jih za kosilo, vložimo kakšen kozarček, posušimo tri ali štiri jurčke.  Nimamo polne skrinje gob. Ko je sezona mimo, jih pač ni.  Ko se pojavi prehuda želja, kupimo šampinjone. Tamlajši, poznavalev in ljubitelj gob, nas prepričuje, da bi jih gojili doma. Šampinjone ali bukove ostrigarje. Trenutno smo v fazi raziskovanja in preučevanja :)

Takole preprosto kosilo ne vzame dosti časa, izgleda pa lepo in je okusno.


Paradižnikova omakica je najosnovnejša -
  •  namesto čebule popražimo česen (nikar ne skoparite), toliko, da zadiši, 
  • dodamo narezan paradižnik (ali omakico iz steklenice) in 
  • Tartex-ova ekološka cela gorčična semena.
Solimo in malce podušimo.

 Koruzne pogačice


S koruzo je tako, da vam iz srca priporočam, da kupite ekološko polento, moko, kokice...Koruza je med najbolj kontaminiranimi pridelki. Obremenjena s pesticidi, herbicidi, gmo. V ceni ni tako gromozanske razlike, je pa lahko v posledicah, ki se ne vidijo takoj.
Za koruzne pogačice
  • Skuhamo polento - ravno prav gosto, ne tekočo, ne pretrdo,
  • na olivnem olju prepražimo veliko čebule, saj ravno to daje pravi okus pogačicam. Čebulo stresemo h kuhani polenti
  • dodamo kislo smetano in rahlo premešamo, toliko, da so še vidni delci smetane
  • nadevamo v premazane modelčke za mafine
  • posujemo s sirom 
  • zapečemo v pečici
En del družine je imel veganske pogačice - brez smetane in sira, zgolj polenta in čebula - zelo dobro.


Če poznate terene, pa lahko še ujamete marčevke, kolegica jih je nabirala pred kratkim - prve gobice, namesto šampinjonov.
Lp,Keltika

14 komentarjev:

  1. Kako slastno in lepo aranžirano,
    no pa sem lačna
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  2. Njami. Tele koruzne pogačice bom pa tudi jaz enkrat naredila.

    OdgovoriIzbriši
  3. Koruzne pogačice bodo zagotovo tudi na naših krožnikih. Mnamsi!

    OdgovoriIzbriši
  4. oo, kaj takega pa nisem še nikoli ne slišala ne videla. Bom probala, saj smo ja od polente :) in gotovo bo njami.

    OdgovoriIzbriši
  5. Pri tebi so že fotografije tako vrhunske, da človeka pograbi lakota :-) Prejšnjo nedeljo sem jedla marčevke. In bile so zelo dobre :-)

    OdgovoriIzbriši
  6. Glih prišel iz drugega bloga lačen, zdej pa še tukaj take fotke in hrana, ki jo obožujem. Zelo dobro.

    OdgovoriIzbriši
  7. Koliko časa pa naj bi se peklo? Lp

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)