sreda, 11. december 2013

Reciklirajmo z otroki - papir

Saj ne, da bi iz starega delali prav velike količine papirja, ampak malo se ga pa splača naredit. Ne samo zaradi preudarnosti do narave, temveč zaradi njegovega res lepega izgleda.


Recikliranje je zabavno in rezultati otroke navdušijo. Tamlajši ga je delal že v šoli, pa ga je tako navdušilo, da ga je naredil še doma.

Najprej sva v kozarec z vodo natrgala časopisni papir, na čisto majhne koščke in pustila čez noč. Vodo sva kar pošteno "nabasala" s temi koščki. Zjutraj sva naredila gosto kašo s paličnim mešalnikom.

Ostalo proceduro je izpeljal tamlajši sam.


Dodal je nekaj barve, dobro premešal in nato s cedilčkom namočil v vodo, da je izpral odvečen škrob. Maso v cedilčku je pošteno potlačil ter tako iztisnil večino vode. Nato jo je razporedil na folijo za zavijanje knjig, drugo stran folije pa prepognil čez maso. Zadevo je na tanko razvaljal. Čez noč in naslednje dopoldne se je sušilo in nastal je lep papir.


Porabili smo ga pri izdelavi novoletnih voščilnic. Že dolga leta jih delamo sami. Pravzaprav, odkar se je rodil tavečji, jih nismo nikoli kupili. Prav tako okraske za smrečico.


Res so naše voščilnice malce otročje in preproste, so pa zato narejene z veliko veselja in vsako leto drugačne.


V vsem tem uživanju ob izdelovanju okraskov, darilc in voščilnic pa vendarle preživimo vsak dan nekaj časa zunaj. Narava zna poskrbeti za igro ob vsakem vremenu. Ledeno progo nam je sicer skoraj stopilo in otroci so vsak dan blatni od glave do peta, ampak dogaja se :))

Pa tudi delo se vedno najde :) Danes smo med drugim, z malce zamude, porezali šparglje, ki jih sicer lahko porežemo takoj, ko rastline porumenijo. So pa zato semena lepo dozorela. Otresli smo jih na zemljo, iz njih bodo spomladi pognale nove rastlinice. Čez tri leta bodo dovolj krepke za rezanje poganjkov, ki jih vsako pomlad komaj čakamo :)


Šparglji s semeni

Včasih se je kar težko spraviti iz hiše... potem pa nas narava začara s svojimi barvami, nas potegne v v svoj ritem...in je še težje it nazaj med stene.


Jutri bo sonce. Naj bo dober dan.
Lp,Keltika

16 komentarjev:

  1. Pridni ste, zelo pridni! Hip-hip hura za reciklažo, voščilnice so prekrasne :).

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivno primenjena reciklaža.Davno je ćerka imala za zadatak u školi da napravi čestitku od reciklirane hartije,nije loše ispalo..sećam se da je bila crvena jer smo celu masu bojili..Odlična zabava pri tome..Imate sada divne novogodišnje čestitke

    OdgovoriIzbriši
  3. Živijo! Kako čudovite voščilnice znate pripraviti v vaši družini, zelo ste pridni! Zanimivo, sploh nisem vedela, da imajo šparglji takšna semena, lepo izgledajo tudi pozimi!
    Ob tvojem današnjem zapisu, draga Keltika, naj dodam ..."daleč od ponorelega sveta"- kot bi posijal sonček! Lp, Daisy
    P.s.: Danes sem po dolgem času gledala Odmeve na TV - to je re "noro" vse skupaj!.

    OdgovoriIzbriši
  4. Takile projekti me takoj odepljejo nazaj v osnovno šolo=) Luštno je bilo.

    http://itislovelyfood.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  5. krasne so tele voščilnice, narejene z veliko ljubezni. vse pohvale tvojemu sinu!
    uživajte maksimalno!
    lp

    OdgovoriIzbriši
  6. Zelo lepo, da sami izdelujete cestitke in se reciklirate zraven. Ja, narava je vedno lepa, je pa res, da se je v mrzlih dneh tezje spravit na plano, ampak se splaca.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hura za reciklažo. Voščilnice so res preproste ampak čudovite. Tudi moji dve delata voščilnice sami, saj takšne potem dobijo svoj pomen.
    Pa hvala za predstavitev semen špragljev, ker jih tudi jaz še nisem videl. Zanimivo.

    OdgovoriIzbriši
  8. Reciklaža - bravo; tudi sama moram 1x poizkusiti. Voščilnice so prav zanimive in simpatične. Semena špargljev tudi jaz še nisem videla. Videti so prav lepo, kot kakšno božje drevce...:):)

    OdgovoriIzbriši
  9. Kot je zgoraj zapisal Anonimni: 'Daleč od ponorelega sveta'! Točno tako se tudi jaz počutim ob prebiranju vsake nove objave na tem blogu. Čeprav se samo za trenutek preselim tja, je vredno :)

    Papir je krasen, voščilnice tudi - ker so jih naredili otroci, morajo biti 'otročje' :) In so že same po sebi zato krasno darilo. Lepo je prebirati, kako nekateri starši pri otrocih spodbujajo ustvarjalnost in jih ne prepuščajo samim sebi in temu, da so neprestano pred TVjem oz. na tak ali drugačen način priklopljeni na elektriko.

    OdgovoriIzbriši
  10. Čudovite so! In neprecenljivo je sodelovanje, povezovanje, ko nekaj narediš skupaj. Prekrasne fotografije!

    OdgovoriIzbriši
  11. O, Keltika, kako je pri tebi lepo! Voščilnice so tako prikupne, da bi jih kar posvojila. Zelo so mi všeč Tople so in od srca. Super mulčke imaš! Pa vse čestitke Tamlajšemu za reciklirani papir :-)

    OdgovoriIzbriši
  12. Blog kjer sije sonce tudi ob dežju!

    OdgovoriIzbriši
  13. O kako ste uspešni vse znate....tile tvoji otroci so čudoviti in lahko si ponosna nanje:)......fotke špica:)

    OdgovoriIzbriši
  14. O pišuka, kako lepa rastlina so šparglji! Ful lušna tale semenčka!

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)