torek, 27. maj 2014

Diši

po življenju, te dni.  Hodim in diši. Po soncu, po gozdnih jagodah.


Vonj priplava, kot oblak, v katerega stopim in izstopim.


Majhne rdeče zakladnice zdravja. Listi za čaj, ki zdravi črevesna obolenja, drisko, hemeroide in čisti kri, kot je dejal p.Simon Ašič. In jagode, polne C vitamina, B vitaminov, železa, fosforja in številnih močnih antioksidantov...


Nekaj korakov naprej zadišijo kamilice. Čisto prave, rastoče na travniku, prepuščene same sebi in skrbi narave.


Neprecenljive. Če se jih pri nabiranju čim manj dotikamo, hitro posušimo v senci in naredimo čaj tako, da cvetke le poparimo, dobimo tekoče zlato proti vsem mogočim vnetjem, tako zunanjim, kot notranjim.


In, kot, da še ni dovolj, kot, da se oddolžuje za vse zimske mesece, kot najboljša prijateljica, ki pride, pokliče ali pošlje darilce takrat, ko to najbolj potrebuješ...kot da hoče zbuditi vso vero v boljši jutri....zadiši še bezeg.

Za zdravilo, desetine jedi, pomoč v vrtu...
Povsod je. In diši in vabi. Ven.


Za najbolj nežen zimski čaj. Zato, da smo skupaj.


Da odžene slabe misli in voluharje :), kot pravi naš sosed in nam pridno pripravlja bezgove zvarke, ki jih veselo zlivamo v vsako luknjo, ki jo najdemo.( Zaenkrat voluharjem ne diši, če se bo obneslo tekom vse sezone, pa javim. Sosedov zvarek: 1 kg bezgovega listja, 10 l vode, namaka 10 dni in precedi)

namočeni bezgovi listi, odganjajo voluharja

Čisto nazadnje, ko korak stopa domov, zadiši meta.


Da zaokroži eno izmed najboljših presnih pomladnih sladic
Jagodna zloženka z lešniki in meto


Nič posebej težkega, ne za pripravo, ne za prebavo :)
  • banane pretlačimo skupaj z limoninim sokom v gladko kremo
  • zmeljemo lešnike
  • narežemo in malce pretlačimo jagode
  • sesekljamo nekaj metinih listov
  • iz okusne presne kokosove maščobe, presnega kakavovega prahu in presnega agavinega sirupa zmešamo čokolado.
  •  V kozarčke naložimo plast banan, nato plast lešnikov. Posujemo z nasekljanimi metinimi lističi. Naslednje naložimo jagode, pa spet banane, lešnike, metine lističe in na vrhu jagode.
  • Prelijemo z domačo, presno čokolado.

  

In, kot bi vse dišalo po resnici, da ni dovolj, videti.
Da ni dovolj slišati.
Da življenje začutiš šele, ko vdihneš s polnimi pljuči.
Vonj po gozdnih jagodah, meti, kamilicah in bezgu.
Po svobodi.
Po spremembi.
In izdihneš strah in nemoč.


Diši travnik. In gozd. In prijatelji in družina. In nič drugega, znotraj zidov, ni toliko vredno.
Lp,Keltika

28 komentarjev:

  1. O smukuce
    njami kako sladko dišeč post
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  2. mmmm so mi zadišale jagode iz tvojih slik, ... ma še sline se mi cedijo ob tvojem krasnem receptu za zloženko. lp

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmm, obožuuujem gozdne jagodeee!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. diši preko ekrana:))))) slike da bi jih kar pohrustal hihi:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Meni pa neizmerno dišijo tvoje besede - misli, ki jim nadevaš čudovite oblekice besed :o) dišijo po preprostem bogastvu v tebi, po ljubezni do matere Narave in zaljubljenosti v življenje ...

    Bojda tudi bezgovi listi preganjajo polže. Liste položiš na gredico - ne marajo njegovega vonja ... jaz sem to že naredila in v kratkem poročam, če deluje :o)

    Danes mi je najbolj sedla v srce prva fotografija :o)

    Vse dobro ...

    OdgovoriIzbriši
  6. danes je pa res dišeča objava! :)
    morda veš, kako dolgo se bezgovi listi namakajo za tisti zvarek proti voluharjem?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo sem se točno pozanimala :) 10 dni, toliko, da se neha penit in se obarva. Pravi, da proti polžem tudi deluje, kot je tudi Vse dobro povedala. Ampak za koloradske pa nisem vedela, hvala Carpe Diem :))

      Izbriši
  7. Tako mi je vsec, ko vse delate skupaj. Vasa druzina je resnicno kot najboljsi tim. Jagode pa disijo do sem.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala za bogastvo znanja in nasvetov, ki jih deliš z nami!
    Bezgovo cvetje preganja tudi 'koloradeke' (hrošče). Jaz sem jih, namočene sicer za drug namen, kar posula po krompirju. Pa so se umaknili in jih ni nazaj. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ma že čist preveč kičasto ;)
    To je bil dobronameren komentar. Sploh ne vem več, kako bi te še pohvalil, ker nas zalagaš s takimi lepimi fotkami, sploh pa tvoj slog pisanja - je pa čisti odklop.

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala za tvoje čudovite besede, fotografije, recepte.
    LP, S.

    OdgovoriIzbriši
  11. Mmmm, res diši. Kar deliš z nami, diši po veselju, ljubezni, sodelovanju, občudovanju ...
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  12. Zelo lepo je pri vas doma... :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Obožavam tvoje postove i vaš krasan život sa prirodom i svemu onome što ona nudi..ljepota života!

    OdgovoriIzbriši
  14. "Kdor hoče videti , mora gledati s srcem", je trdil že Mali Princ.Ti to znaš, zato moreš najti radost v vsem kar Te obdaja.
    Vse dobro, naj Ti življenje diši, naj Te opaja...

    OdgovoriIzbriši
  15. Prelepo. Sedaj je skozi tvoje objave pridišalo še do mene. Hvala da tvoje vtise deliš z nami skozi sliko in besedo.

    OdgovoriIzbriši
  16. idilično.

    kaj pa vse pripravljate z bezgovimi cvetovi še razen čaja in sirupa? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. omlete, zavitke, štrudel...nič posebnega, povsod ga lahko daš :)

      Izbriši
  17. Čudovito! Čestitke, ker je bil tule dzuboksblogs.blogspot.comtvoj blog izbran kot blog meseca.

    OdgovoriIzbriši
  18. Hvala za še eno čudovito objavo. Tudi pri nas se v teh dneh veselimo darov, ki jih podarja narava.

    OdgovoriIzbriši
  19. Tvoje objave vedno pobožajo dušo in oči. Ko bi se le lahko tudi nalezla tvoje pozitivne energije :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Kako zelo zelo vabljivo in dišeče! Kot vedno:)
    Uživajte svoj košček raja!

    OdgovoriIzbriši
  21. Bogastvo narave in čudovit blog:)

    OdgovoriIzbriši
  22. Oh, me je kar malo odneslo....v sanje, v čarovnijo :o)

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)