sobota, 31. januar 2015

Zloženka z zeljem in rdečo papriko

Eno preprosto vsakdanje kosilo.

 
Že res, da rdeča paprika ni prav nič sezonska, ampak tejle, Hoferjevi, iz Maroka, se enostavno ne moremo upreti. Tako okusna je, kot bi bila domača.


Pred uporabo jo pošteno poškropimo z našim antipesticidom, pustimo kakšnih pet, deset minut in dobro operemo.


Naš antipesticid, je mešanica belega kisa in vode v razmerju 1:1, z dodatkom sode bikarbone.


Jaz dam sicer malo več kisa, sode pa na 1l mešanice, dve zvrhani mali žlički. Ob tem dobim prav prijeten vulkan, zaradi reakcije kisa in sode. Najbolje je, da najprej zmešamo vodo in sodo, potem počasi dodamo kis, penečemu izbruhu pa se tudi tako ne izognemo. Mešanica naj bi odlično izpirala ostanke pesticidov s površine sadja in zelenjave. Poleg tega dobro očisti in razkuži ne le hrane, tudi kot čistilo je super.


Z enim pogledom, ki nič ne stane, se splača tudi preveriti številko na dnu plastenke. Številke označujejo vrsto plastične mase. Če je v trikotniku številka 2, 4 ali 5, če je plastika označena z okrajšavami HDP, HDPE, LDPE ali PP gre za plastišne mase, ki ne izpuščajo kemikalij v vodo. To bi se sploh veljalo spomniti, ko kupujemo plastične posode.

Kljub temu, da se skušam izogniti kupljeni zelenjavi, pa je zima vseeno dolga in kakšno kosilo včasih ni zgolj iz sezonske zelenjave.

Za zloženko sem uporabila
  • 1,5 kg krompirja, ki sem ga olupila in celega, na pol skuhala, potem pa narezala na lističe,
  • pol kg belega zelja, ki sem ga dušila s čebulo na olivnem olju, dodala malce paradižnikove omake in /ali vode
  • 3 rdeče paprike, tiste iz Maroka, pošteno oprane s kiskotom
  • žlico gorčice, celo glavo sesekljanih strokov česna in toliko olivnega olja, da se lepo gladko razmeša
  • papriko sem natrla z mešanico česna, olja in gorčice ter
  • vse skupaj kot strešnike zložila v pekač
  • krompir,  zelje, paprika z gorčico...
  • ljubitelji sira si povrhu lahko posujejo zloženko s sirom


Ali pa tako, kot midve z Najmlajšo, ostanejo pri veganski varianti.  Pečemo v pečici na 180°, da se lepo zapeče. Ob skledi motovilca, temu kosilu prav nič ne manjka :)


Ker je včeraj deževal sneg


in je v hiši tako prijazno


je seveda nastal tudi kup voščilnic :)
Danes objavljam prvo.


Ker me v zadnjem času marsikaj spomni na to, da smo ljudje skupaj močnejši in da nič, ampak res nič ne more nadomestiti toplega objema. Če pa je ta povsem nepričakovan, navsezgodaj zjutraj, v kompletu s šopkom prvih mačic, pa sploh :))


Z veseljem prijavljam na izziv:
* simonsaystampblog : Anything goes

Sonček sije,
srečno :)
Lp; Keltika

20 komentarjev:

  1. Odlično kosilo,
    utrip dne
    in prekrasna voščilnica
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi mi smo imeli danes kosilo z zeljem in rdečo papriko iz Hoferja. :) Sicer v drugačni obliki, a dobro. Voščilnica pa je zelo nežna, čudovita!

    OdgovoriIzbriši
  3. Tako kosilo bi pa meni lahko prodala čisto vsak dan, samo ostali družinski člani bi ostali lačni. Hvala tudi za čistilo pesticidov, prvič slišim zanj, ni pa tako neumen nasvet. Pri voščilnici si se pa lepo poigrala z metulji in je preprosto lepa, čudovita. Tudi pri nas že cel dan sije sonce in je prav lepa zima...taka mi je všeč. Lepo bodi. čao

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlični nasveti za tiste, ki tega še ne počno.
    Zloženka pa njamii!

    OdgovoriIzbriši
  5. Kar se tiče hrane je tudi pri nas tako, predvsem jaz bi take jedi lahko jedla vsak dan. Mogoče imam raje kislo zelje. Sicer pa ja... končno zima kot se zagre.

    OdgovoriIzbriši
  6. Zanimiv recept... Bopotrebno poskusiti 1x ob priliki, če ne prej, ko bo domača zelnajva na vrtu :). Voščilnica je čudovita in verz lepo zaokorži celoto - všečkam.

    OdgovoriIzbriši
  7. Super kosilo. :-) Hvala za nasvet o nevtralizaciji pesticidov. Fotke so tako lepe, da sem jih že parkrat pregledala. Voščilnica s prelepo mislijo pa je preprosto čudovita. :-)

    OdgovoriIzbriši
  8. Pri tebi se pa res vedno nekaj naučim. Hvala za pojasnila glede številk na plastični embalaži.
    Vaš antipesticid je super. Ga bom začela uporabljati. Hvala!
    Vaše kosilo zgleda fantastično in verjamem, da je zelo okusno.
    Voščilnica mi je zelo všeč in ima misel, ki drži.

    OdgovoriIzbriši
  9. Divan post, koristan i prijatan za oko.. To jelo izgleda tako ukusno..:*

    OdgovoriIzbriši
  10. hrana mnami:))) voscilnica 5 in plus:) verz na voscilnici bi moral viseti nad vsakimi vhodnimi vrati:))) da bi se imeli v vsaki hisi radi:)))

    OdgovoriIzbriši
  11. oooo se mi kar cedijo sline! voščilnice so pa res lepe s krasnim napisom. lp

    OdgovoriIzbriši
  12. Your food dish looks mighty tasty! I love anything with red peppers!! And that's such a pretty card with the butterflies too! Eat good food and make cards - is there anything better?!

    OdgovoriIzbriši
  13. mmm kako je tole videt dobro :-))
    Voščilnica pa je zelooo cart! Zelo lepo si jo sestavila in dodala krasno misel.

    p.s. pošlji mi prosim naslov ... postala si moja 200ta spremljevalka in dobiš malo presenečenje .-)

    OdgovoriIzbriši
  14. Rada imam papriko, se mi zdi, da lepo osveži jed. Hvala za vse te zelo dobrodošle nasvete. In za povrh dobre hrane, paše dobra sladica in tale tvoja voščilnica to zagotovo je :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Tale zloženka mora biti res dobra, se mi kar sline cedijo. Kis tudi sama veliko uporabljam v razne namene.
    Voščilnica je tako lepa, nežna in sporočilna. Lp

    OdgovoriIzbriši
  16. Hvala za recept. Voščilnica pa je tako nežna.

    OdgovoriIzbriši
  17. Tudi sama se poslužujem takšne kombinacije, ki je res super. Hvala za recept.

    OdgovoriIzbriši
  18. CAS voščilnica je čudovita in všeč mi njen zaključen rob s šivom. Misel pa celotni izdelek zelo lepo dopolni ;)))
    Pozdravček iz Koroške, Jana

    OdgovoriIzbriši
  19. Hvala za kiskota;) bom veselo začela uporabljati!!! voščilnica in misel pa enostavno navdušita ;)

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)