korenjevi hrustavčki, omaka iz brstičnega ohrovta in graha, solata
Idejo za korenjeve hrustavčke sem dobila na čudovitem Cimetkinem blogu. Toliko let že vsako jutro sočimo korenje za sok, kašo, ki ostaja v obilju, pa smo občasno pojedli le v sladicah, presnih in pečenih. Kar precej je šlo na kompost. Zdelo se mi je, da bi bil v slanih jedeh korenček presladek.
Zdaj jo večkrat porabimo do zadnje mrvice. Kar ne pojemo presne, gre v kruh, polpete, cmočke, svaljke...Ni sladko, pač pa božansko :)
Korenjevi hrustavčki
Osnovni recept za testo je iz stare kuharice Sestre Vendeline. Vedno uspe, pa naj bo za slivove cmoke, krokete, njoke. Pri krompirjevem testu je pomembno, da ga zgnetemo na hitro, da ne postane vodeno.
V originalu sestra uporablja ostro moko, jaz pa že dolgo namesto nje - pirino. Nobenih težav, samo bolj zdravo in bolj poln okus :)
Za korenjeve hrustavčke
- v olupkih skuham, olupim in pretlačim 40 dag krompirja, dodam
- 30 dag korenjeve kaše, oziroma drobno naribano korenje
- 60 dag pirine moke
- 2 jajčki (gre tudi brez)
- 5 dag kokosove maščobe (ali masla)
- sol (2 ali 3 žličke, kakor vam odgovarja)
Osnovni recept za krompirjevo testo:
- 1kg krompirja
- 60 dag pirine moke
- 2 jajci
- 10 dag kokosove maščobe
- 2 ali 3 žličke soli
Omaka iz brstičnega ohrovta in graha
Z njive smo pobrali ves brstični ohrovt, zdaj čaka v hladilniku, da ga "zakamufliram" v jedi. Naša najmlajša ima rada surovega, kuhanih kroglic pa ne more prebaviti. Poznam kar nekaj takih. Tako kot ga eni ne morejo, ga drugi naravnost obožujejo.
- na olivnem olju popražim čebulo
- dodam ohrovt in česen, dušim do mehkega, malo zalijem z vodo in pretlačim. Nato
- dodam grah in skuham do konca. Solim in...
Lp;Keltika
Tudi pri nas doma vsako jutro sočimo korenje, tako da sva skoraj na istem. Vendar pa vse kaše, ki ostane ne morem porabiti, čeprav se trudim. Bo pa tole še ena ideja več, za porabo te kaše.
OdgovoriIzbrišiSuper ideja in dober izkoristek:):)izgled 5+ ocena:):)
OdgovoriIzbrišiOdlično!
OdgovoriIzbrišiPozdravček
Si mi naredila kar lušte. zagotovo enkrat poskusim. Hvala za recept.
OdgovoriIzbriši