S fižolom je sicer tako, da ga obiramo na dan za cvet, zato potem ponovno cveti in rodi, kar je dobro poskusiti zlasti pri nizkem fižolu, ki običajno prehitro konča z rodnostjo.
Fižola je torej dovolj. In ker se trudim, pripravljati tisto, kar trenutno raste doma, te dni jemo precej stročjega fižola. Da se juhe, boranja in solate ne bi ponavljale, je treba najti vedno nove variante priprave :)
Musaka s stročjim fižolom, lahka juhica, solata
Musaka je odličnega okusa, ni zahtevna, vzame pa kar kakšni dve uri časa, s pripravo in pečenjem vred.
- Stročji fižol /1kg/ očistimo in prerežemo ter ga v slanem kropu na pol skuhamo (vode v kateri se je kuhal, ne zavržemo - pustimo v njej nekaj fižolov, dodamo na kockice narezan krompir, korenje, kolerabico, čebulo, česen in začimbe - ter skuhamo lahko juhico)
- Krompir /8 krompirjev/ olupimo in narežemo, najbolje v multipraktiku, na tanka kolesca, damo ga v posodo z vodo, da ne porjavi.
- na olivnem olju prepražimo 3 velike čebule, nanjo ulijemo
- 3 jajca in jih razmešamo.
- nato dodamo paradižnikovo omako ali sesekljane sočne paradižnike /2dcl/, ter česen
- Primešamo odcejen stročji fižol in sesekljan peteršil, solimo po okusu.
- Zatem začnemo zlagati musako:
- Pekač namastimo z olivnim oljem in zložimo vanj prvo, dvojno plast krompirja - solimo
- na krompirjevo plast naložimo fižolovo zmes
- nato zopet krompir - solimo
- fižol
- in zadnja plast naj bo krompir
Pokrijemo s folijo ali pokrovom in pečemo na 180°C pol ure, nato odkrito še kakšnih 35, 40 minut.
Vegetarijansko, zelenjavno, zdravo, preprosto, poceni, zelo, zelo dobro kosilo.
Dober teden želim :)
Lp,Keltika
Tole se pa odlično bere :-) Hvala za recept. Imam vse sestavine, samo še svojo ekipo prepričam, da je musaka lahko tudi brez mesa :-)
OdgovoriIzbrišiVau, to pa ful dobro izgleda!
OdgovoriIzbrišiO fajn recept mislim pa da je moja mama enkrat to naredila že kar dolgo nazaj....... super zgleda:)
OdgovoriIzbrišiMmmm, zgleda slastno in verjamem, da je takšno tudi bilo.
OdgovoriIzbrišiNa to lahko samo še rečem: dober tek;)
OdgovoriIzbrišiZelo okusno izgleda, verjamem, da je tudi mmm...
OdgovoriIzbrišiJaz sem ga delala tako, da sem vmes dajala pesto iz melancan, naribala malo sira in polila z bešamelom. Tudi zelo dobro.
lp, Ljuba
O, s sirom in pestom je zagotovo božansko. Jaz se sira in mlečnih stvari izogibam. Včasih je bil sir, smetana in bešamel povsod :)
IzbrišiKaj naj dodam-dober tek :)
OdgovoriIzbrišiVideti je nadvse okusno! Verjamem, da je v resnici bilo;-)
OdgovoriIzbrišiTudi mi smo obrali krasen visok fižol in super ideja za kosilo.Izgleda slastno!
OdgovoriIzbrišiNajlepša hvalaaaaaaaaaaaaaaa! Zagotovo poskusimo! Tako njami se vidi...
OdgovoriIzbrišiTole pa je nekaj dobrega,in bo na jedilniku.Hvala!
OdgovoriIzbrišilp
Zelo dorbo si tole pripravila. Čeprav vzame kar precej časa, si sigurno poplačan z okusom.
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda,nije mi nikada pala na pamet ova kombinacija...Probaću vrlo brzo..
OdgovoriIzbrišiZanimiva varianta musake...z veseljem bi jo poskusila. Če je tako dobra kot izgleda... mmMmm... :)
OdgovoriIzbrišiHvala za recept. Zgleda slastno. Stročji fižol imam pa samazelo rada, zato zagotovo preiskusim.
OdgovoriIzbrišiBožansko! :)
OdgovoriIzbriši