Pozimi zagotovo pojemo več nezdrave hrane, kot v bolj rodovitnih obdobjih leta. Manj je sveže, raznolike zelenjave, več močnatih jedi, kot so cmoki, njoki, palačinke...Če ste, tako kot jaz, pozorni na poreklo in sezonsko vlogo zelenjave, potem v trgovinah najdete bore malo. Ostane gomoljna zelenjava, shramba in zamrzovalna skrinja. Kot nekoč, le da je bilo namesto skrinje več v shrambi, posušeno ali vloženo v sol.
Ena od starih močnatih jedi, ki tudi pri nas pride pozimi občasno na mizo je zaroštan močnik.
Če se izogibatem živalskim beljakovinam, tole ne bo za vas. Sem ga pa v manjši količini naredila že iz moke in vode, kar je malce težje in ne tako okusno.
Močnik lahko naredite samo iz jajc in moke, kar je najlažje. Lahko pa kakšno jajce izpustite in dodate vodo, vendar je treba biti pri tem pazljiv, saj lahko namesto močnika hitro nastanejo vodni žličniki :)
Imamo srečo, da lahko uporabljamo jajca kokoši, ki se potikajo naokrog in veselo brskajo za hrano. Tamlajši kar dolgo ni smel jesti jajc, zdaj pa je tako, pa naj se komu zdi še tako hecno, da nima nobenih pikic kadar je domača jajca, če pa poje samo en proizvod, ki vsebuje jajca iz navadne reje, pa dobi izpuščaje. V načrtu imamo svoje piške, upamo, da bomo spomladi začeli postavljati kokošnjak.
Zaroštan močnik
Za štiri osebe potrebujemo:
- 5 jajc
- 70 dag pirine moke
- 3 litre vode
- nekaj maščobe (po želji maslo ali olivno olje)
- sol
Najprej v
- 55 dag pirine moke ubijemo
- 3 jajca
Zadevo mešamo z vilico in roko, tako da z vilico zmes pridvigujemo, z drugo roko pa dajemo dol z vilice in hkrati malce pomešamo.
Nastanejo luštni usukanci, oziroma močnik, ki ga počasi usipamo v 3l vrele, slane vode. Premešamo in pustimo, da 20 minut rahlo vre.
V tem času naredimo
zabelo.
- 2 jajci ubijemo v
- 15 dag pirine moke in naredimo močnik po istem postopku. Nato v ponvi segrejemo olivno olje in močnik stresemo nanj. Rahlo zarumenimo in s tem zabelimo kuhano jed - močnik zaroštamo. Zabelo lahko dodamo v lonec ali pa posujemo vsako porcijo posebej.
Ker večinoma kuham brez živalskih beljakovin in ker v trgovini ne kupujem jajc, ter posledično le teh nimamo vedno v hladilniku, je zaroštan močnik prav bogato kosilo :)) Moja mami pravi, da so, kot mestni otroci, komaj čakali soboto, ko je šla mama na tržnico in kupila kakšnih pet jajčk, pa še to ne vedno. Jajca so bila dobrina, ki je ni bilo veliko in ni bila poceni.
Poleg zaroštanega močnika postrežem krompir.
Vroč krompir v oblicah in malo soli. Velikokrat ga pol izgine v otroških ustih, še preden je ves olupljen :)
V Kmečkem glasu sem prebrala izjavo lanskoletnega obrtnika leta, ki pravi, da je: 'nesprejemljivo v potrošniški družbi, da je cena kilograma mesa ali mesnih izdelkov za štirikrat, petkrat in še večkrat nižja od cene enake količine zobne paste ali žvečilnega gumiija'.
Isto velja za jajca.
In če pogledamo iz tega vidika, spoznamo, da je to preprosto kosilo, pravzaprav res bogata pojedina.
Miren teden želim.
Lp,Keltika