Podoben recept sem že objavila in testo je tudi tokrat pripravljeno na ta način, le da sem količine prepolovila.
Nadev je pisan, saj je v njem svež, domač paradižnik, ki počasi končuje z zorenjem:
- na olivnem olju prepražimo 2 veliki čebuli, le toliko, da postekleni,
- dodamo 500 g, na krpice narezanega zelja,
- 5 paradižnikov, zrezanih na kockice
- in 5 strokov česna.
- vmešamo še nasekljan peteršilj in sol ter na kratko podušimo.
- 600g pirine moke
- 300g masla
- 1 žličke soli
- 1 jajca
- 10 žlic vode
Testa nisem pustila počivat na hladnem, pač pa sem ga takoj razdelila na večji in manjši del, večji del sem razvaljala na kakšna 2 cm debeline, zavihala robove in nadevala z malce ohlajenim nadevom. Nato sem na tanko razvaljala preostalo testo in položila na nadev. Na sredini je treba pustiti luknjico, zaradi pare.
Zelje je vsestranska zelenjava. Jedem da dober okus in pripravimo ga lahko v brezštevilnih različicah. Pita je presenečenje tudi za tiste, ki jim zelje ne diši. Presenetljivo dobra je. Še naš tamlajši, ki ni ravno ljubitelj kuhanega zelja, ga v pita varianti z veseljem pospravi :)
Sicer pa je bil vikend v znamenju sajenja dreves, čiščenja robide, urejanju njiv, kurjenja ognja, razigranosti in ustvarjalnosti.
Eno izmed najbolj zanimivih drevesc, ki smo jih posadili je zagotovo rakitovec. Listopaden, trnast grm ali drevo iz rodu oljčičevk, ki lahko zrase tudi do 5 metrov visoko, se imenitno obnese pri zadrževanju zemlje v brežinah in tako je nekaj sadikc našlo dom na naših bregovih :)
Rakitovec je skromen grm, ki tiho živi ob nas skozi stoletja in večina sploh ne ve, kako mogočne zdravilne moči skriva. Listi in plodovi zavirajo nastanek prostih radikalov, zato v Rusiji z njim zdravijo rakasta obolenja. Je naravni antioksidant, priporočljiv športnikom, nosečnicam, starejšim. Preprečuje demenco, zavira staranje, paradontozo, pospešuje obnovo poškodovanih celic, zmanjšuje gube, ščiti pred UV žarki...njegove zdravilne lastnosti so zelo dobro raziskane in farmacevtska ter kozmetična industrija jih s pridom uporabljajo. Nekoč so liste radi dodajali konjem, saj na ta občutljiva bitja, izredno blagodejno vpliva, jih okrepi in njihovo dlako napravi sijočo. (latinsko ime rakitovca - hippophaes pomeni - svetleči se konj)
Kdaj bo oranžna energija zasijala pri nas je vprašanje let. Morda čez tri, štiri leta...Do takrat bomo spili še veliko korenčkovega soka, ki deluje precej podobno in pojedli še veliko zelja :))
Lp,Keltika
Hud recept :) huda pita:)...preizskusila čebulni namaz super je:)...spet nov izziv:)
OdgovoriIzbrišiPridni ste bli pa tudi evo ena petka za vas:)
O, fajn, da je namaz uspel :) Hvala za petko :))
IzbrišiPri tebi se res najdejo posebni in zelo zanimivi recepti. In ta rakitovec nisem poznala, hvala za informacije.
OdgovoriIzbrišiEvo, to bomo tudi mi danes jedli. Hvala za recept in idejo - rešila si mi načrtovanje večerje.
OdgovoriIzbrišiVšeč so mi takšni "stari" natur recepti. Hvala za predstavitev "svetlečega konja".
OdgovoriIzbrišiTvoja zeljna pita res zgleda odlična. Hvala za informacije o rakitovcu. Mogoče ga tudi sama posadim, no, skoraj sigurno.
OdgovoriIzbrišilp. Ljuba
Zmeraj kaj novega pri tebi. Hvala za informacije o grmičku, še nisme slišala zanj.
OdgovoriIzbrišiNjami zeljna pita,
OdgovoriIzbrišihvala za spet en krasen post
lp Tamara
No, evo :-) Prejšnji teden sem na sumljivo podobno testo nabasala repo, kar brez pokrova - saj je bila dobra, ma malce preveč grenka, zato sem se odločila, da bom repino pito priblogala šele, ko mi bo 100% všeč. Mogoče ... imate kakšno idejo, kako iz repe izgnati bridkost? :-)
OdgovoriIzbrišiŠe en pravi naravni recept.
OdgovoriIzbrišiRepa res greni, če kuhamo nekisano. Jaz sem jo zadnjič popekla na olivnem olju, sicer dobra, ampak na koncu pogreni. Zaenkrat ostajam pri kisli repi :) Če ima kdo kakšno rešitev bi bilo super.
OdgovoriIzbrišiSpet same dobrote in super informacije pri tebi! Hvala za rakitovec :-)
OdgovoriIzbrišiOva pita mami..mnogo volim pite s povrćem,naročito s kupusom.. i napraviću je ovih dana;))))
OdgovoriIzbrišiOjla keltika....hruške sem res bolj na grobo nasekljala in prov zato se mi zdi fantastičen ker orng čutiš hruške:)....morajo pa biti mehke čeprav so suhe...kupila na tržnici pokriti....pa še trik dodala sem jih malo več...hihi....krasna malica pa še enga kuhančka zraven a ne?
OdgovoriIzbrišiSpet sem se naučila nekaj novega. In hvala za recept.
OdgovoriIzbrišiZelo rada se ustavim pri tebi, ker znaš tako lepo s fotografijami in besedami "prikazati" delček življenja, ki mi je tako tuj in po katerem po svoje prav hrepenim. Koliko narave in zdravega načina življenja je v tvojih objavah...aja, in njami receptov. Hvala, ker deliš z nami tvoj krasen in zavidljiv vsakdan.
OdgovoriIzbrišiSuper recept in hvala, ker si ga delila. Fajn te je prebirati.
OdgovoriIzbriši