ponedeljek, 25. maj 2015

Preslica

Počasi končujem projekt imenovan preslica :) Ta zdravilna rožca mi je res vzela nekaj časa. Kar devet vrst jih raste pri nas,  pa le ena je tista 'prava'. Razlike med njimi so za nevešče oko tako majhne, da z lahkoto nabereš rahlo strupeno močvirsko, namesto koristne njivske.

Dokler nisem bila povsem prepričana, da jih ločim, je nismo nabirali.
Praproti, med katere spadajo tudi preslice, so mi všeč od nekdaj. Prastara, skrivnostna mala drevesca, polna mističnih lastnosti in zdravilnih moči. 


Najlažje jih razločimo, zgodaj spomladi, ko iz zemlje poženejo rodni poganjki. Poganjki njivske preslice, kot male gobice, zrasejo marca, aprila in kmalu propadejo. Zdaj iz zemlje rasejo le še zeleni, jalovi poganjki. Močvirska ima tako jalove, kot plodne poganjke enake, le na plodnih se naredi malo rjavkasto socvetje, nekakšen storžek.

Če imamo pred seboj samo zelene, jalove rastlinice, jih z lahkoto ločimo po dolžini prvega člena vejic. Vejice preslic so namreč sestavljene iz več členov. Primemo jo za stebelce in odtrgamo vejice, ostane le prvi del vejic. Če je ta daljši od nodija (tiste kronice) na stebelcu - je to njivska preslica.

njivska preslica

njivska preslica

Razlikujejo se tudi v prerezu, ampak za to potrebujemo že povečevalno steklo, pa tudi ni potrebno, če pogledamo dolžino odtrganih vejic.

stebelce njivske preslice v prerezu

Za razliko od te, ima močvirska, pa tudi vodna, ki sta najbolj rizični za zamenjavo, prvi člen stranskih poganjkov krajši od nodija (kronice na steblu). Vodna in močvirska sta si zelo podobni, le da ima močvirska, zobce te kronice - nodija, belo obrobljene.

vodna preslica

vodna preslica

prerez stebelca vodne preslice

Spomnim se, ko smo pripeljali domov konjiča in sta se na izpustu najprej zapodila v preslico. Mi pa v strah, kaj bo zdaj, saj je preslica za konje strupena. Ampak, konji očitno vedo katera je prava, saj jima nikoli ni škodovala in jo z velikim veseljem jesta že nekaj let. Ravno tako naša psička Lina. Šopek njivske preslice z užitkom zmaže kot za stavo :)


Preslico naj bi nabirali šele od junija dalje, najboljša pa je v avgustu, saj takrat vsebuje največ silicijevih spojin, ki so za naše zdravje (pa tudi zdravje rastlin v vrtu, ki jih poškropimo s čajem iz preslice), izrednega pomena. Ker naše telo naj silicija ne bi tvorilo samo, ga moramo vnašati s hrano.


Zdravilnih lastnosti ima toliko, da bi jih težko naštela v kratki objavi,  (pljuča, celjenje ran in kosti, vnete ledvice, mehur, pomirja srbenje, obnavlja kri, lajša škrlatinko, izloča nezdrave telesne sokove...) O njih je veliko napisanega na spletu, p. Simon Ašič pa je dejal, da sok in čaj preslice nimata nobenih stranskih učinkov, ker pa je močna, je ne pijemo v premočni koncentraciji.
Naravni vrtnarji z njo škropimo rastline proti plesni, rji, škrlupu, pršicam, rdečem pajku...)
Posušimo jo hitro, na zračnem, senčnem prostoru, da stebla ostanejo lepo zelena.

Ko smo na travniku, stikamo za preslico in podobnimi zdravilnimi rožcami, mimogrede naredimo največ kar lahko, še za svojo dušo. Vse naokrog cveti.
Šipek ob robu gozda pije dežne kapljice,



kot naša duša nezavedno pije eliksir zdravja, skozi umirjen pogled na travnik.

