četrtek, 14. februar 2013

Valentin, prvi pomladin

Valentin, ma kjuč od korenin

Vedno znova, ob vseh teh skomercializiranih praznikih, se mi zdi, kako nam zgodovina pripoveduje, da se konec koncev vse povrne, da se vere in tradicije ne da zatret ne z nasiljem, ne s podkupovanjem.

Valentinovo naj bi bil prastar praznik, ki mu je krščanstvo, z namenom zatreti staroselsko vero, poiskalo novega svetnika -  sv. Valentina. Nekoč, je v tem času ljudstvo odganjalo zimo, od kurentovanja do jurjevanja, praznovalo plodnost, zmago mladega boga, svetlega, pomladnega, nad počivajočim, temnim, zimskim. Nekoč so imeli boga Kresnika (Peruna) in Vodomca (Velesa). Veles, (danes ima ključ od korenin Valentin) je imel oblast nad koreninami, podzemljem, vodo, Kresnik nad ognjem, soncem, gromom. Veles je Kresniku ukradel živino, ta je nadenj poslal grom in strele. Borba je bila huda, a vsako leto znova je to bitko dobil Kresnik. Takrat se je z neba usul dež ali pa zlata pšenica, kot znamenje  plodnosti. Ko je Zeleni Jurij, Kresnikov sin, dokončno premagal Velesa, je prišla pomlad... krog se je obrnil jeseni..in..zgodba ni črna proti beli, ampak sestavljanka celote.

Tako je bilo nekoč po teh evropskih tleh. Z Angleži se je verovanje preneslo v Ameriko, kot še mnogo drugih praznikov. In od tod, do vrnitve prastarega praznovanja plodnosti  v domovino, ni bilo treba čakati tisoč let. Le, da je zdaj prilagojen tej dobi - malce površen in potrošniški, ampak je naš, ima zgodbo in lahko si naredimo lepega !



Midve z najmlajšo sva v tem polnem, kratkem dnevu, užili nekaj sproščujočih trenutkov in ustvarjali darilca. Mala je z malce pomoči izdelala srčkasto škatlico za tavečjega bratca. Idejo sem našla tule
http://mavricnaustvarjalnica.blogspot.com/ , naredili pa sva malce po svoje :)


Tamlajši pa je dobil svojega srčka sprehajalčka.


Naša najmlajša, kot večina majhnih otrok, uživa v izdelovanju daril in obdarovanju. Seveda je vsak član družine dobil tudi svojo risbico. Midve sva obdarovali druga drugo  - z druženjem in ustvarjanjem.

 
 

Podarite si čas in imejte se čimbolj srčkasto:)

Lp, Keltika

5 komentarjev:

  1. Lepo ste obdarovali drug drugega. Srcek je tako posrečen :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Luštno. Verjamem, da se imeli vsi fajn :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Čudovito sta ustvarjali! Še bolj čudovita pa je tale stran in vaša kmetija: komaj čakam, da bomo še kaj več izvedeli o njej in o vašem življenju, delu. Pa o konjih in tisti leseni hiški, ki se vidi na eni od fotografij - lepa je.

    Pozdrav, Metka

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala dekleta, za prijazne besede, lepo jih je prebirati :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Vesela sem, da je tudi pri vas valentinovo malce drugačno. Izdelali ste krasna darilca in to, da za darilo podariš svoj čas in samo sebe je neprecenljivo.

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)