Srečala sem ga na tujem kvačkarskem blogu in le malce predelala.
Ker sama ne jem mlečnih izdelkov in mleka, sem si tega sočnega kolača privoščila le en grižljaj, toliko, da vem, kaj sem spekla. Kaj več ga niti ne bi dobila, tako so se naši otroci zagrebli zanj. Jih čisto razumem, res je božanski.
Poleg okusa je super tudi priprava. Hitra in enostavna.
PREPOJEN PIRIN LIMONIN KOLAČ
- 125g zmehčanega masla
- 115g surovega trsnega sladkorja
- en vanilin, in
- naribano lupinico 1 ekološke limone - gladko umešamo. Dodamo
- 2 jajci in stepamo tako dolgo, da zmes naraste v puhasto kremo.
- 175g polnovredne pirine moke in
- polovico vrečice pecilnega praška iz vinskega kamna - presejemo v posodo in počasi, rahlo vmešamo z lopatko v kremo iz masla in jajc.
- Dodamo še približno 4 žlice mleka
- in stresemo v model, ki smo ga prekrili s peki papirjem.
- Pečemo v vnaprej segreti pečici na 180°C, 45 - 50 minut, odvisno od pečice.
- stisnemo 1,5 limone
- dodamo 50g sladkorja in premešamo do gladkega
Ko se malce ohladi ga vzamemo iz modela in ponudimo. Moji so sicer ugotovili, da je boljši hladen, ko se okusi dobro prepojijo in nastane prava njami harmonija .)
Ravno prav sladko in ravno prav kislo.
Kakor pomladni dnevi :)
Kisli priokus zatravljene njive, ki je kot posledica dolgih viroz ostala na repu nujnih del, se je spremenil v sladek občutek, da imamo prijatelje, ki pridejo sami od sebe na pomoč, ravno takrat, ko jih najbolj potrebujemo.
Tudi sopihanje za raznovrstnimi kosilnicami je pozabljeno,
ko imaš na razpolago cel dan, v svetu vil in plemičev, modrovanj, trgovanj in viteških bojev na ponovnem srečanju igralcev Larp-a.
Še sladek okus mladega česna zadiši pod rokami, med čisto nič sladkim okopavanjem velike česnove njive :) in spravi utrujeno hrbtenico v iz kislega razpoloženja v sladko pričakovanje pridelka.
Ravno prav kisla in ravno prav sladka, pomlad.
Pomlad, ki ponuja mokra, blatna tla in bujno zelenje.
Ki dela našo košaro za umazano perilo polno, kjub vsakodnevnemu pranju :)
Pa se moja kisla volja ob umazanih oblekah ne drži prav dolgo.
Je pa že slajše, uživati na tleh
in treti lanske lešnike,
raziskovati jezove, ki jih ustvarjata Najmlajša in Tamlajši
in občudovati prave projekte, ki se jih loti Tavečji.
Vsega po malem, v eni sami, sladko kisli, pomladni tortici življenja.
Lp, Keltika
Kar odpeljala si me s tem postom, v druge čase, mi dala navdih in polepšala dan
OdgovoriIzbrišihvala
naj bo tudi tvoj lep
Tamara
Sladko-kislo, takšno kot je življenje in pomembno je predvsem to, da iz kislega potegneš sladko :) Vam to vsekakor gre dobro od rok in tale kolač tudi vzbuja apetite. Hvala za recept.
OdgovoriIzbrišiHarmonija dneva in noči, tega, kar moramo in tega, kar imamo radi, ter okusov.... Keltika, hvala! Poskusimo kolaček:)
OdgovoriIzbrišiPri vas se Življenje dogaja z veliko začetnico :-) Pa kaj, če so hlače umazane! Tvoji otroci odraščajo v prelepem okolju z veliko ljubezni. Čudovito je pokukati k vam in poskusiti grižljaj slastnega biskvita. :-))
OdgovoriIzbrišiZjutraj sem prebrala tvojo objavo in šla kar takoj speči kolač, ker sem pričakovala obiske:) Odlično je uspel... Hvala za recept:)
OdgovoriIzbrišiSe mi cedijo sline in bo treba poizkusiti. Še prej "oddelam" soboto, potem pa hajd na peko....:):)
OdgovoriIzbrišiTele viteške igre mi ne grejo iz misli, videti je tako fajn in zabavno. Mogoče pa enkrat poizkusim tudi to.
Meni pa ne gre v glavo česnova njiva....Hudimana, to pa ni tako malo. Sama gojim beluše (4x10 m), pa mislim, da sem "mali kmet" (ko je treba opleti, sem veliki kmet,ker je tega preveč za mojo hrbtenico ). Imam občutek, da je to samo delček tvojega "malega" vrtička oz.njivice. Pridne roke, krasno zdravo okolje,....neprecenljivo. Hvala za recept. čao
OdgovoriIzbrišiČudovit blog:)
OdgovoriIzbrišiKako lepo uživate življenje, pa vem, da ni vedno samo vse lepo, ampak kot praviš sladko kislo. Naj vam bo še naprej lepo, lp.
OdgovoriIzbrišimnjami za kolacek:)))
OdgovoriIzbrišiin pa pohvale vsem pridnim rokam na rodovitni slovenski zemljici:)))
uau pri kolaču se mi kar sline cedijo, namreč res obožujem sladice z limono, bo treba nujno sprobat ;) fotke pa kot vedno krasne in lepo pripovedujejo tvojo zgodbo. lp
OdgovoriIzbrišiThank you for becoming a follower of my blog and leaving such kind words - I really appreciate them! I am following you too now :)
OdgovoriIzbrišiRes se imate lepo. In te čisti razumem, da imaš sedaj komaj kaj časa za blog Uživaj...
OdgovoriIzbrišiUuuuu, kolač. Njom njom! Priznam, da malo pogrešam, takšne mehke in sočne kolače.
OdgovoriIzbrišiTale recept pa moram sprobati -hvala zanjga. Fantastični utrinki. nisem ljubiteljica česna, tako da me kar spreletava srh ko vidim tujšno njivo meni neljube začimbe :p.
OdgovoriIzbrišiDanes sem spekla to sladico in je res zelo, zelo dobra ...en, dva, tri smo jo pojedli! Ker pirine moke nisem imela sem uporabila kamut... še sedaj se mi cedijo sline, ...;) ! Hvala za recept !
OdgovoriIzbriši