petek, 11. oktober 2013

Male čarovnice iz reciklaže

Bližajo se prazniki, ki jih v Sloveniji obeležujemo tako množično, kot nikjer drugje. Dan spomina na mrtve. Pa tudi noč čarovnic je našla pot iz preteklosti v ta čas. Oba praznika sta ostanek prastarega praznovanja novega leta - samhain, ki je po Keltskem horoskopu, nastopilo z začetkom novembra. V zadnjih treh dneh oktobra, se nitka, ki loči onostranstvo in naš svet, stanjša. V teh dneh so duhovi prednikov bližje kot kdajkoli. V teh dneh, se sprejemajo nove odločitve, celijo stare rane, odpuščajo zamere. V teh dneh krasimo domove s strašnimi bučkami, netopirji in duhci, vse s prastarim namenom, da preženemo duhove, ki jim ne dovolimo vstopa.

V Ameriko so samhain zanesli irski izseljenci, podobno kot valentinovo. Američani so prevzeli buče in maškarado. Na slovenskih tleh pa se je ohranilo v množičnem prižiganju svečk in obiskom grobov. Tako se spomnimo tistih, ki so nam v teh dneh blizu.

Da je pri nas ta praznik tako močno prisoten ni nič čudnega, saj so ravno na ozemlju današnje Slovenije naši predniki (Veneti, Kelti...) ohranjali samostojnost tudi v času, ko je povsod vladala rimska roka. Samostojna Karantanija in njena demokracija sta temelj vseh demokratičnih držav sveta. In prastarega praznika si očitno nismo pustili vzeti. Kar predstavljajte si, da bi nam hoteli vzeti novo leto :))

Nismo podlegli ameriškemu prazniku, brez skrbi :) Kot naši predkrščanski predniki, lahko rezljamo buče, izdelujemo čarovnice in duhce :))


Z najmlajšo sva izkoristili deževno popoldne in iz ta velikih jogurtnih lončkov, palčk in pokrovčkov, izdelali male čarovnice.


Malo zato, da sva zapolnili čas, ki sva ga preživeli v hiši, malo za okras. Malo pa zato, da bodo simpatične čarovnice odgnale ta-slabe energije :)


Hokaido buče pa  že čakajo. Ene bodo preko zime postajale juha, kakšna, ki se je malce skrižala, pa bo šla za strašilo.


Ne pustimo si vzeti praznikov :)
 Lp,Keltika

23 komentarjev:

  1. Zelo so lepe tele vaše prijateljice čarovnice:)...ta-slabe energije pa pri vas ni :)........pri vas vse štima:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Saj sem vedela, da boš ti znala kaj več povedati o tem starem običaju! Hvala :-) Vse, o čemer pišeš, se mi zdi še posebej blizu, čeprav nisem nikdar o tem posebej razmišljala. Verjetno je povezano s tem, da imam čisto na koncu oktobra rojstni dan :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. dobra ideja, enostavna, komaj čakam da moja tamala zraste tolko, da bomo skupaj packale :))

    p.s. meni te buče nikakor ne uspejo...:(

    OdgovoriIzbriši
  4. Krasne čarovnice. Tudi mi obožujemo čarovnice in vse kar spada k noči čarovnic, pa ne zaradi samega praznika, temveč zaradi priložnosti ustvarjanja na to temo. Naša čarovnica je nastala iz koruze.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ustvarjalnega duha pri vas res ne manjka. Zelo zanimive so te male čarovnice.
    Pri tebi sem se spet nekaj novega naučila, tudi v zvezi s prazniki, ki prihajajo. Zame je 1. november vedno nekaj posebnega, saj praznujem tudi rojstni dan.
    Upam, da mi bo letos uspelo vsaj eno bučo izpraznit in prižgat svečo na noč čarovnic . . . najprej jo moram dobit, ker meni ni uspelo vzgojiti niti ene, čeprav imam pripravljenih kar nekaj vrst semen.

    OdgovoriIzbriši
  6. O, kar nekaj punc praznuje v teh praznikih vidim. Tudi zame so ti dnevi nekaj posebnega, praznujemo rojstvo našega prvorojenca :) To ste čisto posebni ljudje, rojeni v zadnjih dneh oktobra in prvih dneh novembra :) Močan karakter in dobra duša :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Čudoviti izdelki.Tudi pri nas je košara polna buč in bučk ves mesec ,vmes čarovnice s svečkami in še kaj.Lepo za dušo.
    lp

    OdgovoriIzbriši
  8. Te pa čarovnice pa izgledajo super. Tudi jaz sem že pobiral hokaido buče.

    OdgovoriIzbriši
  9. Male ručice su bile vrijedne,i tako je prekrasno izrađeno sve,bravo!..obožavam ovo vrijeme,stvarno nudi pregršt svega lijepoga..
    Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  10. mastovito i fino ,nadam se da ste uzivale u radu . Tikve su divne na zalos nisu rodile ovdje tako puno ove godine .
    Ugodan dan

    OdgovoriIzbriši
  11. Odlične čarovnice!!! Privabijo nasmeh na obraz!

    OdgovoriIzbriši
  12. Všeč mi je, ker toliko veš o slovenski zgodovini in tako lepo razložiš. Zdaj bom s še večjim veseljem krasila dom za naše praznike.

    OdgovoriIzbriši
  13. Obožujem Kelte in njihovo zgodovino, zato hvala za zgodbico, čarovnički pa sta čudoviti :)
    lp
    manca

    OdgovoriIzbriši
  14. Lepo si napisala. Hvala za koristne informacije. Čarovnici pa sta tako čarobno lepi.

    OdgovoriIzbriši
  15. Krasno si tole ustvarila :-))
    Zanimiva objava!

    OdgovoriIzbriši
  16. Lepa objava ♥ ♥ ♥ a veš, da so Kelti dolbli peso in repo in ne buč?

    OdgovoriIzbriši
  17. Ja, buče naj bi prišle v Evropo kasneje. Ampak glede na to, da so stare že vsaj 10.000 let, je kar čudno, da jih tu ni bilo prej. Marsikaj v zgodovini itak sloni na domnevah in subjektivnem povezovanju maloštevilnih dokazov .) Hvala za srčke, ni mi jasno, kako jih narediš?

    OdgovoriIzbriši
  18. :) buče so iz Amerike prinesli pomorščaki, kot marsikatero živilo.
    Srčke pa enostavno lepim s copy/paste :)

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)