petek, 27. december 2013

Kremšnite

Preproste kot le kaj. Okusne pa tako, da jih po prvem srečanju želiš še in še :)
Sama nisem nikoli marala kremšnit. Dokler nisem spoznala svoje tašče. Recept je prevzela od svoje mame, kuharice. V nekih daljnih časih, ko so sladice v vrtcih še delali sami, jih je taščina mama kuhala otrokom v vrcu.


Ona je seveda delala pravo testo, štirikrat prevaljano, zloženo, prepognjeno.. če koga zanima imam recept in postopek izdelave napisan in me lahko povprašate na mail. Vendar pa, ne tašča ne naš glava družine, nista nikdar delala testa. Spodaj preprosto naložimo polnozrnate "albert kekse" in jih prelijemo z omakico iz jagodičevja, ki ga naberemo ali hranimo v skrinji.


Podlaga za kremšnite:
  • polnozrnati "albert keksi", ki jih prelijemo z omako iz jagodičevja - mi smo tokrat uporabili maline. Stresemo jih v ponvico, dodamo žličko sladkorja in malce vode ter narahlo pokuhamo, zavreti ne sme.
Krema:
  • 2 l mleka
  • 12 jajc
  • 30 dag ostre moke
  • 40 dag sladkorja
  • 2 vanilin sladkorja
  • 2 žlici ruma
Stepemo sneg iz beljakov in 2/3 sladkorja ter ruma.
Rumenjake in 1/3 sladkorja dobro vmešamo, nato dodamo vanilin skladkor in ostro moko ter malce mrzlega mleka - razmešamo.
Ostalo mleko zavremo, zatem maso rumenjakov in moke počasi vlivamo v vrelo mleko ter ves čas mešamo.
Ko masa postane homogena in malce spremeni barvo, začnemo počasi, v vrelo maso,  med mešanjem, dodajati sneg.
Minuto ali dve mešamo in vlijemo na pripravljeno podlago iz piškotov.


Ko se masa dobro ohladi, stepemo pol litra nehomogenizirane sladke smetane in jo razporedimo po kremi.
Medtem naredimo čokoladni preliv -  1 del čokolade, pol dela masla, nekaj kapljic olja. Vse skupaj med mešanjem nad soparo raztopimo, nato med stalnim mešanjem ohladimo in prelijemo po smetani.
Dobro ohladimo, nato pa z nožem, ki ga pomočimo v vročo vodo ter obrišemo, razrežemo na primerne kocke.


December, eden izmed mojih najljubših mesecev prinaša praznike, rojstne dneve in obletnice. Je čas ustvarjanja, druženja, kresanja interesov, treniranja živcev, uživanja, cartanja. In čas kremšnit. Kadar naši otroci izbirajo ali bodo praznovali s tortico ali kremšnitami so kremšnite skoraj v prednosti, sploh pozimi. Za njihovo pripravo je specialist naš U., kar mu seveda pripada, glede na to, da je recept podedoval po stari mami. Sestavine, ki jih navajam zadostujejo za velik pekač in jih pride precej, vendar jih pri nas ni nikoli dovolj :))
Sladkanja, zdravja, smeha in cartanja želim, v bližnjih dneh in v letu 2014!
Srečno, Keltika

17 komentarjev:

  1. Mmhmhm super izgledajo in le mislim si ahko, kako so dobre. Preizkusim kmalu :-) Pri nas bo danes tole http://www.kulinarika.net/recepti/1351/sladice/kunta-kinte/. Preizkušeno njami, tudi recept od stare mame ;-) Lepe praznike vsem skupaj!

    OdgovoriIzbriši
  2. OOOOOO mnajmi.......takoj takoj bi eno al pa dve prosim:)...moja mama jih tudi prpravlja mi ta mladi smo pa bolj komot.....se rajši povabimo:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Slastna!
    Prijetne in čarobne dni, nepozabna praznovanja in vaše trenutke!

    OdgovoriIzbriši
  4. O, vau, kako slastno zgledajo tvoje kremšnite! Stari, preizkušeni, recepti so vedno najboljši :-)
    V preostanku starega in v novem letu ti želim veliko pozitivne energije, ki jo tako lepo deliš z nami :-) Srečno vsem na vaši čarobni kmetiji!

    OdgovoriIzbriši
  5. Izgledajo šočno vabljive,slastne kremšnite.Lepe praznike še naprej!

