petek, 15. marec 2013

Presni orehovi piškotki


Današnji recept je zopet eden izmed preprostih. Pri nas imamo radi preproste jedi. Izbiramo kar se da domače ali pa vsaj čim bližje zrasle sestavine. Vedno ne uspe, ananasa nam še ni uspelo vzgojiti, pomaranč in banan tudi ne :))

Kljub temu, da smo že začeli s pomladanskimi deli nam je narava pokazala, da zime še ni konec. Bolje tako, kot da drevesa prehitro zacvetijo, pridelek pa uniči pomladna zmrzal, kot se je zgodilo lani.

PRESNI OREHOVI PIŠKOTKI



Ti piškotki sodijo v kategorijo - z esencialnimi maščobnimi kislinami, beljakovinami in rudninami bogata hrana. Prav pridejo po napornem dnevu, ob večerih, saj orehi vsebujejo veliko količino aminokisline triptofan, ki v  telesu sprošča nastajanje serotonina  - hormona ugodja in sproščenosti.

Za pomirjujoče OREHOVE PIŠKOTKE vzamemo

  • 15 dag celih celih orehov
  • 10 dag mletih mandljev
  • 5 dag mletih chia semen
  • 1 veliko žlico presnega kakava
  • 3 velike žlice medu ali presnega agavinega sirupa
  • 2 drobno naribani topaz jabolki
  • malce cimeta

Če ste ljubitelj sladkega, boste najbrž povečali količino sladila. Vse sestavine zmešamo in z žličkama polagamo na pladenj. Za 4 ali 5 ur jih skrijemo v sušilec sadja - dehidrator. Če tamlajši ne bi napisal opozorila, da mora ostati nekaj piškotokov zaradi fotografij in ga nalepil na vratca dehidratorja - bi izginili še prej, kot po 4 urah :)


Najbrž ne bi bilo nič narobe, če bi jih dali v pečico. Res  bi s tem izgubili večino koristnih sestavin in jih naredili malce težje prebavljive. Ampak, kdo se lahko upre pečenim orehovim dobrotam :))

Presni orehovi piškotki




 Želim vam miren in sproščen vikend, morda tudi s pomirjujočimi piškotki :)

Lp,Keltika

6 komentarjev:

  1. Všeč so mi takšni preprosti recepti, problem bo samo zaradi dehidratorja, ki ga nimam ;).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prepričana sem, da bi bili tudi pečeni okusni. Mi smo nekoč sušili sadje in presne jedi tudi v pečici pri nizki temp. in odprtih vratcih, potem smo nabavili čisto navaden, okrogli sušilec sadja, ki je na voljo skoraj v vseh tehničnih trgovinah, dehidrator seveda zmaga, da se pa tudi improvizirati.
      Lp

      Izbriši
  2. Hvala za še en čudovit recept in nanizana dejstva o hranljivosti nekateri živil.

    OdgovoriIzbriši
  3. Mogoče bi se jih pa dalo posušiti tudi na zraku? Vem, da sem enkrat delala pecivo na tak način - je nekaj dni stalo pod peki papirjem in vsak dan je bilo bolj hrustljavo

    OdgovoriIzbriši
  4. Tole mi je nadvse všeč, tudi fotografije :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)