sreda, 9. oktober 2013

Kisanje zelja

V ponedeljek smo delali zelje. Po tem, ko je tamlajši posadil dva platoja semenčkov ( na dan za list, po setvenem kloledarju), ko smo zalivali in cartali in vzgojili kakšnih stopetdeset sadik, okopavali in zastirali, pa pustili čez taveliko vročino v plevelu, zaradi vlage...nam je uspelo pridelati kakšnih 50 glavic zelja. Varaždinskega, ta je za kisanje najboljši, ker ima trde, skupaj zbite glave. Ampak letos je tistih ta pravih, velikih glav, bore malo. Morda je kriva suša. Je pač bolj bonsaj zelje. Za kisanje po našem načinu še boljše.


Zelje kisamo na črnogorski način. Nisem čisto prepričana, če je to strokovno poimenovanje, ampak recept smo dobili od znanca iz Črne gore. Kisamo cele oziroma prerezane glave. Narežemo jih sproti, kolikor rabimo.  Točen recept sem zapisala v tej objavi.


Naša soseda, ki kisa zelje samo zase, ga nariba in posoli, tesno naloži v kozarce za vlaganje, zalije z vodo, zapre s pokrovčkom - a ne preveč na tesno in postavi na pult. Pravi, da ima v dveh, treh tednih kislo zelje ali repo. Včasih malce pult pobriše, ker voda uide iz kozarčka. Za kisanje zelja v bloku ali za majhne družine je takšen način odlična izbira.

Luna v teh dneh sicer ni bila najbolj prava za kisanje, ampak smo delali že na vse možne lune, pa vedno uspe :) Je bil pa zato dan pravi - tistI in ne tistA :)) (tisti ponedeljek, torek, četrtek, petek).

Nekaj glav je še ostalo na njivi, za sprotno rabo, tudi rdeče zelje postaja vse lepše.


Obkroženo s tegetkami je kolikor toliko varno pred polži, v družbi s paradižnikom pa mu sploh odgovarja :)

Zelje, od vseh kapusnic sicer najmanj bogato z minerali, vitamini, rudninami in beljakovinami, je v teh dneh pogosto na jedilniku. Mi ga imamo radi in resnično se dobro obnese v najrazličnejših receptih. 

AJDOVA KAŠA Z ZELJEM

je ena od  zelo preprostih jedi, ki ima izredno poln in zaokrožen okus.


  • Skuhamo ajdovo kašo. Količino sestavin prilagodite po željah.
  • Na olivnem olju pražimo dve veliki nasekljani čebuli,
  • dodamo narezano sveže zelje,
  • na drobno nasekljan paradižnik
  • in česen. Nekaj časa dušimo, da razvije aromo. Solimo ob koncu kuhanja.
  • Zmešamo zelje in ajdo, dodamo začimbe po svojem okusu in naložimo v pomaščen pekač.
  • Za ljubitelje - po vrhu naribamo sir.
  • Pečemo  kakšne pol ure, toliko, da pozlati.
Srečno :)
Lp,Keltika

9 komentarjev:

  1. Na takšen način pa še nisem delal zelja in ajdove kaše. Bo treba poskusit, ker smo vsi ljubitelji zelja.

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožujem zelje in jedi iz njega, z ajdo pa tudi jaz še nisem poskusila. Bo treba poiskusit.
    Lep jesenski pozdravček
    Tamara

    OdgovoriIzbriši
  3. O hudo kisali ste:).....jaz sem pa ravno zadnjič rekla mami da kolk fajn k več ne živim doma in mi tega ni treba delat hihi....pridni ste:)

    OdgovoriIzbriši
  4. U, pridni, in tudi jaz imam rada zelje, recept je pa tudi zanimiv, bi bilo treba poskusit.

    OdgovoriIzbriši
  5. I mi smo prije par dana ukiselili kupus,to je baš prava tradicija u ovo vrijeme..hvala za recept,izvrsno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  6. Jaz pa poročam, da je zgornji recept res krasen. Z manjho spremembo sicer, ker je bila doma samo prosena kaša - je bilo zares dobro. Morda tudi zato ker imamo malo raje proseno kot ajdovo kašo :)

    Hvala za recept!

    OdgovoriIzbriši
  7. Obožujem jedi iz zelja,ta recept bo kmalu na jedilniku.
    lp

    OdgovoriIzbriši
  8. uf, tole bom pa poskusila! zadnje čase dobivam same super recepte kako porabit sezonske zadevice z vrta. hvala tudi tebi!

    OdgovoriIzbriši
  9. ojla, danes bomo imeli kosilo po tem receptu .. jutri krokete, kok sem vesela, da si me komentirala na blogu ... obožujem ajdo .. zelje ....njami, komi čakam da se speče :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)