    OdgovoriIzbriši
  6. O njami,
    meni sladkosnedki so se prav sline nabrale v ustih.
    December je pa res poglavje zase-lahko bi zapisala tudi sama že skoraj kak roman,
    a kot si tudi sama zapisala je preplet vsega, naj odtehtajo pozitivni dogodki, premiki,...
    Skozi ta blogg svet nas vežeje nevidne nitke iz mojega bloga je nitka povezana tudi s tvojim, za kar sem tudi tebi izredno hvaležna.
    Če se ne bereva več letos ti želim en lep prehod iz starega v novo leto z mirom v duši, ljubeznijo v srcu, pogumom v telesu in načeli ki jih že imaš. Vse dobro in srečno Tamara

    OdgovoriIzbriši
  7. Kar sline se mi cedijo. Mislim, da kljub vsemu sladkorju, ki sem ga pojedla te dni, bi z guštom pojedla eno tvojo kremšnito. Hvala za recept in uživaj v še preostalih praznikih.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ojla.
    A mora biti pekač tako globok kot so potem kremšnite visoke? Ali stojijo 'same' tudi če narediš v nizkem pekaču?
    Hvala za lepe želje in hvala za lepe zapise na blogu. Upam, da nas bodo spremljali tudi v 2014. Vse lepo želim tebi in tvoji družini (z žvaukami vred).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ahoj,
      midva delava v tistem navadnem pekaču iz pečice in so ravno prav visoke. Masa se razlije do sten, ne stojijo same. Imava pa tudi poseben, višji a manjši model , ki ga lahko postaviva v pekač - z višjimi stenami, če delava iz polovične mase, zato, da se ne razlijejo čez cel pekač, ker potem so prenizke. Probaj, ko enkrat začneš, gre kar samo od sebe do njami rezultata :))
      Srečno :)

      Izbriši
  9. Čutim, da sem se zredila direkt za kilo ob gledanju samo slike! WOW!! ne maram kremšnit, oz.najboljše pri kremšnitah mi je "pokrovček" ... ta pa zgleda tako sočna in dobra

    OdgovoriIzbriši
  10. Te pa izgledajo kot prave zagrebške kremšnite (ker je na vrhu čokolada) in se jih včasih nisem mogle prenajsti v eni izmed Ptujskih slačičarn. Spet si mi obudila spomine na otroštvo.
    Srećno tudi vam na vašo čarobno kmetijo.

    OdgovoriIzbriši
  11. Oh, krasne! Jaz jih imam rada....delala jih pa še nisem :).

    OdgovoriIzbriši
  12. Mmmmmmmmmmmm ... Hvala za idejo namesto testa. Ob priliki preizkusim!
    In hvala za vse čudovite zapise v tem letu, zelo rada sem prihajala sem, zelo sem se razveselila vsakega novega zapisa. In seveda vse lepo tudi v prihodnjem letu, veliko lepih zapisov, globokih misli, sladkih dobrot, bogatih sprehodov, razigranih družinskih trenutkov, bogato letino ...

    OdgovoriIzbriši
  13. Čudovit blog. Smo poskusili recept dvakrat a nam ni uspelo. Bilo je čudovito za pojest, ne pa za gledat. Ali bi morali kremo dalj časa kuhat,ker se nam je kremšnita sesedla, ko smo jo dali na krožnik? Kljub temu, da ni bila za na sliko, je teknila. Bomo še poskušali. Hvala za čudovit recept

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vida živjo,
      ni mi jasno zakaj. Če ste delali po receptu bi skoraj moglo ratat. Saj ste kuhali toliko časa, da ste začutili, da se je moka zgostila in tudi barva postane malce druga? Pa dobro ohladili, preden ste jih razrezali? Čudno, ne najdem odgovora. Poskusite še enkrat s polovico sestavin, da ne bo preveč škode.

      Izbriši
  14. Pozdravljeni: Četrtič nam je uspelo. Sedaj pa se ne moremo odločiti, kakšna nam je bolj všeč: mehka, skoraj tekoča ali pa trda. Še enkrat hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hahaha Vida ste pa kot mi v dobrih starih časih :)) Vsak razlog je bil dober za kremšnite :)) Se mi zdi, da boste še poskušali, tako dolgo dokler ne ugotovite, katere so boljše :))) Potem pa boste stuhtali, da so vedno drugačne in mogoče so bile zadnjič boljše, ali pa tudi ne...., pa boste spet kuhali :)

      Izbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)