Pri nas ajdo sejemo, oziroma se kar sama zaseje, vsako leto. Ne pridelujemo je v veliki količini, bolj kot zeleno gnojilo, pašo za oči in čebele, zdravilno zelišče in hrano srnam.
Kruh je večinoma domač, pirin. Pira ne prenese intenzivne vzgoje in je kot taka manj obremenjena s pesticidi in herbicidi, vsebuje tudi manj glutena kot pšenica.
In tako, so med cartanjem in robčki, danes nastajali klovenčki iz papirnatih tulcev, pirin kruh in ajdova kaša z jajci.
Zabavno, enostavno in dobro.
Domač pirin kruh |
PIRIN KRUH
- 1kg polnozrnate pirine moke
- vode po občutku - testo mora bit mehko
- 35 g kvasa
- pol žličke sladkorja
- dve žlički soli
Kmečka ajdova kaša |
AJDOVA KAŠA Z JAJCI
- ajdova kaša - je hitro kuhana in takole kosilo je lahko rešitev, kadar se ukvarjate s čim drugim..
- prepražimo čebulo na olivnem oljku, kokosovi maščobi ali kar se pač najde doma
v ponev na olivno olje damo čebulnato ajdovo kašo
- lahko dodamo paradižnikovo omako
- tudi nariban sir
- na prepraženo kašo ubijemo jajce in popečemo
KLOVENČKA izpod malih prstkov
Naša najmlajša je ustvarjalka teh malih klovenčkov, moja skrb je bila lepljenje z vročim lepilom. V nastajanju je sicer cela družinica, ampak se nisem mogla upret, da prva dva malo poslikam :)
Lp,Keltika
pozdravljena trobentica:):) to je moje lubkovalno pozdravljanje...hihi brez zamere...sem vidla komentar pri meni ...zarečeni šal... ja pujsek je tudi moj...kr orng poglej blog boš vidla kr ustvarjam ma sem v takem obdobju da mi tko paše....pa še odjemalce mam..kr premal cajta za vse ampak se nedam...evo jaz bom včalnila k tebi ti se daj pa k meni pa bo krožila reklama...vidim da tudi pečeš razne kruhe jaz tudi to je še en hobi ....tko da izzivov ne zmanjka...
OdgovoriIzbrišilp
Pirinega še nisem pekla, navadno ajdovega... z orehi ali čebulo. Tvoj recept bom pa preizkusila ob prvi priložnosti :)
OdgovoriIzbrišiKlovenčki pa od sile simpatični.