Robide, mali črni biseri zdravja. Proti skoraj vsem modernim boleznim, razkuževalne, pomlajevalne in dobre. Same ali v družbi z drugim jagodičevjem, ravnokar utrgane, v sladicah, marmeladi...
Ob robu travnika rasejo najboljše, pa tudi gojene, brez trnov niso nič kaj slabše.
Ampak, tako, kot jih nabiramo letos, jih pa še nismo :) Ker sem zamudila s privezovanjem, so robidine rozge ubrale svobodno pot in zrasle visoko, visoko na jablano. Zato jih obiramo z lestvijo in med plezanjem po drevesu :)
Veliko jih je in vseh ne moremo pojesti svežih. Marmelade pa imam še polno shrambo. Zato gre vsa letošnja robidova marmelada za darila. Ker pa je pri darilu ravno tako kot vsebina, meni pomembna tudi zunanjost, sem se lotila okraševanja kozarčkov.
Že dolgo občudujem dekleta na blogih, kakšne umetnine ustvarijo iz papirja. Prav vsak stil, vsaka voščilnica mi je všeč. Meni so te vrste spretnosti neznanka. Zato sem za pomoč prosila Tamaro, ki si je takoj vzela čas in objavila krasna navodila za izdelovanje tagov - listkov z napisi. Še enkrat hvala Tamara :))
Ugotavljam, kako širok krog prijaznih ljudi, lahko bi rekla prijateljev, se mi je odprl v blogosvetku. Naš namen ob ustanavljanju bloga je bil deliti, vračati dobljeno, širiti prijazno misel, pokazati čudenje in hvaležnost za vse, kar nas obdaja. Vesela sem, ker nas je vse več, ki mislimo in delujemo spoštljivo in dobro.
Tako so nastali tudi moji prvi listki, izdelovanju pa sta se pridružila maladva, ki sta ob ustvarjanju neznansko uživala in kar nista mogla nehat. Tamlajši je rekel, da je mislil, da sem nekje našla nekakšne starinske listke :)) Potem pa smo skupaj naredili kar lušten kupček.
Listki niso ravno za v izložbo, ampak za prvič sem čisto zadovoljna.
V kozarčkih pa se skriva okusna čarovnija antioksidantov :)
Lp,Keltika
Robidova marmelada, njami in tagci so čudoviti-ni bilo tako težko, ne?
OdgovoriIzbrišiLp Tamara
♥ Moja omiljena ♥
OdgovoriIzbrišiA nalepnice i celokupni izgled tegle je.....SAVRŠEN !!! Svaka čast !
Res je, blogosvet nam pripelje na pot veliko prijateljstev, pozitivne energije.Rada sem ena mala pikica v tem velikem blogosvetu. Krasni napisi, res izgledajo starinsko in mhmhm kako dobra mora biti šele marmelada :-) Vse lepo!
OdgovoriIzbrišiSuper dekoracija, prav paše k taki preprosti in domači marmeladki! Ja, robide pa znajo zrast čez vse meje; jaz sem se včasih počutila kot Trnuljčica, ker je bila naša hiša ujeta med robidovje.
OdgovoriIzbrišiListki so super in verjamem, da marmelada prav tako!
OdgovoriIzbrišiRobide...njami, eni izmed mojih najljubših sadežev. Tagci so izredno lepi, s pridihom starinskega, odlično se podajo k marmeladnim kozarčkom :)
OdgovoriIzbrišiSuper izgleda, vse skupaj!!
OdgovoriIzbrišiJaz sem tudi vesela tega pozitivizma v blogosvetku (kot ga imenuješ)!
Danes smo jedli prve robide, ampak kakšen dan sonca jim še manjka. Kako delate marmelado?
In hvala za idejo, sploh nisem vedela, da obstajajo tudi gojene!
Ojla,
Izbrišimarmelado delamo po istem postopku, kot malinovo. Malo pokuhamo, nato spasiramo, da gredo ven koščice, nato sladkamo in kuhamo še kakšno uro. Dodamo zelena jabolka, zaradi pektina, čeprav ga kar precej vsebujejo že tudi same robide. Malček, malček sečoveljske soli in pa ja, sladkor uprabljam trsni.
Luštna domača darila.Vse lepo želim!
OdgovoriIzbrišiIii, kako mi je pa tale tvoja objava všeč. Najprej, spet hvala za novo znanje o robidah. Tagci, skupaj s pokrovčkom so čudovita celota. Krasno ste jih izdelali. Meni so všeč ravno zaradi svoje rustikalnosti in domiselno narejenih robov. In ja, se pridružujem vsemu čudovito napisanemu v zvezi z blogosvetkom.
OdgovoriIzbrišiMmm robide, mi kar vse sproti pojemo :) Zelo lepo si izdelala listke za marmelado in čudovito si napisala o blogsvetu - se strinjam s tabo.
OdgovoriIzbrišiLP
Robide so mi celo še boljše kot maline. Glede listkov - tagcev, ne da niso za v izložbo, ampak so celo še boljši, bolj butično izgledajo.
OdgovoriIzbrišiKot imam jaz napisano na mojem blogu : Deli z drugimi in drugi bodo delili s teboj (pa nisem veren) in tega se poskušam držati. Tudi jaz sem dobil dovolj virtualnih prijateljev, da se trudim deliti moje stvaritve z njimi.
Ne poznam junaka, ki bi se ne razveselil takale male umetnine. Tako okrasitev kozarcev kot vsebina sta mamljiva.
OdgovoriIzbrišiČudovito!
OdgovoriIzbrišiVsakdo so bo razveselil te marmelade, garant!
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, obožujem robide, so sadje mojega otroštva, večkrat sem jih dala kar v palačinke, da ne govorim o soku in ostalih dobrotah,... "ko bom velik" jih bom imela na svojem dvorišču!!!! :)
OdgovoriIzbrišiDrugače pa fenomenalna okrasitev, saj robidova marmelada si to tudi zasluži :)