Domov

sreda, 13. november 2013

Čebulni namaz s suhimi hruškami

Če še niste jedli čebulnega namaza zamujate nekaj res dobrega. Mi smo dolgo kupovali Alnaturin namaz iz Dm-a, ki je odličen. Pravzaprav ima samo eno pomankljivost - ceno. Z malce volje lahko doma naredite cenejšega in še boljšega.  Dostikrat pomislim na pomembno vodilo - kupujmo hrano in ne izdelkov. Če se tega držimo, smo naredili  korak do boljšega zdravja. In zaradi vseh teh dejstev je zdaj na domačem kruhu, domač

čebulni namaz s suhimi hruškami


 Za praženo čebulo sicer velja, da ni najbolj zdrava izbira, a če preberemo kakšne sumljive dodatke vsebujejo različne paštete in namazi in smo vsaj malce seznanjeni kaj smo prebrali, potem mirne vesti sprejmemo odločitev za domač namaz.


Zadeva je enostavna:
  • 10 dag kokosove maščobe  raztopimo (meni je za kuhanje najboljša znamke Eden)
  • 2 veliki čebuli drobno drobno sesekljamo 
  • 5 krhljev suhih hrušk prav tako drobno sesekljamo in skupaj s čebulo počasi, na malem ognju pražimo do zlate barve - z ognja odstavimo malce prej, ker se čebulica v maščobi še nekaj časa praži, tudi ko jo odstavimo z vira toplote
  • dodamo 2 mali žlički soli in nadevamo v kozarček.
Količina zadostuje za majhen, 100 gramski kozarček.


Suhe hruške dajo namazu bogat, poln okus, ki v kombinaciji s čebulo, na dobrem kruhu, izzveni v odlično malico ali večerjo. Za zalogo suhih hrušk sta pri nas glavne zasluge pobrala babi in dedi. :) Če nimate hrušk, poskusite z jabolki, mislim, da ne morete zgrešiti :)


Jaz sem dala malce preveč maščobe, kar se vidi po tem, da je zgornja plast brez čebulice. Nič hudega,  pred uporabo sem ga premešala, da se čebulica in hruške enakomerno porazdelijo. V zapisanem receptu so količine že zmanjšane. Hranimo ga v omari, da ostane mazljiv.


Se vam zdi, da je bil današnji dan siv? Vse slike, ki so slikane zunaj, so nastale danes. Čudovit dan je bil :)
Da bi bil tudi jutri, želim vsem :)
Lp,Keltika

24 komentarjev:

  1. Tvoj blog ima res zanimiv učinek na moj želodček, vedno postane lačen:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ogladneh od ovih slika..primamljiv je ovaj recept..i interesantan..Možda se usudim da isprobam jednom..;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz bi pa le suhe hruške pojedla. Joj kako dobro izgledajo!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ko sem prebrala tvoj zapis in si napasla oči na čudovitih fotkah sem postala neznansko lačna :-)

    OdgovoriIzbriši
  5. SUper vodilo imate.. In tale namaz.. Bi se kar na kakšno degustacijo povabila. ;) Super!

    OdgovoriIzbriši
  6. Nikoli nisem poskusila še te kombinacije
    moram poiskusiti
    njami
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  7. O hudo :) kakšen fajn recept dlih za na domači kruh....mnjami...evo namesto zaseke..hihihi...hvala

    OdgovoriIzbriši
  8. Za tole objavo sem ti pa res hvaležna. Tudi pri nas obožujemo Alnaturin čebulni namaz, bom z veseljem preizkusila tvoj recept.

    OdgovoriIzbriši
  9. Jamiii, tale namaz zgleda pa res super, pa tudi fotografije so krasne :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasno si to poslikala in namaz se slisi zelo zanimivo.

    OdgovoriIzbriši
  11. Videti je odlično :). Hvala, za recept. Lp

    OdgovoriIzbriši
  12. Nikoli ne bi rekla, da je takšna kombinacija okusna :) Pa ti verjamem in mislim, da bom recept kar kmalu preizkusila! Fotografije so leeeeepeee!

    OdgovoriIzbriši
  13. Tudi jaz še nisem poskusil te kombinacije. Prav zanimive recepte objavljaš. Fotke pa v naravi izgledajo še bolj super (jaz pa obsojen na svojo sobico).

    OdgovoriIzbriši
  14. Zgleda pa k zaseka :)
    Bi mogla mojga tasta karnivorja prelisičit! Bom poskusla.
    Fotke so pa res lušne!

    OdgovoriIzbriši
  15. Zanimiva kombinacija. Hvala za še en kuharski nasvet in pašo za oči :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Kakšna kombinacija, tudi jaz niti v sanjah ne bi pomislila nanjo :-) AMpak bo pa za poskusit. Super!

    OdgovoriIzbriši
  17. Res zveni zanimivo in ... fotografije so kot vedno krasne!
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
  18. Res krasne fotke! Recept se pa sliši super, pa še čisto preprost je! Definitivno probam!

    OdgovoriIzbriši
  19. Bom v bližnji prihodnosti zagotovo preiskusila. Hvala za recept.

    OdgovoriIzbriši
  20. Jaz sem ga pa dans nardila in je lepo dišalo :) jutri ga bomo pa probali ko bo ohlajeno :) bom sporočila:)

    OdgovoriIzbriši
  21. Do sedaj sploh še nisem slišala za čebulni namaz, sedaj pa bi ga kar takoj ša delat :-) mmmm, čudovite fotke (kot vedno!).

    OdgovoriIzbriši
  22. mmm je tole mamljivo...upam, da je ata letos poleg jabolk posušil tudi kaj hrušk :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Izviren recept in zelo lepe fotografije! :)
    Lep pozdrav

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)