torek, 24. februar 2015

Pletena košarica iz vrbja, voščilnica

Danes popoldan sva šla s Tamlajšim na obisk. In to ne na običajen, s klepetom ob kavi. Naši prijatelji imajo eko kmetijo, precej večjo od našega malega gruntka, kmetijo z dolgoletno tradicijo in velikim znanjem. Ata in mama znata vse in še malo, ostala družina pa tudi :)
Eno izmed tradicionalnih, praktičnih znanj, ki ga želim pobliže spoznati, je pletenje košar. Ker je bil danes lep deževen dan in, ker je ata naših prijateljev pravi mojster pletenih izdelkov, smo si priredili delavnico pletenja košar.


Za pletenje košar je potrebno ogromno časa. Mojstri si leskove, vrbine veje in šibe, srobot, količke, ročaje..pripravljajo celo leto. Nabirajo, kuhajo šibe, lupijo, režejo.., da lahko pozimi spletajo izdelke.
Danes pa je beseda dala besedo kakor pravimo in pletenja smo se lotili povsem na hitro, brez vnaprej pripravljenega materiala. Vse kar smo imeli je bil čas, vrbove veje in dobra volja.


Ne morete si predstavljati s kakšnim užitkom in hvaležnostjo sem vpijala bogatstvo znanja, ki so ga naši prijatelji nesebično pripravljeni deliti.


Na leseno deščico je ata izvrtal luknje malce pod kotom, ukrivil ročaj, narezali smo majhne količke iz vrbovih vej in pripravili šibe.


Smejali smo se in se imeli fino. Mojster je sicer dejal, da tale košarica ni čisto nič za v javnost, ker je narejena iz nepripravljenega materiala in na hitro, ampak meni je všeč. In veliko sem se naučila.


Ogromno bogatstvo znanja, topla prijaznost, spretnost, dobrota in neizmerna srčnost prijateljev, je naredila dan tako sončen, da ga še sonce ne more :).
Kakšno srečo imam, da poznam takšne ljudi :)
Domov sva s Tamlajšim odšla z majhno košarico, polno pozitivne energije in neverjetno lepih rož, ki jih iz nogavic ustvarja mojstrova žena.


Njene rože so prelepe, neverjetno čarobne.
Zmenili smo se, da bomo naslednjič, na en deževen dan, priredili delavnico izdelovanja takih rož :)) 



Zaenkrat ostajam pri voščilnicah :) Precej lažje jih je izdelovati in takšne rože vzamejo veliko manj časa.
Me pa vlečejo, rožce. V zraku tu in tam ujamem prvi pomladni dih. In je čisto dovolj, da razburka mirno zimsko spanje.

Voščilnico sem naredila kar tako, ker sem tako čutila. Nima lastnika in kupček zaloge se vztrajno veča. Kot je danes dejala ustvarjalka tega lepega cvetja, s takšnim veseljem jih delam, ampak  imajo že vsi naokoli polno mojih izdelkov :))

Moje rože so iz Tininega seta Božično zelenje in tudi napis je njen. Uporabila sem še akvarelne barvice in belo tempero, ter nekaj blazinic.
Prijavljam jo na naslednje izzive:

CuteCardThursday; Challenge 361- Floral Delight
SimonSaysStampMondayChallenge: No Rules
Najlepši par: Galerija meseca februarja


Srečno :)
Lp, Keltika

15 komentarjev:

