nedelja, 9. marec 2014

Sladki makaroni

kot podaljšek po dobri juhi, so super način, da združimo vse, kar imajo naši otroci radi. In pravzaprav niti ni tako zelo nezdravo :).  Testenine, sladkor in oreški.


Sladke testenine z oreški so tako zelo dobre, kot so preproste :)
  • skuhamo pirine testenine, na sliki so Mlinotestove
  • zmeljemo nekaj lešnikov, orehov ali mandljev in mak (tega prav tako dobimo slovenskega, pri najboljšem sosedu)
  • raztopimo maslo ali kokosovo maščobo in, zelo na hitro, malce pogrejemo mleto mešanico oreškov in maka - raje ne pražimo, ker so takšni oreški težje prebavljivi in ne preveč zdravi
  • osladimo z žlico medu, javorjevega sirupa ali sladkorja
  • stresemo testenine na tople oreške in že imamo pred seboj eno najbolj preprostih sladic :))


Čisto primerno kosilo ob kakšnem sladkem prazniku, ko si želimo početi še kaj drugega, kot ves dan preživeti v kuhinji in razvajati familijo.
Eden zadnjih takšnih praznikov je bil v soboto. Dan žena. Mene je U. peljal na prikaz obrezovanja drevja, ki ga je organizirala kmetijska svetovalna :))


Ne le, da je bilo zanimivo in luštno, našla sem tudi nekaj lepih kozolcev, ki so mi eden najljubših gradbenih posegov v naravo.



Pridobljeno znanje sva preizkusila na domačem drevju. Zdajle je čas primeren. Če obrezujemo prekmalu, požene veliko več mladik, ki jih moramo naslednje leto spet rezati. Z izjemo oreha, ki se obrezuje že v februarju ali avgustu.

Sicer pa nisva bila edina, ki sva plezala po drevju in občudovala male rodne brste. Dve naši marelici sta tako sladko zacveteli, da se mali obiskovalci komaj izogibajo drug drugemu.


Najlepše je stopiti čisto blizu in vdihniti sladek meden vonj, ki veje od njih.
In občudovati čebelice.


Iz oči v oči.


In med težkim vzletom s polnimi nožicami cvetnega prahu.


Sladkali so se tudi prvi letošnji metulji.


Pa, čmrlji, male muhice in muhe...


Eden izmed najljubših praznikov. Cvetoč, nezahteven, poln preprostih otroških daril, sladkih vonjav in prihajajoče pomladi.
Srečno :)
Lp,Keltika

20 komentarjev:

  1. Čisto si me fasinirala s čebelico, ki oprašuje ali nabira cvetlični prah
    kako lepo je začutiti naravo pri tebi
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  2. Super sladica. Jo poznamo tudi pri nas :-) Super všeč mi je, kako si poslikala cvetove marelice. Tudi naša marelica cveti, omamno diši in ima cel kup takšnih obiskovalcev, kot vaša :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. jaaaa take makarone smo meli vcasih mi v vrtcu in zraven jogurt namesto solate :) dobr mnjami:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Tako sladka ter tebi kot mami in ženi, kuharici in mojstrici za vse prijazna objava.
    Vse dobro!

    OdgovoriIzbriši
  5. Čudovita objava. Najprej si me spomnila na 20 let nazaj, ko mi je stara mama pripravljala makarone na "cukru". Sicer brez oreščkov ampak je bilo tako dobro, da dol padeš.
    Živalce so ti je pa krasno pozirale. čao

    OdgovoriIzbriši
  6. Super, tudi sama imam kdaj pa kdaj rada preprosta in hitra kosila, ker se mi zdi boljše čas preživeti zunaj v naravi kot v kuhinji. Pri nas pa še nič ne cveti, drugače pa komaj čakam, da začne, to so ene mojih najljubših fotk...ko se pomlad prebuja, nasploh imam najrajši pomlad. Predavanje pa se mi tudi zdi odlična zamisel, lepo ste izkoristili dan.

    OdgovoriIzbriši
  7. Všeč mi je, da ceniš tudi takšno stvar, ko te je tvoj peljal na dan žena na prikaz obrezovanja drevja. Glede testenin se mi zdi, da smo nekaj podobnega dobivali všasih v šoli za kosilo (samo da so bile testenine iz bele moke)
    Glede na zadnje fotke, pa si izgleda, da si prišla do macro objektiva. Tamron 90 f2,8?

    OdgovoriIzbriši
  8. Sladkih testenin pa res ze dolgo nisem jedla. In fotke so krasne s tem rpebujanjem pomladi.

    OdgovoriIzbriši
  9. Tudi jaz obožujem takšne testenine. Krasne fotke!

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasne slike si lepila v album srca ...

    Vse dobro ...

    OdgovoriIzbriši
  11. uuuu kao lepe slike! pa spet se mi cedijo sline :)))

    OdgovoriIzbriši
  12. He, he. Na Češkem smo bili na enih športnih pripravah.
    Avtobus Slovencev. Za večerjo smo dobili široke rezance posute z makom in sladkorjem v prahu. Seveda smo jim vseh petdeset porcij zmetali v kiblo. Popolnoma neužitno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rado, kar probej kdaj po tem receptu, težko, da bodo šli v kiblo :)) Le pazi, da jih ne razkuhaš ;)

      Izbriši
  13. Kako lepo je priti na tvoj blog, z naravo in družino povezane tople vsebine, vedno mi dajo energijo:) LP:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Uvijek mi je užitak svratiti na tvoj blog,miriše na finu kuhinju,krasno proljeće u tvom kraju,sve zajedno divno!

    OdgovoriIzbriši
  15. Krasne slike,makove testenine sladkane ter jabolčni kompot kar večkrat na jedilniku.

    OdgovoriIzbriši
  16. Joj, čisto si me začarala s temi fotografijami. Čebela v letu, polna energije, življenja. Noro.

    OdgovoriIzbriši
  17. Pašta z orehi (ali pa s sladkimi drobtinami)!!!! OOO. to je pa najboljše delal moj pokojni tata! Nisem je jedla že milijon let!!!!
    Hvala, da si me spomnila nanjo!

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)