Zelje kisamo na črnogorski način. Nisem čisto prepričana, če je to strokovno poimenovanje, ampak recept smo dobili od znanca iz Črne gore. Kisamo cele oziroma prerezane glave. Narežemo jih sproti, kolikor rabimo. Točen recept sem zapisala v tej objavi.
Naša soseda, ki kisa zelje samo zase, ga nariba in posoli, tesno naloži v kozarce za vlaganje, zalije z vodo, zapre s pokrovčkom - a ne preveč na tesno in postavi na pult. Pravi, da ima v dveh, treh tednih kislo zelje ali repo. Včasih malce pult pobriše, ker voda uide iz kozarčka. Za kisanje zelja v bloku ali za majhne družine je takšen način odlična izbira.
Luna v teh dneh sicer ni bila najbolj prava za kisanje, ampak smo delali že na vse možne lune, pa vedno uspe :) Je bil pa zato dan pravi - tistI in ne tistA :)) (tisti ponedeljek, torek, četrtek, petek).
Nekaj glav je še ostalo na njivi, za sprotno rabo, tudi rdeče zelje postaja vse lepše.
Obkroženo s tegetkami je kolikor toliko varno pred polži, v družbi s paradižnikom pa mu sploh odgovarja :)
Zelje, od vseh kapusnic sicer najmanj bogato z minerali, vitamini, rudninami in beljakovinami, je v teh dneh pogosto na jedilniku. Mi ga imamo radi in resnično se dobro obnese v najrazličnejših receptih.
AJDOVA KAŠA Z ZELJEM
je ena od zelo preprostih jedi, ki ima izredno poln in zaokrožen okus.
- Skuhamo ajdovo kašo. Količino sestavin prilagodite po željah.
- Na olivnem olju pražimo dve veliki nasekljani čebuli,
- dodamo narezano sveže zelje,
- na drobno nasekljan paradižnik
- in česen. Nekaj časa dušimo, da razvije aromo. Solimo ob koncu kuhanja.
- Zmešamo zelje in ajdo, dodamo začimbe po svojem okusu in naložimo v pomaščen pekač.
- Za ljubitelje - po vrhu naribamo sir.
- Pečemo kakšne pol ure, toliko, da pozlati.
Lp,Keltika
Na takšen način pa še nisem delal zelja in ajdove kaše. Bo treba poskusit, ker smo vsi ljubitelji zelja.
OdgovoriIzbrišiObožujem zelje in jedi iz njega, z ajdo pa tudi jaz še nisem poskusila. Bo treba poiskusit.
OdgovoriIzbrišiLep jesenski pozdravček
Tamara
O hudo kisali ste:).....jaz sem pa ravno zadnjič rekla mami da kolk fajn k več ne živim doma in mi tega ni treba delat hihi....pridni ste:)
OdgovoriIzbrišiU, pridni, in tudi jaz imam rada zelje, recept je pa tudi zanimiv, bi bilo treba poskusit.
OdgovoriIzbrišiI mi smo prije par dana ukiselili kupus,to je baš prava tradicija u ovo vrijeme..hvala za recept,izvrsno izgleda!
OdgovoriIzbrišiJaz pa poročam, da je zgornji recept res krasen. Z manjho spremembo sicer, ker je bila doma samo prosena kaša - je bilo zares dobro. Morda tudi zato ker imamo malo raje proseno kot ajdovo kašo :)
OdgovoriIzbrišiHvala za recept!
Obožujem jedi iz zelja,ta recept bo kmalu na jedilniku.
OdgovoriIzbrišilp
uf, tole bom pa poskusila! zadnje čase dobivam same super recepte kako porabit sezonske zadevice z vrta. hvala tudi tebi!
OdgovoriIzbrišiojla, danes bomo imeli kosilo po tem receptu .. jutri krokete, kok sem vesela, da si me komentirala na blogu ... obožujem ajdo .. zelje ....njami, komi čakam da se speče :)
OdgovoriIzbriši