torek, 19. februar 2013

Vsemogoči kis

KIS KOT SVETLILO ZA POMIVALNI STROJ

Pri nas je skoraj vedno polna hiša in zato  trenutke, ko je večina od doma,  izkoristim za ustvarjanje, ali pa s krpo in čistili lovim čas. Od vseh čistil  najraje posežem po kisu in sodi. Kis ima toliko čudežnih lastnosti, da jih v  kratkem zapisu ni mogoče našteti. Od tega, da se z njim popršimo proti klopom, do tega, da razkužuje tla, mehča perilo, fiksira barve na tkaninah, odstranjuje vodni kamen , "odišavi" psičko in konje ter jim naredi lepo in svetlečo dlako, odlično opere kupljeno sadje ali zelenjavo...
Za solate  uporabljamo domačega, ki ga naredimo iz jabolk. Čistimo pa z alkoholnim, iz trgovine ;)

Nekoč sem namesto svetlila za pomivalni stroj uporabila kis. Ob splakovanju posode, gre zraven svetlilo s kupom kemije. In na posodi tudi ostane. Na krožnikih, v juhi... Zato ostajam pri kisu. Posoda je svetleča, kozarci niso motni, na priboru ni vodnih kaplic. Razkuženo, čisto, svetleče.


Včasih  alkoholnega kisa zmanjka ravno takrat, ko bi ga najbolj potrebovali. Potem natočimo v dozirno posodico kar našega, jabolčnega. Ampak obarva posodico rjavo, kar lahko opazite na sliki :)

Bodite dobro.
Lp, Keltika

13 komentarjev:

  1. Zanimivo. Enkrat sem nekje prebrala, da lahko v kis namočiš sivko in potem posoda, perilo ali pa kar cela očiščena hiša diši po njej ... Bo treba probat. Pa če sem lahko firbčna: kako pa uporabljaš sodo?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kar v kombinaciji s kisom (previdno, da ne povzročiš vulkanske penaste reakcije), ali pa samo - je čudežna, podobno kot kis. Tega s sivko pa nisem vedela, bomo sprobali :)

      Izbriši
  2. Verjetno bi tole šlo tudi pri čiščenju pečice?

    OdgovoriIzbriši
  3. Tudi sama uporabljam kis in sodo bikarbono in se zelo dobro obneseta, predvsem proti vodnemu kamnu in madežem maščobe, kar je idealno za kopalnico in kuhinjo.

    Ideja s sivko se mi sliši pa zelo zanimivo in jo bom v kratkem vsekakor preizkusila.

    Lep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  4. Tudi pri nas sta glavna zaveznika pri čiščenju kis in soda. To o klopih ter sadju in zelenjavi pa nisem vedela. Hvala za nasvet.

    OdgovoriIzbriši
  5. Super je tole s kisom. Šef pomivalnega stroja (možek) je navdušen in bo sprobal.

    OdgovoriIzbriši
  6. Kis je res ena taka super in vsestranska zadeva.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala za tole informacijo. Bom tudi jaz uporabljala.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja in tudi v pralni stroj, pred pranjem! kar v boben en "štamprle", ker takrat naredi vodo mehko in posledično prašek( ki ga ravno zato lahko uporabimo manj) opravi svoje delo dobro. Serviser, ki je popravljal pomivalca pri tašči, pa nam je še svetoval, naj vsake toliko zlijemo v oba stroja kak liter do liter in pol kisa, pustimo čez noč in zjutraj operemo prazna.
    Keltika, hvala, ker nas povezuješ s koristnimi, izvirnimi recepti in idejami. Tvoje fotke so pa ...no, človek bi se kar preselil k vam, ker vse tako lepo ovekovečiš:))

    OdgovoriIzbriši
  9. Kis in soda sta tudi pri nas v uporabi. Večkrat preventivno za čiščenje odtokov (vsujem sodo, dodam kis -se naredi vulkan in se sliši šumenje po ceveh, po pol ure ulijem v odtok vročo vodo), Nekajkrat na leto perem prazen pralni stroj samo s kisom pri visoki temperaturi, da se razkuži in očisti cevi in boben. Pa seveda za vodni kamen (tudi v grelniku vode) in za čiščenje ogledal in šip.

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala za tole objavo, preizkusim :-)

    OdgovoriIzbriši

Hvala za tvoj komentar. Kot bi posijal sonček :)