 
Srečno,
Lp,Keltika

21 komentarjev:

  1. Za nabiranje in uporabo zdravilnih rastlin je potrebno veliko znanja. Sama ostajam pri tistem, kar zares poznam.:-) Tvoje spoznavanje z njivsko preslico je zelo poučno. Pridna si, da se vsega novega lotiš sistematično in natančno. Ob fotografiji cvetočega šipka sem se ustavila za lep čas. :-)) Hvala, ker deliš z nami vaš košček raja.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa tole je čista diplomska naloga iz družine preslic. Si jo pa temeljito naštudirala.Sicer nisem ne vem kakšna zagnana zeliščarica , vsake toliko časa se pa z užitkom kaj naučim, Tole danes prvič berem. Pri meni je problem nabiranja v tem, da zelišča rastejo tudi na travniku, ker se pa "naša" tako na hudičevo boji kač, so zame zelišča samo tista, ki rastejo na mojem vrtu in pika. čao in hvala za vso to naravo že navsezgodaj.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za tvoje izčrpno poročilo in pripravljenost, da tudi nam, ki smo v tem bolj malo doma, pokažeš in razložiš tvoja znanja. Tako lepo vsakokrat v objave prepleteš dogajanje na vaši kmetiji, da je branje velik užitek. Hvala za vse in lep dan ti želim:)), Andreja V.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvalaaaaaaaa! Ja, res je preslica zelo koristna a treba jo je dobro poznati. Ti jo! Super! Pridem enkrat na tečaj:)
    In sploh... vedno tako lepo skomponiraš eno z drugim, da z veseljem pokukam k tebi.
    Lepe dni vam želim!

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala za lepo predstavitev. Pri nas je veliko preslice. Nisem pa vedela da vsebuje veliko silicija. Potemtaken mora biti dobra za krepitev spomina??

    OdgovoriIzbriši
  6. Nisem vedela, da obstaja toliko vrst preslice in hvala za vsa ta pojasnila in fotografije. Zelo dobrodošlo.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala za znanje, ki ga deliš z nami :) Prekrasne fotografije (se mi zdi, da se v vsakem komentarju ponavljam).

    OdgovoriIzbriši
  8. evo spet nekaj novega:))))
    jaz pac ne poznam teh zadevic, mi je pa fajn zdaj ko si takole predstavila preslico:))) zgleda fajn:))
    se zivalce jo imajo rade:)))

    OdgovoriIzbriši
  9. Zelo lepo predstavljeno in obrazloženo. Kaj drugega od tebe ne itak ne morem pričakovati ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Nadvse poučno in prijetno branje, vmes pa še slike rolam gor in dol :). Lp

    OdgovoriIzbriši
  11. Jaz sem bolj na komot in nabiranje preslice prepustim kar kolegici :). Vsekakor hvala za razlago - bom pokukala kaj raste pri nas. Fotografije so čudovite :).

    OdgovoriIzbriši
  12. Prava mala znanost :) Ampak tebi gre in hvala, ker si to delila z nami. Dobrodošlo za vse, ki imamo vsaj majhen košček vrta. Pa za zdravje ...

    OdgovoriIzbriši
  13. Prav lepa hvala za tako poučno razlago. Sedaj bom bolj pozorna pri nabiranju. Tvoje fotografije so pa itak vedno prekrasne. na njih se moje oči kar spočijejo.

    OdgovoriIzbriši
  14. Hvla za poučen članek...pri tebi se vedno kaj navega naučimo :-)

    OdgovoriIzbriši
  15. Najlepša hvala za jasno pojasnilo!! Mi je imamo na tone, zdaj bom končno vedela, katere... :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Malo sem v dvomih. Za pomoč pri zdravljenju človeka razumem, da mora biti tista ta prava njivska preslica.
    V primeru, da uporabim katerokoli drugo za zaščito rastlin, kaj bi se zgodilo?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne vem, kaj bi se zgodilo, morda tudi nič, vendar pa vem, da močvirska preslica vsebuje alkaloid, ki je strupen za živali in ljudi. Zeliščarji pravijo, da je tudi za rastline treba uporabljat njivsko preslico.

      Izbriši
  17. Hvala, bom še zeliščarje izprašal :D

    OdgovoriIzbriši
  18. Še dobro, da sem našla izvrstni opis vseh preslic. Verjetno je to močvirska, ki sem jo včeraj nabrala.
    Sem mislila, da to ta prava in edina.Bom počakala na njivsko preslico ob pravem času in upoštevala pametne napotke, ki sem jih pravkar prebrala. Hvala za to poročilo.

    OdgovoriIzbriši
  19. Najbolj natančno so preslice opisane v Mala Flora Slovenije, od Andrej Martinčič in Franc Sušnik.

    OdgovoriIzbriši
  20. Najlepša hvala z podane razlage, verjamem, da ste s tem opogumili mnoge nabiralce zdravilnih zelišč, in preprečili škodljive posledice napačne presoje nabiralcev.
    Hvala in zdravi ostanite

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)