Blitvin zvitek ali polžek in solata, je zelo preprosto narejeno, pa tako okusno kosilo, da ne veš, ali bi se napokal do nezavesti, ali bi si vseeno prihranil kak kos za večerjo. Tudi hladen je namreč prava eksplozija dobrega okusa :)
Količine zadostujejo za res velik zvitek, ki napolni ves pekač za klasično pečico in dobro nahrani dva odrasla in dva otroka, pa morda ostane še za malico.
Najprej naredimo testo:
- 500 g pirine moke
- 150 g raztopljenega masla
- 2,5 dcl tople vode ( količina vode je vedno odvisna od vrste in starosti moke)
- 3 poravnane čajne žličke soli
- 1 čajno žličko zdrobljenega kvasa
- ugnetemo v mehko testo, pokrijemo in pustimo počivati toliko časa, da napravimo nadev
- 1,5 kg blitve blanširamo v slani vodi, dobro odcedimo in sesekljamo
- na maslu nežno posteklenimo 3 čebule
- dodamo 5 strokov česna, po minuti, ko česen zadiši, dodamo
- sesekljano blitvo in dve minuti dušimo.
- Odstavimo z ognja, ohladimo in nato vmešamo še
- 4 ali 5 velikih žlic skute
- solimo po okusu
Po sredini testa naložimo nadev. Prekrijemo s testom, z leve in desne.
Zvijemo v polžka. Pod prt, na katerem leži naš zvitek potisnemo desko, na zvitek pa položimo pekač s peki papirjem. Trdno primemo in z lahkoto obrnemo.
Tako smo elegantno spravili zvitek v pekač, da ima ta-lepo stran zgoraj. Lahko ga premažemo z jajcem, vendar je naš Tamlajši še vedno pikast po njih, zato jih v večini receptov izpuščam. Zvitek sem premazala z maslom.
Položimo v ogreto pečico na 180°C in pečemo 40 minut. Vmes odpremo pečico in prelijemo zvitek s sokom, ki se izceja iz njega.
Pa je rekla Najmlajša - ne bom tega jedla. In je nekaj časa vztrajala samo pri solati. Ampak blitvin zvitek tako mamljivo diši, da je kmalu vse in še...končalo v trebuščku.
Včasih so stvari res videti čudno, neokusno, nenavadno, dokler jih pobliže ne spoznamo. Pa ne le stvari. Pomislim, kolikokrat so se mi na prvi pogled zdeli čudni ravno tisti ljudje, s katerimi sem se kasneje najbolj ujela.
In pomislim, koliko vode mora včasih preteči, preden ugotovim, da se zadeve najbolje izpeljejo, kadar preudarno sledim svojemu notranjemu glasu.
Koliko ovinkov pravzaprav obidem, če od vsega začetka verjamem sebi.
In koliko smeha in veselja več dobim, če nekomplicirajoče uživam v preprostih neumnostih.
Vse lepo :)
Lp,Keltika
Slastno je tole in zabavno pri vas doma.
OdgovoriIzbrišiJoj kako krasen zavitek,
OdgovoriIzbrišipriporočam ti, da izdaš knjigo receptov-tako slastno domače in dobre predloge nam nenehno ponujaš
hvala iz srca
lp Tamara
Njami, ta je spet en za seznam, bo treba poskusiti ;) prav imaš, je treba verjeti sebi in tistem notranjem glasu, ki nas usmerja ;)
OdgovoriIzbrišiSo se mi res pocedile sline. Hvala, da deliš svoje znanje.:)
OdgovoriIzbrišiLepo si zapisala svoja razmišljanja. Še kako prav imaš! Si pa predstavljam tvojo tamalo, kako je vihala nosek in potem z veseljem zmazala tole dobroto :-))
OdgovoriIzbrišiTale polž je pa tako "ajnfoh", da ga bom moral kmalu naredit.
OdgovoriIzbrišiNe dvomim, da je zavitek njami! In... da je teknil. Me je zamikalo, da poskusim danes nekaj podobnega s koprivami, ker sem v bližini odkrila take, 'taprave', neškropljene in negnojene. Pri nas je že za koprive kriza:)
OdgovoriIzbrišiBodite lepo!!!!!
Mmmm ovo je tako predivno,hvala za recept,mislim da ćemo uživati za stolom!
OdgovoriIzbrišiMeni se že zdaj cedijo sline!!!! nujno za probat! pa spet krasne slike. lp
OdgovoriIzbrišiRecept,fotografije....lepo:)
OdgovoriIzbrišiMmm, tole bi bilo pa dobro poskusit...
OdgovoriIzbrišiTole bom pa poskusila, le da bom namesto blitve, uporabila divje šparglje. Hvala!
OdgovoriIzbriši