Minejo dnevi, minejo tedni, vsak trenutek izkoristimo zato, da smo zunaj. Računalnik počiva.
Ideje za preprosta, domača kosila, brez rafiniranih živil, se utrnejo kar tako, na poti domov, ponoči v hipu budnosti...
Tale pečena polenta je že ena izmed takšnih, brez glutena, čisto vegi, hitra in dobra. Preveč dobra, da bi počakala na fotoseanso :)
- Skuhamo 300 g fižola,
- 400 g polente
- in 300 g graha.
- Na olivnem olju popečemo 3 nasekljane čebule.
- Ohlajeno polento nadrobimo na koščke.
- Vse sestavine stresemo v pekač,
- dodamo paradižnikovo omako (uporabila sem bio v steklenici iz spara, zelo dobra), količino prilagodimo okusu. Raje ne preveč, da okus po paradižniku ne prevlada.
- Zapečemo v pečici.
Polento kupim ekološko, dobi se že kjerkoli in glede na veliko obremenjenost neekološke koruze s herbicidi, insekticidi in fungicidi, se splača odšteti kakšen cent več.
Naša koruza sicer lepo raste, letošnje vreme ji odgovarja, ampak glede na to, kako radi jo imamo na vse možne načine, bi mogli vse njive zasaditi samo s koruzo, da bi zadostili družinski porabi :)
Je pa res, da ima koruza rada okopana tla in je sklanjanja z motiko včasih kar preveč. Z zastirko se izognemo pogostemu okopavanju, če pa pogledam konvencionalno hektarsko pridelavo, pa lahko med koruznimi stebli opazim porumenel plevel ali pa gola tla obdelana s herbicidi.
Sicer pa, vsak po svojih močeh. Star rek, ki pravi, naj vsak najprej pomete pred svojim pragom, mi je nadvse všeč. Koliko manj prepirov in zamer bi si pridelali, če bi odgovorno reševali vsak svoje, ne pa sosedovih problemov :)
In, če bi vsak lahko delal tisto, kar najbolje zna. Morda bi imeli manj stvari, bi bile pa zato kvalitetnejše.
Kot domača ognjičeva kremica. Se že dela :)
Zelišča dišijo na daleč.
S Tamlajšim jih nabirava, U. pa je naredil nove sušilne pladnje na katerih se super suši in se zagotovo ne bo ponovila zgodba lanske zime, ko nam je splesnil ves premalo posušen bezeg.
Dnevi se dogajajo, prihajajo šolarji, pa vrtci. V naravi vedno čaka priložnost, da odkriješ svojo ustvarjalnost.
In vedno je zabavno.
In se najde tudi čas, da posediš in pogledaš naokrog.
Z malo denarja in nekaj volje sva z U.jem naredila novo mizico in dvosed. Iz palet.
Najmlajša je odkrila magičnost pisanih elastik, ki jih spleta v zapestnice in ogrlice.( Plastika pa res najde vsako špranjo, da pride v naše domove :)
Najlepša hortenzija je polna cvetov.
In danes, zadnji šolski dan, so šle v šolo moje boršike za učiteljice. Porisane z risbicami Najmlajše.
Ni kaj, počitnice so tu. Živelo poletje :)
Lp,Keltika
Krasna objava.. Čarobna.
OdgovoriIzbrišiKoja uživancija za sva čula... Ne znam šta mi se više dopada. Ipak je to mala kreativka koja plete ogrlice, kao i te tvoje predivne torbe.. Božanstveno..
OdgovoriIzbrišiZ receptom si me osvojila, moram probat čez vikend, ko bom končno malo prosta.
OdgovoriIzbrišiNarava pri vas in vsi ti detajli pa so res nekaj posebnega-
drugo leto pridem na obisk
lp Tamara
Neverjetni ste, kaj vse uspete narediti. Res me vadno znova navdusi kako lepo je pri vas.
OdgovoriIzbrišiKakorkoli obračaš, plastika res najde vsako špranjo :-)) Tvoja Tamala je prava mojstrica v prepletanju trakov :-) Sicer pa, kot vedno pri tebi - paša za oči in dušo :-) Borši sta čudoviti!
OdgovoriIzbrišiDvosed in mizica sta super pogruntavščina! Vse dobro!
OdgovoriIzbrišiRes čarobno in toliko domačih okusnih receptov:)
OdgovoriIzbrišivse vse cist vse mi je všeč:)))) posest ,travniki,izdelki vse the best:))))
OdgovoriIzbrišiUstvarjalna kot vedno...krasna darila za učiteljice in super dvosed z mizico in prekrasne počitnice!
OdgovoriIzbrišiRecept je divan,ali i slike koje me svaki puta iznova osvoje..hvala ti na tome!
OdgovoriIzbrišiPa koliko super stvari v eni objavi!! :)
OdgovoriIzbrišiMe zanima nekaj zelo konkretnega: katero/kakšno koruzo sadite? Jaz sem si letos po 3 neuspelih sezonah rekla, da je ne bom več sadila, ker mi od 3 vrečic semen zraste 1 rastlinica in še ta je zaenkrat čisto uboga. Jo imamo pa tudi mi radi ...
Naša koruza se že več kot 150 let prenaša iz roda v rod. Mi smo jo dobili od prijateljev, ki imajo kmetijo že dolgodolgo. Sicer je sorte trdinka.
IzbrišiVedno znova sem ganjena, navdušena, osupla ..., kaj vse se pri vas dogaja.
OdgovoriIzbrišiŽelim vam veliko lepih trenutkov v tem poletju in počitnicah!
Ko gledam in berem tvoje objave me vedno znova navdušijo, kako uspeš samo z dobro idejo, ročnostjo in v sobivanju z naravo ustvariti enkratne stvari od kuhanja (vedno imam polna usta slin) do raznovrstnega ustvarjanja.
OdgovoriIzbrišiHvala ti