Sestavine za njihovo pripravo imam vedno na dosegu roke. Domačega, belega zelja, na njivi je sicer zmanjkalo, zato sem ga kupila v trgovini, zdaj so prav vse dobro založene s slovenskim zeljem. Sezonska jed, primerna vremenu, super tudi zato, ker pri pripravi, polnjenju in zvijanju lahko sodelujejo majhni otroci. Najmlajša je proti koncu polnjenja in zvijanja bombetk, postala že prava mojstrica.
- Veliko, celo zeljno glavo položimo v lonec, v katerega smo natočili kakšnih 5 cm vode. Zavremo in kuhamo 20 minut. Zeljno glavo vzamemo ven, malce ohladimo, vodo prihranimo.
- Preštejemo, koliko nas bo jedlo in lakoti primerno izračunamo, koliko bombetk bomo pojedli. Odrasel dečko zmaže štiri ali pet, najmlajša je pojedla eno in pol. Temu primerno, počasi odvijamo liste z zelja in si jih pripravimo, kolikor jih potrebujemo.
- Za zeljno juhico - ostalo zelje zrežemo v vodo, ki je ostala od kuhanja, ter je dolijemo toliko, da bo zelje pokrito. Dodamo še veliko čebulo in nekaj česna ter en krompir. Kuhamo pol ure, zmešamo s paličnim mešalnikom. Dodamo na kockice narezan krompir in korenček, začimbe, pokuhamo..in juha je gotova. Žal mi je ni uspelo fotografirati, to je ena izmed najbolj zdravih in dobrih, rahlo sladkih juhic, ki prehitro izgine s krožnikov :)
- Lotimo se nadaljne priprave zeljnih bombetk oziroma zvitkov:
- Naribamo dva krompirja za vsak list, dodamo
- drobno zrezan sušen paradižnik - po okusu, jaz sem dala 10 paradižnikov. Ker je naš paradižnik že začinjen z zelišči, le teh nisem dodatno dodajala
- dodamo še drobno narezan česen - dala sem celo glavico
- in dve veliki čebuli, ki smo jih sesekljali in zasteklenili na olivnem olju
- vse skupaj premešamo in damo v ogreto pečico, večkrat premešamo in rahlo zapečemo.
- Ko je krompirjeva zmes malce popečena jo vzamemo iz pečice in nadevamo zeljne liste. Zvijemo ter položimo v pomaščen pekač.
- pečemo pokrito 20 minut, nato odkrijemo, po vrhu naložimo sir za siroljubce in bombetke rjavo zapečemo
Če nimate sušenega paradižnika, lahko eksperimentirate s čim drugim, okusnim sirom, poljubnimi zelišči, ...
Bombetke so lahko veganske ali pa čisto druga skrajnost :), polnilo je odvisno od okusa.
Da bi le sobota bila polnjena s prijaznostjo :))
Lp,Keltika
Pa kaj si ti ja nor, kako to dobro izgleda!
OdgovoriIzbrišiTole pa izgleda zelo dobro.
OdgovoriIzbrišiLP,Urška
Slastno!
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda! Njam!
OdgovoriIzbrišiNjami
OdgovoriIzbrišizelo lepo izgleda
lp Tamara
Bo treba poskusit te slastne zvitke ;))
OdgovoriIzbrišiPrivlačno! Res zanimiva ideja. Si enkrat vzamem čas, da preizkusimo....
OdgovoriIzbrišiHvala!
Pozdravček!
Tvoje fotke res zgledajo okusne :))))) bi jih kar z ekrana pojedla :))) lp
OdgovoriIzbrišiPri vas je zmanjkalo zelja, jaz sem pa ravno danes odprla zadnjo steklenico domačega paradižnika :-( Super ideje za kuhanje imaš in krasen občutek za fotografiranje. Njami :-))
OdgovoriIzbrišiZnaš imam osjećaj da mi je sa ovih slika zamirisalo sve do mene ovo jelo,krasno izgleda,hvala puno na krasnoj ideji!
OdgovoriIzbrišiO hudo vi pa ste potrošniki zelja zato pokate od zdravja:)diši diši:)
OdgovoriIzbrišiImaš res dobre ideje za kosilo. Moja mala ima rada zelje in bo zagotovo tole jed naredila za čez vikend...
OdgovoriIzbriši