ponedeljek, 31. marec 2014

Gojenje gob - bukovi ostrigarji

Naša dva fanta sta velika ljubitelja gob. Rada jih nabirata in jesta. Ker pa pri nabiranju sledimo svojim normam, da gob nikdar ne naberemo več, kot jih lahko pojemo sproti, nismo ravno fanatični gobarji. Kakšen kozarček vloženih, malce suhih, kot začimbo, v skrinji ne najdejo mesta.

Kupljenih šampinjonov se izogibam, zaradi možnih dodanih kemikalij . Če hočemo gobe jesti večkrat, nam torej ne preostane nič drugega kot samooskrba :)

Micelij smo naročili pri  podjetju MycoMedica, ki je spin-off Zavoda za naravoslovje in najbrž edini slovenski, če ne celo evropski 100% ekološki proizvajalec gob. Na njihovi spletni strani pa lahko več izveste tudi o gojenju.

Svak ima že nekaj dobrih izkušenj s tem, navdušil in naučil je Tavečjega, ta pa je svoje znanje prenesel še na Tamlajšega. In sta se lotila svojega projekta gojenja bukovih ostrigarjev.

čepki, preraščeni z gobjim micelijem

Posekala sta gaber, ki je zaradi trdega lesa primeren za gojitev, izračunala potrebne razdalje med luknjicami,


jih navrtala,


vstavila lesene moznike, preraščeme z micelijem,


pripravila kotiček v gozdu, kjer bodo na vlažnem in senčnem mestu,


premazala zapolnjene luknjice s palminim voskom, da se micelij zaščiti pred izsušitvijo


in pripravljena debla postavila na njihovo mesto.


Kakšno leto bodo stala tu. Počasi preraščala in z nekaj sreče tudi obrodila. Ker smo inokulacijo (nanašanje micelija) naredili pomladi, lahko prve bukove ostrigarje pričakujemo, ko se znižajo temperature, torej jeseni ali pa morda že pomladi drugo leto. Vsekakor bom poročala, kako uspešna sta naša gojitelja :)

Smo pa ostali, medtem, ko sta fanta namenjala čas bodočim gobam, uživali drugače. Opazovati mladino, kako nekaj z veseljem dela je milina :)
Če pa zraven vidiš kako lepe so preproste cvetlice,

Podlesna vetrnica - srajčka

 če se razveseliš prvih radovednih zelencev,


če opaziš, kako lepo rdečijo tulipani


in se ob tem še družiš, klepetaš in se imaš rad


je pa sploh lepo :))
Srečno  :)
Lp,Keltika

18 komentarjev:

  1. Waw kako lepe fotke spet! Všeč mi je sploh tista podlesna vetrnica, tako lepo se svetlika! lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Spet sem izvedel nekaj novega. Uspešno gojitev jima želim.

    OdgovoriIzbriši
  3. Uuu, kak dobro! Super fotke postopka! Res upam, da bodo hlodi polni gob drugo jesen!

    OdgovoriIzbriši
  4. Čudovit projekt za mlada fanta. Čestitke in velik pridelek vam želim :o)

    OdgovoriIzbriši
  5. Pridna fanta! Želim obilno letino :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasno in zelo lepe fotke! Gotovo bo letina obilna :) Slik se pa že veselim

    OdgovoriIzbriši
  7. vi ste cari:) kaj vse znate:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Čudovito je gledati, kako tvoji otroci uživajo in kakšnih projektov vse se lotijo! Fantoma želim dobro, predvsem pa okusno letino :-) Hvala za fotke, čudovit delček tvojega -vašega- sveta :-)

    OdgovoriIzbriši
  9. Čudovito !!
    Mi gob sicer ne nabiramo,jih niti ne poznamo preveč in na žalost jih samo vsake toliko kar kupimo.
    Ampak tale vaš projekt je pa zelo poučen in opisani postopek si zasluži same pohvale.
    Fantoma pa želim obilno letino.
    pozdravček iz Notranjske
    Valentina

    OdgovoriIzbriši
  10. Tudi jaz lepim v album srca nove in poučne zadeve v tem tvojem krasnem blogerskem kotičku sveta :o) Krasna fanta imaš :o)

    Vse dobro ...

    OdgovoriIzbriši
  11. Ova zadnja fotka.<3..poljubila bih je;)))

    OdgovoriIzbriši
  12. Pridna fanta imaš,ni kaj.Pohvale obema:)
    LP,Urška

    OdgovoriIzbriši
  13. Želim jima (vam) obilno letino ;) čudovito je kako uživate, tudi v malih stvareh ,) čudovite slike ;)

    OdgovoriIzbriši
  14. Krasno! Boljšega nabiranja znanja kot praske ni :) Le tako naprej!

    OdgovoriIzbriši
  15. o,pri vas pa res ni nikoli dolgčas, fanta sta super opravila delo, nisem pa teh gob še nikoli jdla, me prav zanima kakšen okus imajo.

    OdgovoriIzbriši
  16. Pohvale za pridnost.Krasni ste!

    OdgovoriIzbriši
  17. Ovaj život sa prirodom kod tebe mi je potpuno divan,prekrasne slike,gljiva će zasigurno biti puno za neko fino jelo.
    Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  18. No pa ste tudi mene potegnili v to Naslednje leto probam z micelijem na slami .Na vrtu imam namreč podzemno jamo.

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)