V kombinaciji z ajdovo kašo in koruzo je fižol uravnotežen, zdrav, zelo okusen obrok. Če poleg pojemo skledo solate, smo siti do večera :))
Količine v katerih pripravljam to fižolajdo so precej velike, ker je resnično okusna in je zmanjka en dva tri. Mislim, da bi za normalne štiri jedce zadostovalo:
- 30 dag ajdove kaše skuhamo
- 30 dag fižola zvečer namočimo in skuhamo (ko zavre - vodo odlijemo in natočimo novo, solimo in kuhamo naprej, tako fižol manj napenja)
- Posebej pripravimo sočno omako:
- korenček narežemo in stresemo na olivno olje. Dodamo
- 4 narezane paprike
- 4 manjše čebule
- kozarček bio koruze
- 4 narezane stroke česna
- vsaj 5 lističev svežega ali suhega žajblja - vse lepo podušimo, da prijetno zadiši in zalijemo z
- eno steklenico, 750 ml, paradižnikove omake (domače ali kupljene)
- solimo
Ajdo odcedimo in stresemo v pekač, ki smo ga malce pokapljali z olivnim olje. Dodamo fižol z nekaj okusne vode v kateri se je kuhal, (iz ostale naredimo njami fižolovo juho) in sočno omako. Vse skupaj premešamo in povrhu posujemo še nekaj žajbljevih lističev.
Pekač potisnemo v pečico, segreto na 200°C in zlato zapečemo. Naše tokratno kosilo je bilo malce premalo sočno, ker je ajda popila preveč omake, zatorej nikar ne skoparite s paradižnikom.
Ko se prepojijo ajda, paprika, paradižnik, žajbelj, fižol ter čebulica in česen, nastane vrhunski preplet okusov.
Kosilo, ki ne zahteva ne dosti časa, ne truda, nagradi pa nas z veliko mero dobrega.
Četudi vam je žajbelj v kulinariki tuj, ga le dodajte hrani. Običajno se dodaja težje prebavljivim jedem, bogatim z maščobami, saj spodbuja presnovo maščob, podpira delovanje žolča in jeter, spotoma pa deluje še protivnetno in antioksidativno, zavira staranje in podaljšuje življenje, nekoč so celo menili, da je žajbelj rastlina, ki pozna skrivnost nesmrtnosti. Tudi zdravnik R. Breuss je zdravil raka s postom, sokovi ter žajbljevim čajem in imel pri tem velike uspehe, mnogi si še vedno povrnejo zdravje s pomočjo njegovih metod.
Ne le za zdravje, k fižolovim jedem se okus žajblja odlično poda in nič ni narobe, če poleg soli in popra ter bazilike in origana, občasno vržemo v lonec kakšno drugo zelišče.
Lp,Keltika
Iz naše knjižnice:
R.Breuss; Zdravljenje raka in levkemije
To pa zgleda tako slastno, da bi se kar povabila :)
OdgovoriIzbrišiHvala za recept!
Men se pa zdi 20 dag kaše za 4, kr malo premalo, ali pa mi res preveč pojemo. Drugače pa zanimiv recept.
OdgovoriIzbrišija, mi tudi več pojemo, ampak se mi zdi, da večina ljudi poje manj kot mi, vsaj iz izkušenj vidim :) Računaj, da je še fižol. Jaz sem sicer za 5 oseb dala 40 dag kaše in fižola temu primerno več, pa je precej ostalo še za večerjo, tako, da sem pri pisanju recepta malce zmanjšala sestavine, morda res malce premalo. 30 dag bi bilo verjetno bolj primerno.
IzbrišiVeliko odličnih receptov sem že našla na tvojem blogu in tudi tega bom ob prvi priložnosti preizkusila - hvala ti zanje ...
OdgovoriIzbrišiVse dobro ...
Tudi mi smo bolj jedci, sploh če je domače in pridelano z ljubeznijo, pa še radi imamo skupne trenutke ob obedu.
OdgovoriIzbrišiKrasno,
hvala za recept
lp Tamara
Tole bo pa res potrebno preizkusiti. Čez teden, ko sva sama doma, veliko testirava takšne jedi. Mulčka sta bolj na ziher :-) Žajbl pa pri nas kar veliko uporabljamo. V njegove zdravilne lastnosti sem se tudi sama že velikokrat prepričala.
OdgovoriIzbrišiZanimivo. Ajdova kaša je pri nas pogosto na jedilniku, bo fino poskusit spet novo kombinacijo. Hvala za vse odlične recepte, ki jih deliš z nami!
OdgovoriIzbrišiHvala za recept. Poskusim in poročam ;)
OdgovoriIzbrišiZelo zanimivo,..sj, da je žajbelj dober vem, samo toliko pa nisem vedela, super fotke, in mmmmmm, slastno!
OdgovoriIzbrišiZgleda ful dobr bomo preizkusili:)
OdgovoriIzbrišiZanimiva kombinacija. Rada eksperimentiram, preizkusim kmalu :-) Hvala za vse dobrote, ki jih deliš z nami :-)
OdgovoriIzbrišiSem postala kar lačna in bi takoj probala, zgleda kusno.
OdgovoriIzbrišiHvala za recept in vse nasvete.
Pozdravljeni,
OdgovoriIzbrišitako mi smo pa sprobali recept, in kot sem predvidevala je bilo odlično. Sem pa naredila malo preveč, zato nas pa čaka druga runda v zmrzovalniku. Celo žajbelj sem poiskala, tako da je bilo identično.
Hvala za recept.
LP
Sem vesela, da vam je všeč, saj tako dobre sestavine težko izpadejo slabo :) Hvala za povratno informacijo in upam, da vam še kdaj kaj prav pride.
IzbrišiLep vikend želim.
mmmmm, sem že lačna! to kombinacijo bom zagotovo sprobala. se trudim jest več stročnic. danes za kosilo sem zmešala fižol in rdečo lečo, papriko, paradižnik in čebulo. vse skupaj pretenstala in dala pečt zraven krompirja v pečico. njam. meni so takšne mešanice zakon!
OdgovoriIzbrišioja, ta tvoja mešanica tudi zveni obetavno, sicer pa sem takoj v vrsti za takšne "zmešane" recepte, zakon so!
Izbriši