ponedeljek, 11. november 2013

Vremenski utrinki

V petek je še sijalo sonce.  Narava se noče spravit spat. Vztrajno seje, novo in novo življenje.


Sicer neopazne travniške cvetlice, se nagajivo razkazujejo. Zdaj je njihov čas.


Mi smo kopali luknje za sadna drevesa in jih sadili - v najhujšem nalivu. V vseh letih, kar imamo kmetijo, še nismo naleteli, da bi sadili drevesa v suhem vremenu. Pa se ne damo. Uživamo, dokler še lahko hodimo po dežju. Morda bo jutri preveč onesnažen, radioaktiven, morda bo prinesel negotovost. Voda, če je le ni preveč, tako močno vabi k igri in raziskovanju, da se ji prepustimo, kadarkoli je mogoče.


Dež je napolnil struge potokov in rek.
In opral regrat za solato.


Posul je listnati ohrovt s kristalčki. Odlična zelenjava, zlasti priljubljena v Toskani, je z vsakim mrazom boljša.


 Objel je kaki s svojimi kapljicami.


Zmehčal maline, ki se ne dajo. Zorijo. Za še zadnje letošnje zajtrke iz svežih pretlačenih malin in banan s kančkom limoninega soka.


Tudi blitva obožuje mokro, hladno vreme.


Ne morem pa se načuditi pogumu  male čajota bučke, ki se šele sedaj spravlja k cvetenju.


Zadnjič je moderator na radiu zastavil vprašanje, kako premagujemo vremensko depresijo. Jo poznate? Vreme ima res močan vpliv na nas, saj smo le majhen delček narave, ampak zakaj depresivno? Samo korak v gozd ali na travnik nas prepriča, da narava ni nikdar depresivna. Vedno vztraja, cveti, ima barve, plodove, semena. Včasih se mi zdi, da depresijo prehitro zamenjamo za lenobo. Simptomi so podobni in depresija se sliši manj kritizersko. Pa s temi stvarmi ni šale, vreme gor ali dol, če lahko majhna bučka kljubuje mrazu in iz rešetk naredi svojo oporo, zakaj ne bi mogli mi?
Lp,Keltika

16 komentarjev:

  1. Sprehod v dežju nekaj najlepšega,
    misli razbistri tudi če vlaga dol tišči-
    samo treba se je odpraviti.
    Čarobno popotovanje skozi vašo deželico si nam pripravila-dež gor ali dol vidim, da se imate vi lepo-naj ostane še naprej tako.
    Lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  2. Za tole razmišljanje o depresiji in lenobi ti lahko pa samo zaploskam. Res se vse preveč krat zatekamo k modernim izrazom in iščemo izgovore :-) V tvoj raj takšni izgovori ne zaidejo. Lepo mi je, ko te berem :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Joj, kako mora biti lepo živeti pri vas. Poleg lepe narave še toliko znanja in izkušenj. Človeka prime, da bi prišel k vam na počitnice;-)
    Vreme ima pa name velik vpliv - a se ne dam!

    OdgovoriIzbriši
  4. Tvoja objava je zopet... 'Kot bi posijal sonček'
    Uživajte! S polnimi pljuči in odprtimiočmi kot vedno...

    OdgovoriIzbriši
  5. To z lenobo se pa strinjam. Čeprav se tudi jaz znam skrit bolj pod depresijo. Hvala ti za osvežilen pogled. Me je malček predramilo. Pa hura za bučko! Držim pesti in navijam za pogumno bejbiko! ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Depra naj se kar skrije pred nami blogericami ker nas itak pozitiva greje:)......nedamo se:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Depresija je res ze postala malo modna. Vse prevec je ljudi, ki v vremenu in v prav vsakem letnem casu najdejo izgovor. Se strinjam, da je lahko uzitek in veselje v vseh vremenskih razmerah. In ceprav so dnevi zdaj res kratki, pa so idealni da pocnemo vse tisto, kar cez poletje nimamo casa, ker smo vec zunaj.

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasno je šetati po divnoj prirodi i iz nje uzeti ono najljepše..hvala za divne slike uživala sam kao i uvijek!

    OdgovoriIzbriši
  9. Res se ne ne morem načudit, kaj še vse raste v tem času pri vas, sedaj ko vem iz katerega konca si. Nikoli si ne bi mogel misliti, da je tam tako lepo.

    OdgovoriIzbriši
  10. Se strinjam z Gourmet forever; pri vas bi bilo prav čudovito biti na počitnicah in uživati v prekrasni naravi. Fotografija z blitvo v košari in zarjavelim kmečkim orodjem je enkratna.

    OdgovoriIzbriši
  11. :-) kakšne lepe trenutke narave si ujela... tudi jaz se večkrat sprašujem , kaj je to vremenska depresija? Če znaš tudi grdo vreme izkoristiti za kaj kaj lepega, je fajn, ane?

    OdgovoriIzbriši
  12. Podobno kot ti in še ostale, ki so pisale pod objavo, se sprašujem in ugotavljam, da se vse preveč pustimo raznim ugotovitvam, kako lahko nekaj vpliva na nas. Če sprejmeš nekaj, kar se ne da spremeniti in obrneš v dobro, lahko živiš polno življenje.
    Krasno je pri vas!

    OdgovoriIzbriši
  13. Še en čudovit zapis.. jaz imam novembra rojstni dan, zato mi ta mesec nikoli ni siv in žalosten. Kar se tiče čajot je pa žal tako, da tiste, ki ne zacvetijo vsaj do 10. avgusta nikakor ne uspejo dozoreti. Pobere jih pa že prva nežna slana. So pač tropske rastline. Mene je po prvih dveh letih, ko smo iz dveh rastlin pridelali kar tri gajbe teh bučk , sreča žal zapustila, tretje leto jih je bilo še nekaj, zdaj pa že vsaj tri leta niti ene. Letos smo jih posadili na drugo mesto, pa tudi ni bilo efekta. Zacvetijo še nekje v septembru a je očitno os opraševalk premalo in bučk niti ne nastavijo. So pa res lepe rastline.

    OdgovoriIzbriši
  14. Za večino je značilno, da rajši tarnajo in se nad vsem pritožujejo, kot pa da bi vse gledali s pozitivnega stališča in bili hvaležni za vse, kar nam ponuja življenje.

    OdgovoriIzbriši
  15. Nimam rada zime in teh temnih dnevov. A sem se z njimi sprijaznila in se jih zdaj veselim. Zapolnila sem jih z ustvarjalnostjo. To je moje najbolj plodno obdobje v celem letu...Božislava

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)