Vonj priplava, kot oblak, v katerega stopim in izstopim.
Majhne rdeče zakladnice zdravja. Listi za čaj, ki zdravi črevesna obolenja, drisko, hemeroide in čisti kri, kot je dejal p.Simon Ašič. In jagode, polne C vitamina, B vitaminov, železa, fosforja in številnih močnih antioksidantov...
Nekaj korakov naprej zadišijo kamilice. Čisto prave, rastoče na travniku, prepuščene same sebi in skrbi narave.
Neprecenljive. Če se jih pri nabiranju čim manj dotikamo, hitro posušimo v senci in naredimo čaj tako, da cvetke le poparimo, dobimo tekoče zlato proti vsem mogočim vnetjem, tako zunanjim, kot notranjim.
In, kot, da še ni dovolj, kot, da se oddolžuje za vse zimske mesece, kot najboljša prijateljica, ki pride, pokliče ali pošlje darilce takrat, ko to najbolj potrebuješ...kot da hoče zbuditi vso vero v boljši jutri....zadiši še bezeg.
Za zdravilo, desetine jedi, pomoč v vrtu...
Povsod je. In diši in vabi. Ven.
Za najbolj nežen zimski čaj. Zato, da smo skupaj.
Da odžene slabe misli in voluharje :), kot pravi naš sosed in nam pridno pripravlja bezgove zvarke, ki jih veselo zlivamo v vsako luknjo, ki jo najdemo.( Zaenkrat voluharjem ne diši, če se bo obneslo tekom vse sezone, pa javim. Sosedov zvarek: 1 kg bezgovega listja, 10 l vode, namaka 10 dni in precedi)
namočeni bezgovi listi, odganjajo voluharja |
Čisto nazadnje, ko korak stopa domov, zadiši meta.
Da zaokroži eno izmed najboljših presnih pomladnih sladic
Jagodna zloženka z lešniki in meto
Nič posebej težkega, ne za pripravo, ne za prebavo :)
- banane pretlačimo skupaj z limoninim sokom v gladko kremo
- zmeljemo lešnike
- narežemo in malce pretlačimo jagode
- sesekljamo nekaj metinih listov
- iz okusne presne kokosove maščobe, presnega kakavovega prahu in presnega agavinega sirupa zmešamo čokolado.
- V kozarčke naložimo plast banan, nato plast lešnikov. Posujemo z nasekljanimi metinimi lističi. Naslednje naložimo jagode, pa spet banane, lešnike, metine lističe in na vrhu jagode.
- Prelijemo z domačo, presno čokolado.
In, kot bi vse dišalo po resnici, da ni dovolj, videti.
Da ni dovolj slišati.
Da življenje začutiš šele, ko vdihneš s polnimi pljuči.
Vonj po gozdnih jagodah, meti, kamilicah in bezgu.
Po svobodi.
Po spremembi.
In izdihneš strah in nemoč.
Diši travnik. In gozd. In prijatelji in družina. In nič drugega, znotraj zidov, ni toliko vredno.
Lp,Keltika
O smukuce
OdgovoriIzbrišinjami kako sladko dišeč post
lp Tamara
mmmm so mi zadišale jagode iz tvojih slik, ... ma še sline se mi cedijo ob tvojem krasnem receptu za zloženko. lp
OdgovoriIzbrišiMmmm, obožuuujem gozdne jagodeee!!!!
OdgovoriIzbrišidiši preko ekrana:))))) slike da bi jih kar pohrustal hihi:)))
OdgovoriIzbrišiMeni pa neizmerno dišijo tvoje besede - misli, ki jim nadevaš čudovite oblekice besed :o) dišijo po preprostem bogastvu v tebi, po ljubezni do matere Narave in zaljubljenosti v življenje ...
OdgovoriIzbrišiBojda tudi bezgovi listi preganjajo polže. Liste položiš na gredico - ne marajo njegovega vonja ... jaz sem to že naredila in v kratkem poročam, če deluje :o)
Danes mi je najbolj sedla v srce prva fotografija :o)
Vse dobro ...
Maj res najlepše diši :-)
OdgovoriIzbrišidanes je pa res dišeča objava! :)
OdgovoriIzbrišimorda veš, kako dolgo se bezgovi listi namakajo za tisti zvarek proti voluharjem?
Evo sem se točno pozanimala :) 10 dni, toliko, da se neha penit in se obarva. Pravi, da proti polžem tudi deluje, kot je tudi Vse dobro povedala. Ampak za koloradske pa nisem vedela, hvala Carpe Diem :))
IzbrišiTako mi je vsec, ko vse delate skupaj. Vasa druzina je resnicno kot najboljsi tim. Jagode pa disijo do sem.
OdgovoriIzbrišiHvala za bogastvo znanja in nasvetov, ki jih deliš z nami!
OdgovoriIzbrišiBezgovo cvetje preganja tudi 'koloradeke' (hrošče). Jaz sem jih, namočene sicer za drug namen, kar posula po krompirju. Pa so se umaknili in jih ni nazaj. :)
Ma že čist preveč kičasto ;)
OdgovoriIzbrišiTo je bil dobronameren komentar. Sploh ne vem več, kako bi te še pohvalil, ker nas zalagaš s takimi lepimi fotkami, sploh pa tvoj slog pisanja - je pa čisti odklop.
Hvala za tvoje čudovite besede, fotografije, recepte.
OdgovoriIzbrišiLP, S.
Mmmm, res diši. Kar deliš z nami, diši po veselju, ljubezni, sodelovanju, občudovanju ...
OdgovoriIzbrišiHvala!
Prava pesnica si!
OdgovoriIzbrišiZelo lepo je pri vas doma... :)
OdgovoriIzbrišiČudovito, kot vedno!
OdgovoriIzbrišiObožavam tvoje postove i vaš krasan život sa prirodom i svemu onome što ona nudi..ljepota života!
OdgovoriIzbriši"Kdor hoče videti , mora gledati s srcem", je trdil že Mali Princ.Ti to znaš, zato moreš najti radost v vsem kar Te obdaja.
OdgovoriIzbrišiVse dobro, naj Ti življenje diši, naj Te opaja...
Prelepo. Sedaj je skozi tvoje objave pridišalo še do mene. Hvala da tvoje vtise deliš z nami skozi sliko in besedo.
OdgovoriIzbrišiidilično.
OdgovoriIzbrišikaj pa vse pripravljate z bezgovimi cvetovi še razen čaja in sirupa? :)
omlete, zavitke, štrudel...nič posebnega, povsod ga lahko daš :)
IzbrišiČudovito! Čestitke, ker je bil tule dzuboksblogs.blogspot.comtvoj blog izbran kot blog meseca.
OdgovoriIzbrišiHvala za še eno čudovito objavo. Tudi pri nas se v teh dneh veselimo darov, ki jih podarja narava.
OdgovoriIzbrišiTvoje objave vedno pobožajo dušo in oči. Ko bi se le lahko tudi nalezla tvoje pozitivne energije :)
OdgovoriIzbrišiKako zelo zelo vabljivo in dišeče! Kot vedno:)
OdgovoriIzbrišiUživajte svoj košček raja!
Bogastvo narave in čudovit blog:)
OdgovoriIzbrišiOh, me je kar malo odneslo....v sanje, v čarovnijo :o)
OdgovoriIzbrišiOdlično je . Sve! ;)
OdgovoriIzbriši