sreda, 18. november 2015

Jesenska omaka in pire krompir

Morda pa mi celo uspe, nekaj časa držati tempo, ena kuharska objava na teden. Občasno me kdo pobara, pa kaj sploh kuhaš, ker ne jeste mesa? Ali ti ne zmanjka idej za kosila? Itak, da jih zmanjka, kot vsem, potem se pa ponovijo ane :)

In, ker vem, da danes veliko ljudi štrika konec s koncem, morda komu pridejo prav ideje za preprosta in ne prav draga kosila.

Mi imamo pire krompir radi. Nekateri ga jemo brez vsakršnega dodatka, samo krompir, ravno prav slan in dobro pretlačen, ker je presenetljivo dober in pravzaprav sploh ne veš, dokler povsod daješ maslo in mleko. Nekateri člani naše družine, pa brez masla ne morejo :)

Omake pa so večino prilagojene letnemu času in temu, kar trenutno rase. Nič visoke kulinarike, samo eno izmed enostavnih, vsakdanjih kosil.


Jesenska omaka:
  • 3 nasekljane čebule in
  • 1 veliko papriko baburo sem dušila na olivnem olju, da sta se lepo zmehčali, dodala sem
  •  pol manjše glave zelja, narezanega na male lističe
  • eno olupljeno, naribano bučko, ki smo jih pobrali pred slano in čakajo v gajbici, zunaj pod streho
  • 2 nasekljana paradižnika ali pa kakšen deciliter paradižnikove omake
  • veliko nasekljanega česna in
  • dušila kakšne pol ure, poprašila s tremi žlicami pirine moke, zalila z vodo in solila


Porabila sem tisto, kar je bilo pri roki :)
Kot pri tej Ta hitri torbi. Prijateljica mi rada prinese kakšne kavbojke, ki jih ne potrebuje več, jaz pa recikliram.


Ta hitra torba rečem tistim boršam, ki so dovolj široke, da lahko na hitro nabašeš vanje tako 'fasungo' ali 'špežo' torej nakup, in dovolj velike, da niso prevelike, ko jih vzameš s seboj v avto ter spakiraš vanje plišaste igračke, blokce, barvice, male igrice, vodo, bobipalčke, kakšno bombažno pleničko, volno...


Nič podložena, samo lepo zašita, čaka lastnico.


Tako simpl je to, kaj bi na veliko debatirali. Kljub temu, da tudi službeno uporabljam pogovor, kot najpogostejšo tehniko urejevanja odnosov in osebnosti, se mi vendarle zdi, da je včasih nepotreben in, da štejejo preprosta, mala dejanja in medsebojna toplina. Te pa če je ni, ne pričarajo nobeni pogovori.
Lp,Keltika

18 komentarjev:

  1. Mi pravimo temu posiljeno zelje in je res dobro s pire krompirjem (samo s pirino moko pa res nikoli ne zgoščam, uporabljam jo samo za kruh, bo treba probat pa še to....) Še ena, ki hrčka kavbojke.....tudi k meni jih nosijo, kot na Komunalo...samo moja zaloga še pridno čaka, ideje so, samo časa mi pa zmanjkuje za šivanje)...tako da komentar nad tvojo torbo....NAVDUŠENA...ZELO....si že kdaj kombinirala kavbojke na torbi (ali pa na kakšnih punčkastik kiklcah s kvačkarijo ali štrikarijo.?..(danes zjutraj me kar razganja od idej). Takole, tole so pristni "pogovori" in še kako se strinjam s tabo Mateja....kako malo nam je potrebno ....samo topla , hrabra beseda, pa lahko človek gore premika. Lepo bodi....čao

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja, tole so konkretni, pristni pogovori, to imam rada. Sem pa s čipkico đins že kombinirala, s kvačkarijo pa še ne. Si mi dala za mislit. :))

      Izbriši
  2. Preprosta kosila imam rada, brez veliko pompa, kot imam rada tudi preproste dni :) Ej, super si predelala kavbojke. Torba mi je zelo zelo všeč in taka vsestranska je.

    OdgovoriIzbriši
  3. Preprosto je najtabuljš, bi rekli po naše, a ne?
    Torbica pa izgleda, kot da iz novih kavbojk ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Zopet nas razvajaš in dražiš brbončice s preprostim, a slastnim obrokom.
    Predelane kavbojke v nosilno torbo so zelo lepe. Zeleni šiv se jim fajn poda in malo popestri.

    OdgovoriIzbriši
  5. Torba je enkratna, jaz bo jo imela za prenašanje knjig v knjižnico. Preprosta kosila pa so zelo všečna, saj ponavadi ne terjajo veliko priprave in časa, kar meni zelo ugaja.

    OdgovoriIzbriši
  6. Vedno okusno, ko se ohladi :).
    Torba pa... ja nobl, ni kaj!
    Včasih ugibam, če ima tvoja ura kakšno več :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Tudi pri nas so preproste jedi največkrat na krožniku. Pire krompir obožujemo (zaenkrat še vedno z obema smetanama in maslom), če pa tega ni, pa tudi le pretlačen. Letos sta me mami in nona razvajali z domačo zelenjavo in mi razen korenja sploh ni bilo treba do današnjega dne nič kupiti. Omake take in drugačne, pa pečena zelenjava - to jemo vse od poletja dalje.

    OdgovoriIzbriši
  8. Njam, kako slasten obrok. :-) To, da zmanjka idej, kaj kuhati, pa se zgodi tudi pri nas, ki jemo vse. :-))
    Tvoja torba mi je zelo všeč. Vanjo se res da stlačiti marsikaj. :-)) Imaš kakšen kroj, ali delaš po trenutnem navdihu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nič kroja, kot pri voščilnicah, kakor pride :))

      Izbriši
  9. Tudi mi obožujemo pire, včasih z grahom ali s špinačo, drugič z repo ali zeljem,...
    na 1001 način
    torba pa kar kliče-napolni me in nesi me
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala za zanimiv recept in reciklažo kavbojk.....uporabno in zanimivo.....kot vedno :-)

    OdgovoriIzbriši
  11. ej carica simpl je tanartabolj:))
    tko pravi moj tata:))) drgaci pa pire in topla jabolcna cezana:)))) jupiiiiii:))) za vse brezmesne ljudi:))) torba pa ulala prov za kaksen pohod po stari Ljubljani:))) lepa lepa:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Ja tudi pri nas je dostikrat - pire in sladko zelje rečemo... doma smo rekli pa podobno kot pri Mojci "prsileno zelje" :-). Torba pa fenomenalna, sploh zeleni šivi so enkratna popestritev!

    OdgovoriIzbriši
  13. Preprost in dober obrok,obožujem jih(take obroke),-vse pohvale za zanimive ideje šivanja itd.....

    OdgovoriIzbriši
  14. Pire krompir je zakon! :)
    Torba je pa fenomenalna. Mene že nekaj let čakajo odslužene kavbojke, pa jih še nisem uspela predelati, čeprav je ideja že dolgo prisotna. Tvoja torba s temi lepimi šivi mi je pa dala misliti in mogoče celo psremenim prvotni načrt. :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Bučke zelo rada mam, a torba mi je zelo všeč. Inače sam iz Novega Sada i redovno obiskam Vaš blog. Pozdravljeni

    OdgovoriIzbriši
  16. Prav imaš, samo dejanja štejejo. Besede so prazne.

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)