nedelja, 10. februar 2013

Krofi, zelje, maškare...

Opsasa drajsasa, pustna nedela, 
lan sem bil krofov sit,
letos pa zela... 

Vesela sem, da smo med tistimi srečneži, ki imajo streho nad glavo, niso lačni, ne žejni. Imeli smo tako krofe, kot zelje, maškare in kurente. Pa smejali smo se, imeli globoke filozofske razprave in hodili po soncu.
Sladko življenje...

KROFI BREZ MLEČNIH BELJAKOVIN


Prvič sem se lotila krofov iz kamutove moke, brez masla ali mleka. Skoraj ne morem verjet, toda krofi popolnoma nič ne pogrešajo teh sestavin. Enostavno so odlični!


  • 1kg kamutove moke
  • 9 rumenjakov, eno celo jajce
  • 6 dag kvasa
  • 15 dag kokosove maščobe
  • 1/4 l ovsenega mleka
  • 10 dag trsnega sladkorja
  • 1 vanilin
  • 3 žičke ruma
  • ščep soli
  • limonina lupina
Po znanem postopku, s to pomembno razliko, da so ocvrti v kokosovi maščobi, brez okusa po kokosu. Seveda je limona biološka :)


KISLO ZELJE

Težko bi rekla, da je najboljše, zagotovo pa eno izmed boljših veganskih kosil - Matevž in kislo zelje.
Za pusta pač mora bit kislo zelje..


Bogat vir vitamina C delamo sami, konec septembra ali v oktobru. Vedno na TISTI ponedeljek, TISTI torek ali TISTI petek. Po starih kmečkih vražah, mora biti dan tistI in ne tistA. Zagotovo uspe! Kisamo cele, oziroma polovice glav, izrežemo le kocen. Recept nam je pred leti zaupal gospod iz Črne gore, mi pa smo ga takoj vzeli za svojega, saj odpade ribanje, tlačenje, pomivanje kamov...
  • na 10 litrov vode
  • damo 26 dag soli
  • nekaj celega popra ( naredi zelje bolj trdo)
Glave naložimo v sodček, zalijemo s pripravljeno mešanico in obtežimo glave, da ne splavajo na vrh, z debelejšo, težko, hrastovo desko. Po 14 dneh spustimo vodo skozi pipo ven in jo zgoraj ponovno nalijemo na zelje. In to je vsa umetnost. Ostane le še kak mesec potrpljenja in malce sreče :)

MAŠKARE

Danes smo odganjali zimo. Skoraj vsi. Najmlajši sem sešila kostum za muco. In smo šli za kurenti...


 Saj čisto zares še ne bi pregnala zime, naj še počaka do počitnic :))

Lp,Keltika

14 komentarjev:

  1. Kako z užitkom prebiram tvoje objave. Tudi tale je prav super, vsega po malo, zabavnega, poučnega, koristnega.... Hvala za super recepta. Zagotovo ju preizkusim.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pri nas smo tudi že poskušali narediti krofe brez glutena, a nam žal ni nikoli prav dobro uspelo: so bili pretrdi ali pa neokusni. Recept že spravljen - če ne za letos, pa za drugo leto. Kje se pa dobi kamutova moka?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. DM jo ima po novem, ali pa v specializiranih BIO trgovinah.Je pa kar draga, nekje v rangu ajdove, morda malce več.

      Izbriši
  3. To, da so brezglutenske moke drage, smo pa kar navajeni. Največkrat zato uporabljam kar koruzno pa riževo, ker sta najcenejši.

    Sicer pa hvala, bom pogledala v DM.

    OdgovoriIzbriši
  4. Veš, da nisem vedela tega, da naj bi jedel človek zelje za pusta. Potem pa tako dobro, da sem imela danes sarmo za kosilo :)))) Pa krofi zgledajo zelo slastno. Lepo bodi! Vladka

    OdgovoriIzbriši
  5. Krofi izgledajo prekrasno :), ne dvomim, da so tudi okusni :).

    OdgovoriIzbriši
  6. Zelo sem vesela tega enostavnega recepta za kisanje zelja. če prav razumemem, zelja sploh ni treba nič tlačit, ampak pri meni splava nad površino vode. a je to vseeno v redu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni, ja hvala, da ste me opozorili. Zelja ni treba nič tlačit, masamo naložiš glave. Sem pa površno napisala in takoj popravim - zelje imamo mi na vrhu obteženo z dvema hrastovima deskama, debeli sta kakšnih 8cm, da sta težki. To je vse. Ostalo velja po navodilih. Če nimate hrastovih desk, vzemite kakšen kamen, ali pa desko za rezanje zelenjave in opran kamen nanjo. Kdaj ste kisali?

      Izbriši
  7. Pozdravljeni,
    čudovit blog, vendar moram napisat, da kamut ni žitarica ki ne vsebuje glutena.
    Vse lepo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res je. Z mojimi začetki raziskovanja brezglutenske prehrane, je prišla tudi informacija, da kamut ne vsebuje glutena. Vendar ga, danes to vem. Se zahvaljujem za komentar, ker sem že večkrat rekla, moram popraviti objavo, pa si nisem vzela teh nekaj sekund. Spodbudili ste me k temu, da ne širim krive vere. Hvala, dobrodošli na našem blogu :)

      Izbriši
  8. Hvala za krasne recepte! Imam vprašanje. Ko pri kisanju zelja odlijete vodo, to isto zopet nalijete na zelje ali naredite novo mešanico, ali pa samo čisto vodo?
    Hvala za odgovor in še več krasnih receptov.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni :)
      Da, na zelje nalijemo to isto vodo.
      Me veseli, da vam pride prav, bodite dobro,
      Lp

      Izbriši
  9. Mene pa zanima za koliko glav zelja je ta mesanica vode ker tega nikjer ne omenjate. Mogoce sem spregledala. Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uf, težko rečem za koliko glav. Poglejmo takole - v naš 50-litrski sodček je šlo 40 kg očiščenih glav (kocen izrežemo, velike glave damo na pol) in približno 40 litrov mešanice. Vedno naredimo mešanico z desetih litrov, potem pa zlijemo na naloženo zelje, spet naredimo mešanico in tako dolivamo, dokler zelje ni lepo pokrito z njo.

      Izbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)