torek, 22. januar 2013

Zeleni smoothie

Kako lepa so jutra, ko ni treba hiteti in si lahko za zajtrk privoščim sladki zeleni smoothie. Ali pa umirjen večer na kavču z velikim kozarcem zelenila in slamico. Večina članov naše družine jih obožuje, nekateri so jih izbrali za svojo poglavitno prehrano, manjši del pa verjame v njihovo zdravilno moč in jih občasno nekako spravi na svoj jedilnik, zaradi zdravja :)

Najljubši so nam preprosti, z banano, regratom ali koprivami, občasno kakšno jabolko, po želji sezonsko sadje. Ker v tem trenutku regrat počiva, naberemo motovilec in kakšen list glavnatega ali brstičnega ohrovta, blitve in peteršilja.


V rastlinjaku

Ne samo, da zelena barva sprošča in pomirja, zeleno listje, ki raste na vrtovih in travnikih, je zakladnica zdravja. Čudežni klorofil, katerega molekula je nenavadno podobna molekuli hemoglobina, vitamine, vlaknine, rudnine in beljakovine, vse kar nas gradi in ohranja, lahko dobimo s kozarcem sladkega zelenega napitka.
Beljakovine, za katere včasih zmotno mislimo, da jih lahko dobimo le z mesom in mlečnimi izdelki, so v človeku prijaznejši obliki  na voljo v temno zelenih listih rastlin. Kalcij, ki ga marsikdo skuša nadomestiti s kupljenimi sintetičnimi nadomestki, je moč preprosto spiti ali pojesti v številnih variacijah ohrovtovih jedi (230mg kalcija v 100g ohrovta).

Osnovni recept za malce več kot 0,5l sladkega napitka
- 3 banane
- šop zelenja
- voda

Naši tamali imajo najrajši sladoledni smoothie, zato imamo v zamrzovalniku vedno nekaj banan in sezonskega sadja. Lahko dodate manj ali več vode, po okusu. In, ne, ne potrebujete nujno Vitamixa, moja prijateljica že dolgo dela smoothije z navadnim paličnim mešalnikom. Res niso enaki, koristijo pa ravno tako.

Zakaj? Ker so dobri, sladki, nasitni, ker v naše telo prinesejo kisik, tako odločilen za obstoj dobrih bakterij, razstrupljajo, povečujejo število krvnih celic, čistijo in razkužujejo črevesje, pospešujejo presnovo in še in še...

 Lp,Keltika

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)