torek, 26. november 2013

Proso z rdečim zeljem

Nekoč najbolj zastopano žito, ki so ga uspešno pridelovali na naših tleh že Kelti, je z veliko vsebnostjo B vitaminov, rudnin in svojim bazičnim delovanjem, danes v zdravi prehrani spet prišlo iz pozabe. Navadno proso ne vsebuje glutena, nekaj ga ima le njegov sorodnik rjavo proso ter italijansko proso ali bar, vendar tega v naših trgovinah še nisem zasledila.

Kar pomnim, smo doma jedli proso na sladek način, največkrat kot mlečno kašo. Ker se izogibam glutenu, pa je v našo kuhinjo vstopilo v veličastnem slogu in je zastopano v mnogoterih različicah. Našim otrokom je veliko bolj všeč kot kuskus, kar me resnično veseli in pšenični kuskus se je dokončno poslovil iz shrambe.


Moji najboljši kritiki so otroci, česar ne pohvalijo, običajno ne skuham več. Za rdeče zelje skoraj praviloma velja, da otroke odbija s svojo kuhano barvo. Presno je vsekakor videti privlačnejše, vendar pa je ta preprost recept osvojil tudi naše otroke.


Količine zadoščajo za dve, ne prehudo sestradani osebi.
  • posebej skuhamo 20 dag prosa.
  • 15 dag sesekljane čebule prepražimo na olivnem olju, da postekleni, dodamo
  • 20 dag na krpice narezanega rdečega zelja in
  • glavico sesekljanega česna
  • malce prepražimo, posolimo in 
  • vmešamo proso
Vsa umetnost :) Zraven paše solata, pa tudi brez nje imamo preprost, polnovreden, hitro pripravljen obrok, za majhne stroške.


Vkolikor ste med srečneži, ki imajo vrt, v katerem raste rdeče zelje, ga z lahkim srcem pustite v zemlji, dokler vam ne pride prav.  Za razliko od kolerabic, pese, repe ali belega zelja, brez večjih težav prenaša zimo, podobno, kot ohrovt.


Z vsemi zdravilnimi lastnostmi zelja ima rdeče zelje nadgradnjo, v obliki temno vijolične barve, ki, kot vso sadje in zelenjava teh barv, vsebuje antocianska barvila. To so, tudi pri visoki temperaturi obstojni antioksidanti, ki lovijo v telesu proste radikale in nas ščitijo pred številnimi najhujšimi boleznimi.


Če je hrana lahko naše zdravilo in nas ščiti pred marsikaterimi tegobami, pa nas nihče ne more zaščititi pred vodo, ki je pretekle dni zopet pokazala svojo moč in tudi pri nas odnesla s seboj kar lep kos zemlje. Vedno znova v spoštovanju pred mogočnimi silami narave.


Srečno,
Lp,Keltika

11 komentarjev:

  1. Hvala za čudovit recept s katerim se bomo pocrkljali pri jutrišnjem kosilu - si me rešila iz zagate, kaj naj jutri skuham :). Žal mi je za vaš kos zemlje, ampak kot si napisala - sile narave so res mogočne, zato jo moramo še toliko bolj spoštovati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vso spoštovanje do narave! Voda ima neverjetno moč. Brez nje ne moremo preživeti, ko se pa razhudi, pa se je moramo bati!
    Hvala za recept. Takoj ga bom posredovala dragemu :-) Sedaj, ko sva spet sama, lahko testirava drugačne recepte :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Proso je res dragodeno živilo z veliko pozitivnimi lastnostmmi. Tudi v moji kuhinji je zelo prisotno. Uporabimo ga praktično lahko v vseh jedeh.
    Tvoja jed izgleda zelo slastno. Zelo ustvarjalna in pridna kot vedno.
    Ta zadnja fotografija zelo živo prikazuje moč vode, ki je človek ne more obvladati. Zanimiva in hkrati srhljiva.
    Lep dan, Ljuba

    OdgovoriIzbriši
  4. Res preprost in super recept. Voda pa ima res veliko moč. Sem že imel možnost izkusit njeno moč, ko sem še delal v rudniku.
    Ne morem pa verjet, da še nisem objavil nobenega recepta, kjer bi omenjal proso, pa čeprav ga redno pripravljamo.

    OdgovoriIzbriši
  5. Preprosto in okusno. Ravno sem prinesla domov glavico rdečega zelja :). Jaz imam rada proseni narastek, mmmm..

    OdgovoriIzbriši
  6. O krasno, hitro, okusno, poceni in zdravo. Kaj bi si želeli več.
    Imej en lep dan
    pozdravček Tamara

    OdgovoriIzbriši
  7. Sve,sve ti je lepo i verujem ukusno,ali poslednje tri fotografije su me osvojile.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala za recept, kako preprosto in zagotovo zelo okusno. Bomo v kratkem preizkusili! Fotografije so čudovite, kot vedno ... Lp, Maja

    OdgovoriIzbriši
  9. lepo si pripravila in videti je zdravo:).......upam pa da vam mati narava ni prov velik škode naredila....bodite še naprej fajn:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Narava je nepredvidljiva... upam, da ni bilo prehudo!
    Recept pa zanimiv in okus zagotovo enkraten!
    Lep vikend!

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)