petek, 5. julij 2013

Tayberry in malinova marmelada

Kamorkoli pogledam, revije, blogi, kolegice, vsi kuhamo in pečemo z malinami :) Maline, maline, sladke in zdrave. Zmanjšujejo premočne krvavitve pri menstruaciji, zaustavljajo krvavitve, v telesu delujejo razkuževalno in očiščevalno, pomagajo pri zvišani telesni temperaturi, prehladu, slabokrvnosti....in so nasploh najbolj zdrave, kadar se prigibljemo do kakšnega divjega grma ob robu gozda in jih spotoma tudi pozobamo.

Mi imamo na dosegu roke tako divje, ki počasi začenjajo zoreti, kot gojene. Pa še pri taščici in tastu smo jih nabrali :). Z malima smo včeraj naredili marmelado.


 Poimenovali smo jo, najboljša marmelada na svetu. Maline, bio trsni sladkor, nekaj rdečega ribeza in tri zelena jabolka. Malce podušili, prepasirali, kuhali, sladkali po okusu in še malce pokuhali. Ribez in zelena jabolka vsebujejo dosti pektina, zaradi katerega se marmelada zgosti. Lahko dodate agar agar, če želite bolj želatinasto,  mi vedno kuhamo marmelade iz sadja in sladkorja, brez kakršnih koli dodatkov.


Naš tamlajši uživa v kuhanju marmelad, izdelovanju zdravilnih krem, čajev, sirupov...Tudi tokrat je želel opraviti večino dela, tako, da sem se kar angažirala pri koordiniranju, da je lahko pomagala tudi najmlajša :)


Odlični malinovi, bo sredi poletja sledila robidova marmelada, komaj pa čakam, da se nam razmnožijo in začnejo polno roditi tayberry. Jih poznate? Križanec med malino in robido. Trnast in z dolgimi rozgami potrebuje precej prostora, rodi pa najboljše sadeže pod soncem (skoraj) :))

Tayberry

Obrezuje in vzgaja se tayberry na isti način kot maline. Stare rozge, ki so letos rodile, jeseni porežemo. Okopljemo, pognojimo in čakamo. Okus je bolj sladek kot okus robidnic in polnejši od malininega. Zrele so, ko so temno rdeče, skoraj rubinaste in ko se z lahkoto pustijo odtrgati.


Pa ne zorijo le maline v tem času.Tudi v živalskem svetu se rojevajo in odraščajo mladički. Koristne ose, ki s številnimi, našemu vrtu neprijaznimi žuželkami hranijo svoje ličinke, so si svoje papirnato gnezdo začele graditi ravno na otroški hišici. Kljub temu, da niso sitne ali napadalne in jih običajno pustimo čisto pri miru, jih bomo od otroške hišice preselili.

ose hranijo ličinke

Prenesli jih bomo v gozd, na vejo drevesa. Med škratke in njihove zaklade :))



Naj bo petek dolg in prijeten :)
Lp,Keltika

14 komentarjev:

  1. Obozujem maline, so moj najljubsi sadez in jih imamo kar nekaj domov. Za tayberry pa se nisem slisala in bi bilo zanimivo tole probati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimivo tudi jaz še nisem slišala za tayberry.Če dobim sadiko jo jeseni posadim.Hvala za podatek.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz bi se takoj javil za kakšno večjo košarico malin, ker letos sem pa bolj švoh z njimi. Za tayberry pa tudi jaz še nisme slišal. Že po izgledu so videti hudo dobre.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, košarico..tkole reciva, tole prvo rundo bomo skuhali marmelade in napolnili skrinjo, ko bodo koncem poletja zorele še enkrat (vsaj upam, da ne bodo zatajile), pa bova videla če jih bo za kakšno košarico. Pa se takrat spomnim nate. :)

      Izbriši
  4. Vedno poučno in prelepe fotke. Zelo rada imam tale tvoj blog.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja, maline :-) Pri nas jih je letos spet ogromno. Že dvakrat sem jih sočila. Super malinovec :-)
    Ponovno si nam pričarala košček svojega čudovitega sveta :-) Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  6. Mamamhm maline in hvala za tayberry, sem se spet nekaj novega naučila :-) Mogoče pa kakšno sadiko posadim tudi jaz :-) Lep vikend!

    OdgovoriIzbriši
  7. Mmm, malinova marmelada! Tayberryja pa ne poznam, bi ga pa z veseljem poskusila;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Izgleda kao najbolja marmelada na svetu...zadržala je tako lepu pravu boju malina..očarana sam..ja baš nisam spretna sa zimnicom,mada,da budem iskrena,još uvek se oslanjam na druge koji to bolje rade;)Nisam još nailazila na tu novu vrstu koju ćeš tek da skuvaš..

    OdgovoriIzbriši
  9. Tvoja objava je, kot vedno, obogatena s krasnimi fotografijami. Maline so njami ampak za tayberry pa še nisem slišala. Bo treba poskusiti...jaz bi se kar k tebi povabila... ;))))

    OdgovoriIzbriši
  10. O,super
    sem ravno danes razmišljala kam pospraviti Taybery.Sicer so pri nas še bolj v kislem stanju,ampak čez teden dni bodo pa tudi pri nas že sladke :)


    lp

    OdgovoriIzbriši
  11. ne morem verjeti, kako sva na trenutke istih misli. Ravno, ko sem objavila svoj nov prispevek, sem prebrala tvojo objavo o marmeladi. Pa hvala za še eno novo spoznanje o tayberry. Ne poznam in zagotovo poskusim. Škratkovi zakladi so pa čudoviti.

    OdgovoriIzbriši
  12. Res rada pridem na vaš blog. Zaradi zapisov, fotk...zaradi energije :).

    OdgovoriIzbriši
  13. Hehe, ob branju te objave se mi je pa narisal nasmeh na obrazu :) Lani sem kuhala marmelado iz malin in ribeza, pa jo je moj poimenoval 'najboljša marmelada na svetu' :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)