nedelja, 6. julij 2014

Presne metine čokokocke

Vsake toliko pride priložnost za presne sladice ali pa nas kar tako, prime želja po sladkarijah, takih z bolj polnim okusom. Da so bolj zdrave niti ne bi mogla reči, saj toliko oreškov na kupu tudi ni lahek zalogaj za telesce :)
Morda je za odtenek res bolj zdravo od podobnih pečenih zadevic, vsekakor pa je okus naddober in čisto drugačen.

Metine čokokocke  so ena izmed presnih sladic, ki me je popolnoma raznežila, tako z izgledom, kot s svojim božanskim okusom. Ne moreš verjet, dokler ne probaš :)


Originalni recept lahko najdete na Bio&bio. Malenkost predelan pa je nastal v naši kuhinji.

Za spodnjo plast potrebujemo
  • 2 skodelici indijskih oreškov, ki jih zmeljemo
  • 1 skodelico lešnikov, ki jih prav tako zmeljemo
  • 1/2 skodelice presnega kakava v prahu
  • 1/2 žličke vanilije v prahu
  • 1/2 skodelice presnega agavinega sirupa
  • 1 žličko cimeta
  • 1 žličko piranske soli
  • 2 žlički mletega sezama
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 skodelico grobo sesekljanih orehov
  • 1/2 skodelice vode
  • Vse skupaj z lopatko zmešamo v kompaktno maso,
  •  razporedimo in pogladimo na peki papir, 1 cm debelo in damo za 12 ur v dehidrator, najbolje čez noč ( baje se da posušiti tudi v pečici, na 50°C, s priprtimi vratci - sama še nisem poskusila) 
  • Čokoladni 'biskvit', ki smo ga dobili, po 12 urah prestavimo na pladenj in gremo na naslednjo plast.
Metina plast
  • 1,5 skodelice indijskih oreškov, ki smo jih prej pol ure namakali, zmeljemo, nato
  • dodamo 3/4 skodelice na rahli temp. raztopljenega presnega kakavovega masla
  • 1/4 skodelice agavinega sirupa
  • 1 žlico limoninega soka
  • 1 skodelico svežih, lepo dišečih metinih lističev.
  • V mešalniku vse skupaj zmeljemo v gladko kremo in prelijemo po presnem čokoladnem 'biskvitu'.
  • Damo v skrinjo za toliko časa, dokler delamo zadnjo plast
Čokoladni preliv
  • 1 skodelico indijskih oreškov, ki smo jih prej pol ure namakali, zmeljemo, nato
  • dodamo 3/4 skodelice raztopljenega kakavovega masla
  • 1/4 skodelice presnega kakava v prahu
  • 1/4 skodelice presnega agavinega sirupa
  • 1 žlico limoninega soka
  • malce soli
  • malce vanilije v prahu.
  • V posodici mešamo, a ne na ognju, masa se gladko zmeša v tekočo čokolado, ki jo prelijemo po metini plasti sladice.
  • Postavimo v hladilnik za kakšno uro in nato narežemo na kocke.


Malce več dela a rezultat je vrhunski.


Če se lotite recepta se držite presnih sestavin, saj so lažje prebavljive kot toplotno obdelane. Metine čokokocke so že presne, precej težka zadeva :)


Koristno je, če se po tej sladici lotite kakšnega fizičnega dela, teka ali hoje v hrib, Energije vam ne bo kaj hitro zmanjkalo :)
Mi jo v teh dneh potrebujemo za košnjo, grabljenje in spravljanje sena. Sproti dokončujemo novi senikec in tlačimo vanj dišeče seno.


Naši travniki so še polni čebel, medtem ko je naokrog vse pokošeno. Nikamor se ne mudi. Mladi srnjaček, ki ga je mama brez strahu puščala v naši visoki travi, zdaj veselo skaklja, medtem, ko je znanec letos obkosil kar dva bambija. Kosimo počasi, en del za drugim.


Trava je polna kobilic. Tamlajši jih rešuje iz senika, čeprav same prav dobro najdejo pot ven :)


Ne bojijo se njegove roke, kot bi čutile spoštovanje in prijaznost.
Mala pisana skakajoča bitja.


In ko male delovne ročice pobožajo hrapav les in zatrepetajo ob boleči 'škaliki', imajo velike delovne roke dovolj energije in časa, da priskočijo na pomoč.


Pa ne samo zaradi energetsko močnih metinih čokokockic :)


Ampak zato,
ker smo ob koncu dneva
 vsi splezali na mehak senik, zaprli oči, poslušali potok, ki je šumel pod nami in čistočisto pri miru, z zaprtimi očmi,
pustili najbolj dišečemu vonju na svetu, vonju sveže posušenega sena,
da nas je čistočisto osrečil.

Lp, Keltika

    11 komentarjev:

    1. Te tvoje pa izgledajo superiorne! Odlično!

      OdgovoriIzbriši
    2. Sladica je vdeti 1A, celoten zapis je enkraten; bi prišla kar k vam na počitnice uživat. Fotka kobilice je vrhunska, super.

      OdgovoriIzbriši
    3. Hvala za recept ;) pri vas pa je vedno tako veselo ;) slike so pa kod vedno 1A ;)

      OdgovoriIzbriši
    4. Nazaj k naravi,
      skozi tvoje poste se vedno vrnem h koreninam
      hvala
      sladica izgleda božansko
      lp Tamara

      OdgovoriIzbriši
    5. Kako znate poleg vsega dela tudi uzivati. Super ste in hvala za tale odlicen recept.

      OdgovoriIzbriši
    6. Zavonjala sem seno in sladica in mir in potok. Krasne fotografije!

      OdgovoriIzbriši
    7. Krasno in slastno!
      Pri vas se res vse tako lepo prepleta....
      Pozdravček!

      OdgovoriIzbriši
    8. Posušeno seno res omamno diši. Pri vas pa še toliko bolj, saj ste pustili rožicam, da se popolnoma razcvetijo :-) Fotke so me ponovno očarale, izdelavo metinih kockic pa prepustim drugim. Čisto preveč zakomplicirano zame :-))

      OdgovoriIzbriši
    9. Tvoja objava danes je dišeča :o) Najmočnejši vonj v njej ima seno :o) In zadnja fotografija je čisto Kekčeva :o) In seješ dobro voljo med ljudi :o)

      Vse dobro ...

      OdgovoriIzbriši
    10. Super recept in trenutno skoraj vse sestavine doma.
      Bo mladina zvečer ustvarjala :).

      Kobilice pa :hm nekako se jih že od mladih nog bojim.Ne vem zakaj, ko so pa na tvojih fotografijah tako simpatčne ?

      lp iz Cuprnije

      OdgovoriIzbriši

    Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)