nedelja, 9. junij 2013

Zelo dobri slaniki v dobrem vikendu

Seveda je bil dober vikend, kako da ne. Med nalivi, točo, vrtčevskim piknikom, dežurstvom v službi, obiski, urejanjem ribnička in čutne poti, okopavanjem, košnjo zelenic in brežin...Saj če ne bi napisala, ne bi vedela, kako veliko nam je uspelo narediti in se ob tem še fino imeti :)



Gozd, mir, vedno nova presenečenja.


Ta vikend smo odkrivali mah. Nekaj malega smo ga presadili na čutno pot. Mehak, nežen in popolnoma prepojen z vodo. Ko bo prišel čas suše se bo izkazal s svojo nalogo - zadrževanjem vlage v gozdu.


Številne rjave žabice - sekulje - so nam v gozdu delale družbo. Nič kaj plašne niso, se pa ustraši tisti, ki mu sekulja nenadoma poskoči pred očmi. S svojo varovalno barvo se skoraj zlijejo z listjem.

sekulja 
pajkov dom

Seveda nismo mogli, kar tako, mimo takšnih mojstrovin. Najlepše so vidne zgodaj zjutraj.

Jutro je tudi najprimernejši čas za peko slanikov, tako gredo v promet še topli in čisto sveži. Vzemite si čas za njih, nikdar ne boste obžalovali, da ste jih začeli peči :)


 Slaniki

  • 1 kg pirine moke
  • 1/2 l mleka
  • 2 dcl olja
  • 5 žličk sladkorja (trsni, če se le da)
  • 3 žličke soli
  • 4 dag kvasa   


Zgnetemo voljno testo, oblikujemo debelejši svaljek in narežemo 10 - 12 kosov Oblikujemo hlebčke in počakamo 10 min. Razvaljamo hlebčke v kroge, ki jih razrežemo v 8 trikotnikov. Položimo na vsakega kosem masla, zvijemo, premažemo z jajcem, potresemo z makom in grobo piransko soljo.

Pečemo 20 min na 180°C.


Bodite dobro.
Lp;Keltika

9 komentarjev:

  1. Spet prelepa narava in preprost dober recept.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pri vas pa je bil pisan vikend in slaniki zgledajo zelo slastno.

    OdgovoriIzbriši
  3. O hudo....pridni...jaz pa delam take kiflčke z marmelado noter in belo moko.....No ja bom pa zdaj preizkusila tvoj recept in pa namesto kvasa vinski kamen:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Joj, kako je lepo pri vas doma...in tej slaniki izgledajo tako slastno. Prav mika me, da bi prišla malo na obisk. ; )
    Rada bi se ti opravičila, ker sem po nesreči izbrisala tvoj zadnji komentar, ki si ga pustila na mojem blogu. : p

    OdgovoriIzbriši
  5. Pridni ste pri vas :-) Veliko vsega se da narediti, če delaš z mirom.

    OdgovoriIzbriši
  6. Naj ti povem da sem danes naredila kiflcke noro dobri:):)cist zares ma kaksna marmelada tile so carski:)tistih z marmeldo sploh nebom več pekla hihi.....hvala za recept:):)

    OdgovoriIzbriši
  7. Sem jih nesla na zumba party zelo so jih pohvalile in povedaa kje sem dobila recept:)

    OdgovoriIzbriši
  8. divan blog za svakoga po nesto ,kiflice cu zasigurno probati.
    veliki pozdrav iz Svedske

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)