  1. Kako čudovito sta s Tamlajšim preživela turoben dan! Pletenje košar je prava umetnost. Sploh ne dvomim, da jo boš kmalu obvladala. :-)) Izdelovanja rožic iz nogavic bi se pa tudi jaz želela naučiti. Imaš res srečo, da so okoli tebe srčni ljudje, ki so pripravljeni svoje znanje deliti.
    In na koncu cuker. :-)) Voščilnica je čudovita. Ozadje je fenomenalno.Rožice si pa tako lepo naštemplala, da lahko samo zdihujem, ko jih občudujem. :-) Pa barve so svetovne, oziroma pomladne. :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Z voščilnico spet presenečaš...sploh ne morem opisati...tako umetniško mi deluje in vidi se, da si jo naredila trenutno..zlila si se vanjo...hecno, ampak samo ta beseda mi je prišla na misel, ko sem jo videla. Skratka čudovita je. Fino, zdaj bomo lahko občudovali še tvoje košarice. Za izdelavo tega cvetja oz. učenja le tega, pa jaz že dve leti fehtam za tako delavnico, ki bi bila v NM. Pa nič...bo treba kar najlonke zrezat, zviti žico in sprobat.
    Veš Mateja (če me spomin ne vara, ti je tako ime), spominjaš me name izpred desetih let. Ko sem se sama začela spoznavat z ustvarjalnimi stvarmi sem bila kot spužva, ki je srkala vse znanje tega sveta, glava me je bolela samo od razmišljanja, česa vse bi se še lotila, vse sem hotela vedeti, vse, kar me je zanimalo, sem se hotela naučiti in delati,.....še vedno je tako in me prav veseli, da je še kdo tak. Vsestranska si, zato to izkoristi. Roke imaš taprave. lepo bodi čao

    OdgovoriIzbriši
  3. Očitno si bila tako inspirirana od krasnega cvetja te gospe, da je voščilnica kar sama nastala :)) In zelo mi je všeč. Tako lepe barve si pomešala med seboj, kot na travniku. Znanje, ki sta ga pridobila je neprecenljivo kot dan, ki sta ga doživela.

    OdgovoriIzbriši
  4. oooo kolk lepo da prenesejo znanje na druge :)))
    natedila si cudovito kosaro in je za javnost:))) rozice carske:)) voscilnica pa tudi:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Na tako lep, deževen dan si tudi nam dala energijo in dobro voljo ! :)
    Hvala! Vse je tako, tako lepo...uhhhh!

    OdgovoriIzbriši
  6. Da sta se imela lepo je vidno iz tvojega izdelka - čestitka je krasna, polna pozitivne energije, ki sta jo dobila ob ustvarjanju - pletenju košaric...

    OdgovoriIzbriši
  7. Wauuu
    prekrasna košarica
    čudovita voščilnica in rožice
    lp Tamara

    OdgovoriIzbriši
  8. Well this is MOST fabulous!!! Thanks so much for joining us at the Simon Says Stamp Monday Challenge Blog! - Ashli :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Uuuu kako krasna košarica je nastala in verjamem, da moraš za to meti tapravo roko! Tvoja voščilnica pa je čudovita, me spominja na pomlad in jaz jo res že komaj čakam. lp

    OdgovoriIzbriši
  10. Se vidi, da je bil dan lep in uspešen, saj si ustvarila čudovito voščilnico. Krasna je tudi košarica s prelepim cvetjem. Lp

    OdgovoriIzbriši
  11. Meni so te košare lepe še pa še in bi se jih prav rada naučila izdelovat vendar imam en problem, premalo časa in preveč idej. Rožice ,košarica , voščilnice vse je čudovito in takoooo diši po pomladi.

    OdgovoriIzbriši
  12. Čudovita voščilnica z živahnimi barvami v odtenkih Južne Amerike. Superca je!

    OdgovoriIzbriši
  13. Super ste družino, i super radovi su na kraju nastali! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Čudoviti izdelki pridnih rok,prijetno druženje s prijaznimi ljudmi.

    OdgovoriIzbriši
  15. Tvoj "šopek" cvetlic na voščinici je res pristen in čudovito pomladno navdihnjen :). Pletena košara je TOP, prav tako pa tudi rože iz najlonk. To čudo tudi jaz občudujem že dolgo, ma raje kolegico porabim, da mi jih naredi.

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)